Mehmet Ali Birand
 
AB, RUMLARI MI TÜRKİYE’Yİ Mİ SATACAK?
 
 

 

AB, RUMLARI MI

TÜRKİYE’Yİ Mİ SATACAK?

 

Sizlere sık sık Brüksel’deki havayı yansıtmaya çalışıyorum. Aslında son derece karmaşık bir durum var. Tartışmalar çok teknik. Üstünde   pazarlık edilen metinlerin  anlatılması kadar, anlaşılması güç.

 

Şu anda sadece, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili (Gümrük Birliğinin Kıbrıs’a genişletilmesinin resmi tanınma anlamına gelmeyeceği şeklinde) açıklamasına karşılık, Avrupa Birliğinin yapacağı “Karşı  Deklarasyon”(KD) tartışılıyor. Müzakerelerin kurallarını ve koşullarını koyacak olan “Müzakere Çerçeve Belgesi” (MÇB) henüz tartışmaya açılmadı.

 

Bu iki belge  arasında önemli bir fark var.

 

Karşı Deklarasyon’un (KD) bağlayıcı  hiçbir yanı yok. Bu, AB üyelerinin tek yanlı bir açıklaması olacak. Nasıl bizim Kıbrıs açıklamamız tek yanlı ve sadece bizi bağlayan bir belge idiyse, bu da sadece AB’yi bağlıyor. Yaptırımı yok. Yani, istediği kadar sert veya bizim beğenmediğimiz bir dilde yazılmış olsun, Ankara’ya yönelik bir yaptırımı yok. Oysa, Müzakere Çerçeve Belgesi  (MÇB) bağlayıcı. Oraya giren her satır 25 AB ülkesini bağlar ve Türkiye’nin de uyması gerekir.

 

KARŞI AÇIKLAMA SERT

MÇB ESNEK Mİ OLACAK?

 

Belgelerden birinin (MÇB) bağlayıcı, diğerinin (KD) tek yanlı bir açıklamanın ötesine gitmemesi nedeniyle, genel eğilim KD’nin sertleştirilmesi, MÇB’nin ise hiç değiştirilmeden (sertleştirilmeden) kabul edilmesi şeklinde. Ancak, KD’nin olduğu gibi MÇB’ye yansıtılmasını isteyenlerde var. Durum henüz net değil.

 

AB’nin Karşı Deklarasyonunda, iki nokta çok tartışmalı.

 

Biri, Türkiye’nin Kıbrıs’ı müzakereler sürecinde hukuken  tanıması. Bunu en  çok Fransa istiyor. Kıbrıs’lılara olan sevgileri veya Uluslararası  politika ilkesinden filan değil, tamamen iç politikda, Chirac’ın rakibi Sarkozy’e koz vermeme yarışından kaynaklanıyor.

 

Bu sorunu ortaya çıkaran Kıbrıs değil, Fransa. Kıbrıs Rumları rüyalarında bile göremeyecekleri bir fırsat yakaladılar. Fransa’nın iç politikası, Rumların işine yarıyor.

 

Fransa’nın yarın ne yapacağı, sonunda nasıl bir uzlaşı formülünü kabul edeceği belli değil. Paris, ya Türkiye’yi veya Kıbrıs’ı satacak.

 

Diğer sorun da, Kıbrıs gemilerinin Türk limanlarına kabul edilmesi. Bu konu, Türkiye açısından daha güç. Zira AB Komisyonunun hukuk servisleri tarafından  hazırlanan rapor Türkiye’ye hak vermiyor ve 25 ülke bu konuda birleşiyor.

 

Bugün Brüksel’de 25 ülke daimi temsilcileri bir araya geliyor.  Karşı Deklarasyon için yeniden görüşme yapacaklar, ancak sonuç alıp alamayacakları belli değil. Galiba bir süre daha beklememiz gerekecek.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…