KIBRIS’TA TOPRAK
KOMİSYONU DEĞİŞTİ, ANCAK...
Hatırlayacak olursanız, kısa bir süre önce KKTC’de kurulan “Gayrimenkul Komisyonu” hakkında bir yazı yazmıştım.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Loizidu tipindeki binlerce Rum başvurusuna bir yanıt vermesi gerektiğini, ya Loizidu davasında olduğu gibi Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum edebileceğini veya başvuru sahiplerinin önce KKTC’de kurulan komisyona başvurmalarını isteyebileceğini yazmıştım. KKTC’deki komisyon yolu açıldığı taktirde Türkiye aradan çekilecek, top KKTC’ye atılacak, nihai çözüme kadar zaman kazanılıp bir nefes alınacak; aksi halde, milyar dolarlara ulaşabilecek tazminatlarla karşı karşıya kalınabilinecek.
Ancak, Avrupa Mahkemesinin KKTC’deki Komisyonun yolunu gösterebilmesi için, bu Komisyonun inandırıcı , güven verici ve tarafsız kişilerden oluşması gerekiyor. Komisyon üyelerinin, örneğin Rum evlerinde oturan veya eski Rum topraklarını işleten kişilerden oluşmaması, “çıkar çatışması” yaşanmaması gerekiyor. Oysa, komisyonda, böyle isimlerin bulunduğunu yazmıştım.
KKTC hükümeti, akılcı bir tutumla Komisyon’daki isimleri değiştirmiş. Ancak bu arada bir başka sorun var ki, çözülmesi daha güç.
KKTC Anayasasının 159 uncu maddesi, Rum gayrimenkullerinin karşılığında tazminat ödenmesini kesinlikle yasaklıyor. Yani bu Komisyon, son derece düzenli çalışsa dahi, sonunda para ödenmesine karar veremeyecek.
Karar verse dahi, Anayasa değişmeden uygulanamayacak. KKTC’deki siyasi dengeler de, Anayasa’nın değişmesini 20 Şubat seçimleri sonuçlanana kadar engelliyor.
20 Şubat seçimlerini, TALAT veya DENKTAŞ ile koalisyon oluşturacak şekilde ve Anayasayı değiştirebilecek güçte kazanırsa, o zaman işler bir oranda hafifleyebilir, aksi halde durum güç görünüyor.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|