Mehmet Ali Birand
 
15'inci maddenin kalkması devrimdir
 
 
Bir iktidarın yeterli oy bulabildiği taktirde, Anayasayı değiştirmeye hakkı vardır. Hele “hakkında dosyalar  bulunan ve seçime 13 ay kalan bir süreçte bu meclis anayasayı değiştiremez” mantığını kabul etmek imkansızdır.

Değişiklik yapılmak istenen maddelere itiraz edilebilir, sert tepki gösterilebilir, direnilebilir ancak “buna hakları yoktur” denemez. Demokratik bir rejimde, seçilmiş ve çoğunluğu olan bir iktidarın değişiklik yapma hakkı vardır.
Muhalefetin “yargı” konusundaki kuşkularını haklı buluyorum. Henüz bu konudaki kaygıları da giderilmiş değil. Yargıdaki yanlı tutumlar beni de rahatsız ediyor.
Neresinden bakılırsa bakılsın, nasıl yorumlanırsa yorumlansın, şu önümüzdeki taslak, şimdiye kadar yapılanlar arasında Türk yakın tarihinin en önemli değişiklik önerisidir.
Türkiye ilk  defa, darbe yapanlardan hesap sorulacağını ortaya koyuyor. Evren’in ve diğer 12 Eylül komutanlarının yargılanıp yargılanmamaları da önemli değil. Bundan sonrası için işaret verilmiş oluyor. Kimse  çarpıtmasın, bu bir  devrimdir.
Benim dikkat çekmek istediğim başka bir nokta var. O da, değişiklik için gerçekten referanduma gidilip gidilmeyeceğidir.

Bu yeni taslağın TBMM’de kabul edilebilineceğine ihtimal  vermiyorum. O zaman ne olacak?
Başbakan tüm riskleri alıp, 2011 genel seçiminden önce, adeta bir “güven oyu” niteliğindeki bu referandumu yaptıracak mı, yoksa genel seçime iki sandıkla mı gidecek?
İşte asıl soru bu... Yanıtın anahtarı da Başbakan’ın cebinde...

Sayın Başbakan ben de ülkemin avukatıyım...
Başbakan dünkü konuşmasında, benim de aralarında bulunduğum, “100 bin işsiz Ermeniyi sınırdışı etmeyin” diyen köşe yazarlarına verip veriştirdi. Nedir bu hiddet, nedir bu şiddet. Bir eleştiriye böylesine tepki verilmesine hayretler içinde kaldım.
Erdoğan,  100 bir işsiz Ermeni’yi sınır dışı edebileceği yolundaki sözlerini eleştiren köşe yazarlarına neredeyse “Ermeni dölü”  diyecek noktaya kadar geldi. Bizleri “Ermeni avukatı” olarak niteledi. Bizi insanlık dersi vermeye çalışmakla suçladı ve “ülkenizin avukatı olun” dedi.

Bebeklere ölümlü temsil yaptırmayın...
Perşembe günü Türkiye şehitlerini andı. İşte bu çerçeve içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kreşinde küçücük çocuklara bir temsilde rol verilmiş. Ancak temsildeki diyaloglar “öldürmek-ölmek-şehit olmak” etrafında dönüyor. Çocuklara, Milli Mücadele dönemi oynatılıyor.
Genç kuşaklarımıza Milli Mücadele ruhu aşılanmasını, vatan için fedakarlık edilmesi gerektiğinin öğretilmesini kabul ediyorum, ancak o bebelerin kafalarına “ölmek-öldürmek” fikrini sokmak çok büyük hatadır. Nitekim Meclis Başkanı M. Ali Şahin bile, yanlış  anlaşılma riskini dahi göze alıp, temsil sonrasında “yapmayın böyle şeyler” demek zorunda kaldı.
Uyanın artık, 2010 yılında yaşıyoruz. Artık zaferler bilgisayarlarla, bilişimle, teknolojiyle, yeni icatlarla kazanılıyor.

Ermeni açılımı böyle yapılır...
Ağzımızdan “Ermeni Açılımı” lafı düşmüyor. Ancak, açılımdan anladığımız da sadece protokoller. Kim ne yapacak, Azeriler ne diyecek, Ermeniler nasıl adım atacak gibi sorunlarla ilgileniyoruz. Oysa, açılım başka alanlarda gerekiyor.
Örnek vereyim...
- Hrant Dink davasını hızlandırın. Bu soruşturmada görevini doğru dürüst yapmadıkları açıkça bilinen polis ve jandarma yetkililerini korumayın, aksine cezalandırın.
- Kurtuluş  yıldönümlerindeki iptidai gösterilerden vazgeçin. Çağdışı savaş sahnelerini, Ermeni çetecilerin süngülenmesi manzaralarını bırakın.
- 100 bin izinsiz işsize dokunmayın. Tehdit anlamına gelen “atarız ha...” tehditlerini bırakın.
- Ermeni kiliselerini tamir edin, Ermeni vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırın.
İşte asıl açılım bunlara denir...

Açın artık şu Ruhban Okulunu
En son Bülent Arınç açıkladı. “Ruhban okulunun açılması gerektiğini” söyledi.. Şimdiye kadar, kimler kimler aynı görüşü açıklamış ve Ak Parti’nin bu okulu açmak istediğini belirtmişlerdi. Başbakan başta, Milli Eğitim Bakanları defalarca “Ruhban Okulu açılmalı” dediler. 
Ancak bir türlü açılamıyor.
“Neden?” diye sorduğumuzda, önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itirazı var ve onları aşamıyoruz” denirdi. Bir süre sonra “Dışişleri Bakanlığı , mütekabiliyet istiyor. Batı Trakya’da da Yunanlıların adım atmaları  gerektiğini belirtiyorlar” lafı çıktı. 
Patrikhane’nin, Türkiye açısından son derece değerli, korunup kollanması, sahip çıkılması gereken bir kurum olduğuna inanırım. Hele “mütekabiliyet” saçmalığının Dışişleri’nden nasıl çıkabileceğine de hep şaşırmışımdır. Daha da ötesi, bu yaklaşıma Başbakan’ın mutlaka karşı çıkacağını ve bir gün  bu sorunu çözeceğini sanmışımdır.
Yanıldığım açıkça ortada. Bugüne kadar adım atılmadığına göre, acaba Başbakan da mı böyle düşünüyor. Yoksa onun da aşamadığı engeller mi var mı?
Bülent Arınç, aynı konuya değinip Ruhban okulunun açılması gerektiğini tekrarlayınca işin rengi değişti. Zira Arınç, genelde tipik politikacı gibi konuşmaz. Olmayacak bir konuyu, olacakmış gibi göstermez.
Bakalım,  bu defa da yanılacak mıyız; yoksa Arınç bir şey biliyor da, herkesi şaşırtacak mı?

Meheldir bu dayak!
Bingöl’deki kulak ve burun kesme olayını hatırlıyorsunuz değil mi? Hani kasap Gıyasettin Kağan, eşi Aysun’a kızınca iki kulağını ve burnunu kesip bir hastanenin önüne atmıştı. TV haberlerinde ben bile tepki göstermiş, kasap Gıyasettin’e iyi bir dayak atmak gerektiğini söylemiştim.  Herkes Aysun’a acımıştı...
Sonra ne görelim dersiniz...
Aysun bu tepki gösterenlere kızmış. Davacı filan da olmayacağını söyleyip “Size ne oluyor, o benim kocam. Kendi aramızda kavga da ederiz, barışırız da...” demiş.  
Eh, o zaman meheldir... Dayak yedikten sonra gelip şikayet etmesin bari...

"Prometheous'un ihtiyatsızlığı"
"Sanat sanatsa eğer, duygular dile getirmez, duygular üretir." Yunan sanatçı Kostas Tsoclis'in bu özdeyişi, bize yeni çalışması hakkında ipucu veriyor. "Prometheous'un İhtiyatsızlığı" adlı sergi, 25 Mart Perşembe günü İstiklal caddesinde  Sismanoglio Megaro binasında, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde açılacak. Sanat eserlerinin İstanbullularla buluşmasında, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın katkıları var.  Tsoclis'in İstanbullulara sunacakları,  2007 yılı yaz yangınlarının fotoğrafları, video gösterileri, sanatçının Türkçe yazılmış özdeyişlerini içeren elli küçük boy tuval ve üç büyük tablodan oluşuyor. Tsoclis'in ateşi betimleyen resimleri üstüne yazdığı metinlerde, sanatın kendi yaşamındaki anlamını ve başka insanlar için anlamı, yer alıyor ve bu düşünceler ateşin değişken ve devinimli görüntüleri ile eşleşiyor.


Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…