Mehmet Ali Birand
 
ECEVİT KIZGIN, İNTİKAM ALIYOR
 
 


ECEVİT KIZGIN,

İNTİKAM ALIYOR


Başbakan Bülent Ecevit, yılların verdiği deneyimini konuşturdu ve “bana oyun oynayanlara, bakın ben nasıl oyun oynarım” diyerek, hareketlendi. Kendine karşı iç ve dış güçlerin büyük bir komplo kurduklarına inanıyor. Batarken, diğerlerini de beraberinde götürmekte kararlı. Son yaptığı konuşmalarla, hergün cebinden yeni bir kart çıkarıyor. Son derece soğukkanlı hareket ediyor. Bu sakin havanın altındaki kızgınlığı gözleniyor. İntikam almakta da kararlı.


ANAP’IN ÖNÜNÜ

KESİYOR…


CNN TÜRK’te Nuri Çolakoğlu ile yaptığı görüşmede, AB uyum yasalarının çıkamayacağını söylemesi çok dikkat çekiciydi. Ecevit kelimelerini iyi seçen bir liderdi. 29 Temmuz’da, seçim kararından başka bir yasanın görüşülemeyeceğini, adeta bir tahminde bulunuyormuş gibi açıkladı. Oysa sözleri, başta DSP’liler olmak üzere tüm partilere bir mesajdı. Bu sözlerle AB uyum yasalarının geçirilebilme çabalarına büyük oranda darbe vurdu.


Bir başka açıklamasında , “ANAP’ın tek başına AB’ye sahip çıkmasını” da eleştirerek, Mesut Yılmaz’ın  planlarını bozma niyetini ortaya koydu.


Mesut Yılmaz, diğer partilerden ne kadar söz almış olursa olsun, Meclis’teki genel hava AB uyum yasalarının seçim sonrasına bırakılması şeklinde. Başbakan bu sözleriyle işi daha  yokuşa sürmüş oldu. Adeta “Mesut Yılmaz benim altımı kazımıştı, bende onun elindeki en önemli kozu alırım” demek istedi.


Ecevit istese, şeklen dahi olsa, AB’ye uyum yasalarının geçmesine destek verebilirdi. Bunu yapmayarak, ANAP’ı cezalandırma yolunu tercih etti.


DERVİŞ KONUSUNDA

KAFALARI KARIŞTIRDI


Kemal Derviş’in hükümette kalmasını sağlayarak, Yeni Türkiye Partisinin rüzgarını belirli oranda kesti. Hiç değilse insanların kafalarını karıştırdı. Derviş’in CHP’yi mi, yoksa YTP’yi mi tercih  edeceği konusunda soru işaretlerinin doğmasını sağladı. “Derviş’in ne yapmak istediğini ben de anlamıyorum” diyerek , YTP’nin geleceği hakkında kuşkuları arttırdı. Derviş olmadığı taktirde YTP’nin büyük bir varlık gösteremeyeceğini bildiği için, bu kozu oynadı.


Tabii bu belirsizliğe, Kemal Derviş’in suskunluğu da eklenince YTP, duraklama  noktasına geldi.


AKP VE HADEP’İ

DURDURDU…


Ecevit’in diğer önemli stratejisi, AKP ve HADEP konusunda söyledikleri.


AKP’nin irticacı bir parti olduğunu ve meclise girmesinin istikrarsızlık yaratacağını söyleyerek, bu partiye oy vermek isteyenleri korkuttu. Rahşan Hanım sayesinde çıkan af kanununun Recep Tayyip’i kurtardığını unuttu.


HADEP  konusundaki sözleri ise daha da ağır. Ecevit, adeta yargıya mesaj yolladı. Bölücülükle suçladığı bu partinin neredeyse kapatılmasını, TBMM dışında bırakılması gerektiğinin sinyalini verdi.


Ecevit’in bu konulardaki sözleri farklı yorumlanabilir. Emrehan Halıcı’nın dediği gibi, bunlar bir uyarı, kamuoyunu bilinçlendirme ve bu iki tehlikeye karşı DSP’nin bir güvence olduğuna dikkat çekme amacıyla söylendiği ileri sürülebilir. Ancak, kamuoyundaki yaygın izlenim, Ecevit’in bu iki partiyi saf dışı etmek, özellikle HADEP’le işbirliği işaretleri veren (ANAP gibi) diğer partilerin  oyunlarını bozmaya çalışmak şeklinde. Kimi çevrelere göre Ecevit, gizlice Asker’e mesaj yolluyor ve olası bir istikrarsızlığa dikkat çekiyor.


DAHA YENİ SÜPRİZLER

BEKLEMEK GEREKİR


Bülent Ecevit seçimlere DSP’nin başında girecek.


Yaşı ve rahatsızlığı nedeniyle DSP’lilere büyük bir ümit veremeyen Ecevit’in, 3 Kasım gününe kadar başka süprizler  yapması beklenmelidir. Türkiye’de siyaseti ve siyaset yapma yöntemlerini en iyi bilen kişilerden biri olarak, son oyununu başarılı şekilde tamalamak isteyecektir.


Aslında, Firavunların gömülmesi gibi, etrafındakileri de birlikte götürüyor. İstese, bunlara hiç gerek kalmadan aynı oyunu , farklı oynayabilir ve hiç değilse DSP’yi kurtarabilirdi. 9’ların kurultay çağrılarına kulak verse, komplo teorilerinden kendini kurtarabilse, şimdi DSP seçimlere Cem-Derviş-Özkan üçlüsüyle gider ve en büyük parti konumuna dahi gelebilirdi.


Kendine, partisine, Türk siyasetine yazık etti…





Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…