Mehmet Ali Birand
 
DARBELERİ YARGILAMAK, ATATÜRK ALEYHTARLIĞI DEĞİLDİR.
 
 

 

DARBELERİ YARGILAMAK,

ATATÜRK ALEYHTARLIĞI DEĞİLDİR.

           

* Özellikle laik-ulusalcı çevrelerde, 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleriyle ilgili soruşturmalara karşı garip bir direniş var. Bunu, din devleti kurmak isteyenlerin Atatürk ilkelerine karşı bir tutumu olarak niteliyorlar. Son derece yanlış bir yaklaşım. Eğer gerçekten demokrasi istiyorsak, tüm darbeler yargılanmalı, darbeciler hesap vermelidir. Demokrasilerde ne darbelerin ne de din devletinin yeri vardır.

                                  

            DARBELERİ YARGILAMAK,

ATATÜRK ALEYHTARLIĞI DEĞİLDİR.

 

Etrafımdakileri dinliyorum ve şaşırıyorum. Aramızdaki diyaloglar, genelde hep aynı soruyla başlıyor ve şöyle gelişiyor:

 

            - Ne oluyoruz, nereye gidiyoruz böyle?

            - Seni neler rahatsız ediyor?

-Baksana, şimdi de 12 Eylül ve 28 Şubat yargılanacakmış. Komutanlara sorgulanacak?

            - Bu seni neden kaygılandırıyor? Normal değil mi?

            - Neresi normal kardeşim, bunların amacı Atatürk'ü silmek ve bu ülkeyi din devletine dönüştürmek.

           

Artık bıkkınlık vermeye başlayan bir diyalog. Sanki,  Atatürkçülük darbecilik demekmiş, sanki darbelerin soruşturulması ve yargılanması Atatürk'e karşı çıkmakmış gibi anlamsız bir tartışmaya giriyorsunuz.

           

Evet, Ak Parti iktidarı muhafazakar bir Türkiye görmek istiyor. Zaten muhafazakar olan bu toplumu daha da muhafazakarlaştırmanın sakıncaları var tabii, ancak din devleti kurmak apayrı bir şeydir. Büyük bölümümüz de aradaki büyük farkı ayırt edemiyoruz. 9 yıldır büyük çoğunlukla iktidar olan Ak Parti’nin, eğer Türkiye'yi din devletine dönüştürmek gibi bir niyeti var idiyse, artık çok geç kaldığını göremiyoruz.

 

DARBECİLERİN HESAP

VERMELERİ DOĞALDIR

           

Darbecilerin hesap vermeleri son derece doğaldır.

           

Aradan kaç yıl geçmiş olursa olsun, demokrasiye inanan her toplum geçmişiyle yüzleşir. Daha doğrusu yüzleşmek zorundadır. Hele bu geçmiş, darbelerle doluysa! O zaman geriye dönüp hesap sormak kaçınılmazlaşıyor.

           

Bunu, insanları hapishanelerde süründürme isteği gibi algılamamak gerekir. Aksine, bu hesap sorma ve yargılamalar bir “Caydırıcılığı” da beraberinde getirir. Bundan böyle darbe yapabileceğini sananların birkaç defa daha düşünmeleri gerekecektir.

Sorarım sizlere, eğer bugüne kadar yıllar boyunca asker etkisi altında yaşadıksa,  demokrasimiz bir adım ilerleyemediyse, bunda 27 Mayıs darbesi ve sonrasındaki müdahalelerden hiçbir zaman hesap sorulmaması yatmıyor mu?

           

Bugün artık çok farklı bir sürece girmiş durumdayız.

           

Bugün artık demokrasi yolunda son derece önemli adımlar atılıyor.

           

İşte bundan dolayı geçmişimizle hesaplaşmamız gerekiyor.

           

Eğer bir daha yol kazalarına uğramak istemiyorsak, diğer darbe  görmüş ülkeler gibi, hesap sormamız gerekiyor.

           

Eğer günün birinde karşımıza bir din devleti kurma niyetlisi iktidar gelirse, işte o zaman da askeri kışladan çıkararak değil, kendimiz sokaklara dökülerek laik-demokratik sistemimizi koruyup kollarız.

 

 

“SIFIR SORUN” DERKEN,

HER YANIMIZ SORUN OLDU...

           

Davutoğlu’nun  en sevdiği projeydi, ancak bırakın sıfırı, etrafımızda bize ters bakanların sayısı giderek artıyor. Her yanımız sorun doldu. Bu durumun sorumlusu, belki de ilk defa bizler değiliz. Uluslararası koşullar ve ikili ilişkilerde yaşanan yol kazaları bizi bu noktaya getirdi. Güzel bir bina inşa edelim derken, duvarlar yıkıldı. Şimdi yeni planlar yapıp, yeniden  inşaata başlayacağız. Ancak bugünkü durum pek parlak değil. Herkes bizimle kavgaya başladı.

           

En tipik ve hayret veren örnek, haftabaşında İsrail’in  Jarusalem Post’u ile İran’ın Kayhan  gazetelerinin, Türkiye hakkındaki ortak görüşleri: “Ankara artık güvenilir bir başkent değildir ve bölgedeki istikrara ciddi bir tehdit olmaya başlamıştır”.

 

İran ve İsrail gibi iki düşmanı  aynı görüşte birleştirebilmek  çok güç birşey değil mi?

 

Şimdi de gelin genel görünüme bakalım:

 

 

SURİYE'yi herhalde anlatmama dahi gerek yok. Türkiye kelimesini duyunca Esad'ın kulaklarından ateş fışkırıyor. Üstelik iktidarı ile ilgili kendinden emin görünüyor. Muhalif güçler cılız kalıyor. Kolay kolay “Düşmeyecek” gibi bir konumda. Türkiye’den kaynaklanan sert demeçler dahi azalır oldu. Esad beraberinde, en önemli müttefikleri İran ve Lübnan'ı da bize karşı kışkırtıyor.

           

 

IRAK Başbakanı Maliki  de bizden çok şikayetçi. Başbakan Erdoğan da ilk defa açıkça Maliki’ye tepki gösteriyor. Şii lider, Ankara'nın Irak’ın iç işlerine karıştığını açıkça söylüyor.  Amerikalıların çekilmesinden sonra başlayan iç kargaşa ve etnik çatışmalar da  Ankara’yı  son derece kaygılandırıyor. Karşılıklı, giderek artan,büyük bir rahatsızlık var. Oysa   daha önceleri Irak’ı şekillendirmekte  Türkiye “Oyuncu ülke”  olarak nitelenir ve  Bağdat üzerinde son derece etkisi olduğu var sayılırdı.

           

 

İRAN 'dan çıkan ve Türkiye'nin NATO füze kalkanını kabul etmesinden sonra artan tepkiler sürüyor. Dışişleri Bakanı Salihi'nin yatıştırıcı açıklamalarına veya Davutoğlu’nun son gezisinin olumlu geçmesine fazla kanmayın. Tahran bu politikaları çok ustaca yönetir. Dışarıdan birbirimize sevecen bakıyormuşuz gibi bir görüntü yansıyorsa da ilişkiler hiç de o yönde gelişmiyor.

           

 

MISIR'da, Türkiye'den şikayet edenler konvoyuna katıldı. Erdoğan'ın laikliğin dindarlığa karşı bir unsur olmadığını söylemesinden bu yana Müslüman Kardeşler zaten ters bakar oldular. Ankara'nın bölgede ağırlığını arttırması da Kahire'nin hiç hoşuna gitmiyor.

           

 

İSRAİL konusunda fazla söylenecek bir şey yok. Netanyahu-Lieberman koalisyonu iktidarda kaldığı sürece, ilişkilerdeki gerilim sürecek. Washington dahi ümidini kesti, çabalarından vazgeçti.

 

 

ERMENİSTAN ile ilişkiler de protokoller askıya alındığından bu yana rayına oturmadı. Hele 2015’teki soykırım iddialarının 100. yıldönümü yaklaşırken, gerilimin daha da artması bekleniyor.

 

Bu bölgede rahat ettiğimiz ve hala alkış aldığımız tek yer Filistin. Hele son olarak HAMAS ve FATAH'ın barışmalarında oynadığımız rol nedeniyle, rahat bir nefes alınacak gibi görünüyor. Diğerleri ile durumlar pek parlak değil.

 

 

CEZAYİR’den gelen son tepkiyi de unutmamak lazım. Fransızların Cezayir’de yaptığı soykırımı sık sık tekrarlamamız  Başbakan Ahmed Uyahya’nın “Türkiye’deki dostlarımız Cezayir’in kolonilkeştirilmesinin ticaretini yapmayı bırakmalıdır.” demesine yol açtı. Bu tavır, Türk-Cezayir ilişkilerinde de bir burukluk yarattık.

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…