Mehmet Ali Birand
 
ABD, PKK’YA KARŞI HAREKETE GEÇİYOR MU?
 
 

ABD, PKK’YA KARŞI

HAREKETE GEÇİYOR MU?

 

Geçen hafta Washington’daki  temaslar sırasında Türk tarafı, Kuzey Irak Kandil dağındaki PKK mevcudiyetini ön plana çıkartmıştı. Defalarca veriler sözlere rağmen Irak’taki Amerikan kuvvetleri, PKK’nın bölgeden çıkarılması konusunda hiç niyetli görülmüyordu.

 

Irak’taki askeri planlamada CENTCOM (Merkezi  Komutanlık) söz sahibi. Washington’dayken, Pentagon yetkilileriyle bu konuyu uzun uzun konuştum.

 

Neden verdiğiniz sözü tutmuyorsunuz”  sorusuna şu yanıtları aldım:

 

-         Kandil dağındaki PKK mevcudiyetini dağıtmak için bir askeri harekat düzenlemek şu sıralarda çok güç. Irak’ın çeşitli bölgelerinde direnişçilere karşı zor bir mücadele veriliyor. Zaten zorluklarla karşı karşıyayız. PKK için Kandil’e kuvvet  ayırırsak,  bu defa diğer cephelerde zaafa uğrarız.

-         Kandil dağını bombalamak ve büyük bir ateş gücü kullanmak Kuzey Irak’ta istikrarsızlık yaratacaktır. Ayrıca Kuzey Irak  Kürtleri bu aşamada ortaya bir de PKK sorunu çıkmasını istemiyorlar.

-         Amerikalı komutanlar (özellikle CENTCOM’dan söz ediliyor) hala  Türkiye ile ilişkilerdeki rahatsızlıkları (tezkereden başlayarak) üstlerinden tamamen atmış değiller. Her ne kadar Genelkurmay-Pentagon ilişkileri rayına oturuyormuş gibi görünse dahi, CENTCOM’un havası hala tatsız. Bu durum da, PKK’ya karşı bir  harekat konusunda isteksizliği arttırıyor.

 

ORG. BAŞBUĞ’UN YAKLAŞIMI

GENEL BAKIŞI ETKİLEDİ Mİ?

 

Türk Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı  iki yıldır bu hareketsizliği değiştirmeye çabalıyorlardı. Ancak son aylarda ortaya çıkan gerekçeler daha ciddileşti. Bir yandan PKK faaliyetleri tekrar arttı, ölüm olayları çoğaldı..  Öte yandan da, ABD’nin hareketsizliği ülkedeki ABD karşıtlığını besler oldu.

 

İşte bu çerçevede, Genelkurmay 2 inci Başkanı Org. Başbuğ’un, birkaç ay içinde ABD Genelkurmay Başkanlığına gelecek olan Org. Pace ile herkesin önünde yaptığı konuşma dikkat çekiciydi.

 

Başbuğ, Amerikalıların Kuzey Irak’ta  PKK’ya karşı  büyük bir askeri harekata  girme konusundaki çekimserliklerini askeri açıdan  anlayabildiğini, kısa bir süre daha beklenebileceğini  söyledikten sonra “ancak bu arada atılabilecek pratik adımlar olduğuna” dikkat çekip, bunları da sıraladı. Lider kadroların  harekat yeteneğinin kaldırılması, PKK’lıların  serbestçe dolaşımının engellenmesi ve haberleşme olanaklarının kısıtlanması gibi bir dizi önleme dikkat çekti.

 

Başbuğ çok haklıydı. Daha da önemlisi, bu yaklaşım hem mantıklı, hem de pragmatikti.

 

Aradan birkaç gün geçmeden, CENTCOM Kuzey Irak’ta PKK liderleri hakkında Türkiye’nin verdiği listeyi “görüldüklerinde tutuklanma” emrini, tüm birliklerine yolladı.

 

Bu adımı nasıl yorumlamamız gerekiyor?

 

Herşeyin başında, Pentagon’un TSK’yı bir oranda tatmin etmek isteği görülüyor. Bunu bir ilk adım olarak niteleyebiliriz. Org. Başbuğ’un ortaya koyduğu  mantığın bir mekanizmayı harekete geçirdiği söylenebilir.

 

Peki, sonrası gelecek mi?

 

Yani, bu tutuklama emri kağıt  üzerinde mi kalacak, yoksa gerçekten ciddiye mi alınacak?

 

Biliyorsunuz, Hırvatistan’da da bu tip listeler açıklandı, hatta hangi “savaş suçlusunun” nerede yaşadığı bilinmesine rağmen, NATO kuvvetleri üzerine gitmediler.

 

Amerikalılar, PKK liderlerini görmezden mi gelecekler, yoksa gerçekten harekete geçecekler mi?

 

Amerikalı askerlerin Kandil dağına baskın yapıp, aranan PKK liderlerini aramaya kadar gitmeleri veya istihbarat bilgileriyle, içlerinden bazılarını yakalamaları ve Türkiye’ye teslim etmeleri çok şey değiştirir. PKK’ya ciddi bir sinyal verilmiş olur. Türk-Amerikan ilişkileri üstündeki PKK gölgesi bir  oranda azaltır. Ankara’nın sabır gösterme süresini uzatır.

 

Aksi halde, Amerika’nın Kürt sorununu elinde  bir kart gibi tutmak istediği izlenimi artacaktır.

 

Clinton döneminde Öcalan’ın  Türkiye’ye teslim edilmesi, bu tip kuşkuları dağıtmıştı. Bush, döneminde bir  tutum  değişimine gidilip gidilmediğinin en önemli test’ini bundan böyle yaşayacağız.

 

Bu arada Ankara’nın da, bu sorunu Amerika ile tartışırken Kuzey Irak Kürt liderlerini ihmal etmemesi  gerekir. Amerikalılar belki duruma hakimler, ancak Talabani-Barzani ikilisi de, özellikle PKK konusunda sözü dinlenen lider konumundalar.

 

Washington’un attığı son adımı çok abartmayalım ancak önemli bir başlangıç olabileceğini de gözden kaçırmayalım...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…