Mehmet Ali Birand
 
TÜRKİYE BU DEFA, BU FIRSATI KAÇIRMAMALI
 
 

TÜRKİYE BU DEFA,

BU FIRSATI KAÇIRMAMALI


Türkiye belki bazı açılardan talihsiz bir konumda bulunabilir, ancak bazı açılardan dünya’nın şanslı ülkelerinden biridir. Çoğumuzun hep şikayet eder ve “Kardeşim bizim komşumuz İsviçre ile Avusturya değil ki, rahat nefes alabilelim” deriz. Oysa Türkiye’nin şansı da bu konumdan kaynaklanır. Etrafımızdaki ülkelerden dolayı çok rahatsızlık duyarız, ancak onların sayesinde de Uluslar arası reytingimiz yükselir. Stratejik önemimizin artmasıyla birlikte büyük avantajlar sağlarız.

Amerika Birleşik Devletleri bize işte bu gözle bakar.

Bir yanında İran, öbür yanında Irak… Bir kolu Ermeni-Azeri anlaşmazlığında, diğer kolu Avrasya, bir ayağı Akdeniz’de diğeri de Ege’de olan bir Türkiye… Bölgede hangi krizden söz etseniz, kulak kabartılıp dikkatle dinlenmesi gereken bir ülke… Afganistan için vazgeçilmez bir güç, Filistin ve Lübnan konusunda önemli katkıları olan bir oyuncu.

Washington’dan Türkiye böyle görülür.

Ancak bazı yönetimler, Türkiye’ye cepte keklik gibi bakar, bazıları ise tam aksine Türkiye’ye Stratejik Ortak muamelesi yapar.


İLK ŞANS BABA BUSH

İLE GELMİŞTİ…

Son dönemlerde Washington’dan, Türkiye’yi yücelten ve ilişki düzeyini inanılmaz noktalara çeken iki yönetim geçti. Bunlardan biri, 1991’deki 1 inci Körfez Savaşı sırasında, Baba Bush ile Özal işbirliği sırasında gerçekleşmişti.

Özal-Bush görüşmeleri ve karşılıklı yaratılan güven ortamı, Türk-Amerikan ilişkilerinin altın çağını yaşatmıştı. Türkiye’nin verdiği son derece değerli desteğe teşekkür etmek için Bush temmuz 91’de Ankara’yı resmen ziyaret etmişti. Özal bu fırsattan istifade, Kıbrıs konusunu çözmek için ABD’nin desteğini almış ve Baba Papandreu ile müthiş bir girişim başlatmıştı. Ancak, hem Türk hem de Yunan dışişleri bakanlıklarının “şahinleri el ele verdiler” ve bu girişimi engellediler.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta kaybettiği en değerli fırsat buydu.


ARDINDAN, ANKARA’DAN

CLİNTON GEÇTİ…

Ardından, kasım 1995’te Clinton geldi.

Gelmeden önce Georgetown Üniversitesindeki tarihi konuşmasında “Yükselen Ülkeler Listesinin” başına Türkiye’yi koymuştu. Müthiş bir karşılama yapılmış, TBMM’deki konuşmasında Türk-Amerikan İlişkilerinin yeni boyutlarını anlatırken Türkiye’nin ,bölgede enerji hatlarının geçtiği bir istikrar köprüsü olduğunu söylemişti.


Nitekim, 1998’de Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasından sonra, Türkiye’ye teslim edilmesi kararını bizzat Clinton vermiştir. Ancak “Ben bu jesti yapıyorum,siz de Kürt sorununu çözme yolunda bazı adımlar atın ”demiş,hatta ilk PKK’yı tasfiye planı üzerinde çalışma başlatılmış, ancak ardı getirilememişti..


Türkiye o fırsattan da yararlanamadı.


ÜÇÜNCÜ ŞANS OBAMA

İLE BİRLİKTE GELİYOR.


ABD bir Süper Güç’tür. Kıbrıs ve Kürt Sorunu başta, hemen her konuda ağırlığını koyduğu taktirde Ankara’nın işi kolaylaşır.


Şimdi üçüncü bir şans geliyor.


Obama yönetiminin yaklaşımı, bundan öncekilerden de ilerde. Elleri kolları dolu geliyor.


Gayet tabii istedikleri var. Karşılığında da verecekleri var. Ancak bu defa farklı bir Türkiye var. Hem bölgede, hem de Avrupa’da farklı gözle izlenen bir Türkiye ile konuşacak. Hillary’nin Ankara ziyaretindeki yaklaşımına bakılacak olursa, Washington ufuklarında Türkiye’nin yıldızı parlayacak gibi görünüyor.


Benim merakım, bizler acaba bu ortamdan yararlanabilecek miyiz ? Yoksa , yine kendi küçük iç çekişmelerimize dalıp, kısır siyasi kavgalarla bu olanağı da kaçıracak mıyız ?


Uluslararası İlişkiler bir pazarlıktır.


Hesaplarınızı iyi yapar, oyunu iyi oynarsanız daha kolay kazanırsınız.




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…