Mehmet Ali Birand
 
ERGENEKON NETLEŞTİ: ASKERDEN DE HESAP SORULACAK...
 
 

ERGENEKON NETLEŞTİ:

ASKERDEN DE HESAP SORULACAK...


Ergenekon, kısa bir süre öncesine kadar, kamuoyunda kafa karışıklığı yaratan, nereye gidileceği tam anlamıyla görülemeyen bir davaydı.


Savcıların amaçları pek anlaşılamıyordu. Kamuoyu önüne çıkıp ne yapmak istediklerini de anlatamadıkları için, koskoca bir dava siyasi yönlere çekilir olmuştu. Toplumun bir kesimine göre, AKP’nin emriyle hareket eden savcılar gurubu, sivil muhalefet yapanları gözaltına alıp korkutmak istiyorlardı.


Ülkede kargaşa yaratmak ve bu şekilde, darbe veya başka yollarla hükümeti devirmek” suçuyla mahkemeye verilenler soru işaretleriyle karşılandılar. Ben de ilk başlarda kuşku duyanlar arasındaydım. Suçlananlardan ne kadarının gerçekten bir örgüt adına hareket ettiğini, ne kadarının sırf muhalefet ettikleri için gözaltına alındıklarını net şekilde göremiyordum. Savcıların, kamuoyundaki ters yorumları pek dikkate almamaları, bu kuşkuları daha da arttırıyordu.


Kuşku duyulmasının bir nedeni, gözaltına alınan bazı isimlerin darbe veya ülkeyi kaosa götürecek bir komplonun içinde bulunmalarına hiç ihtimal vermediğimiz kişiler olması ise, bir diğer nedeni de, Ergenekon bilgilerinin sistematik bir şekilde AKP’yi destekleyen basına sızdırılmasıydı. “Galiba planlı bir kampanya sürdürülüyor” izlenim söz konusuydu.


Ortada garip bir durum vardı.


Ergenekon’un ilk iddianamesinde, bazı sivil güçlerin, bazı emekli askerlerle birlikte, darbe hazırlığı içinde oldukları ileri sürülüyor, hatta bazı deliller ortaya koyuluyor, ancak Nokta dergisinde yayınlanan ve kamuoyu tarafından çok inandırıcı bulunan “Darbe Günlüklerinden hiç söz edilmiyordu. Savcıların askere dokunmaktan korktukları için fazla ileri gitmek istemedikleri şeklinde yorumlandı. Birkaç emekli askeri gözaltına alıp göz boyayacağı ve bu işin kapatılacağı sanıldı.


Özetle, ne içeriği, ne mantık yapısı, ne de suçlamaların dayandırıldığı deliller yeterliydi. Daha ince dediğim gibi, ne davanın yönü anlaşılıyor, ne de bilgi akışı ve deliller, kamuoyunun bir bölümüne inandırıcı geliyordu.


İKİNCİ İDDİANAME

ERGENEKONU DEĞİŞTİRDİ


İkinci iddianame bu gidişi önemli ölçüde değiştirdi.


Henüz içeriğini tam anlamıyla bilemediğimizden dolayı, kesin bir karar vermek güç, ancak yine de davanın genel yönü rayına oturdu.


Buna yol açan gelişme, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen ve 2004-2005 döneminde askeri müdahale hazırlıklarını içeren Darbe Günlüklerinin de davaya dahil edilmesi oldu.


Şimdi bu davanın yönü de, içeriği de farklı.


Kamuoyunda Ergenekon davası birden bire ciddiyete büründü.


Tabii hala belirli bir ihtiyatla konuşmak gerekir. Zira, Darbe Günlükleriyle ne yapılacağı henüz belli değil. Herşeye rağmen, davanın göstermelik açılmadığı ve nereye kadar giderse, oraya kadar gideceği hakkındaki görüş yaygınlaşmaya başladı.


Ergenekon bittiğinde ortaya nasıl bir manzara çıkacak bilemeyiz, ancak Türk siyasi yaşamında önemli bir içtihat oluşacak. Siyasi veya sivil çalışmaların nereye kadar “muhalefet” olarak kabul edileceği, nereden sonra “kargaşa çıkarmak ve yasal düzeni bozmak” olarak nitelenip suç sayılacağı ortaya çıkacak.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…