BAŞBAKAN’A IRAK
GEZİSİ HAZIRLANIYOR
Uzun süredir, gizliden gizliye Başbakan’ın Bağdat gezisine hazırlanılıyor. Gizli tutulmasının başlıca nedeni güvenlik. Belki kesin günü son ana kadar da açıklanmayacak.
Bu geziye tüm taraflar çok önem veriyor.
En başta, Maliki hükümeti geliyor.
Türkiye, şimdiye kadar Bağdat’a en yüksek düzeyi Dışişleri Bakanı olmak üzere, hep teknik heyetler yolladı. Buna karşılık, Irak hem Cumhurbaşkanı (Talabani), hem de Başbakan (Maliki- iki defa) olmak üzere Ankara’ya resmi ziyaretlerde bulundular.
Erdoğan da, bu ziyarete önem veriyor.
Hem Maliki hükümetine destek, hem de ekonomik ilişkileri geliştirmek için anlaşmalar imzalanacak.
Türkiye’nin Irak politikası eskiden, daha çok PKK’ya endeksliydi. Görüşmelerin büyük bölümü PKK konusuna ayrılırdı. Artık, bu yaklaşım değiştiriliyor.
Ankara’nın temel politikası, Irak’ın tümüyle ilgilenmek, bu ülkeye istikrarın gelmesine katkıda bulunmak ve ekonomik işbirliğini genişletmek.
Bu amaçla birkaç önemli adım planlanıyor:
STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KOMİSYONU:
Türkiye ile Irak arasında ilişkileri daha da sıkılaştırmak ve bir düzene sokmak için, Stratejik İşbirliği Komisyonu kurulacak. Başbakanların başkanlığında, dışişleri, ekonomi ve enerji bakanlarının katılacakları komisyon, ilişkilerin tümünü yönetecek.
Siyasi konuların başında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak sınır boyundaki operasyonları var. Irak yönetimi, başbaşa konuşmalarında, PKK’ya vurulan darbelerden şikayet etmiyorlar, ancak geniş katılımlı toplantılarda, rahatsızlıklarını açıkça belirtiyorlar.
Diğer tartışma konusu da Kerkük referandumu olacak. Türk heyeti, referandumun sakıncalarını anlatacak.
BAYRA’DA TİCARET MERKEZİ:
Türkiye, enerji işbirliğini arttırmak istiyor. Bu alanda, Irak enerji alt yapısının modernizasyonuna yatırıma ve yeni sahalarda petrol aramaya talip.
Sadece enerji değil, genel ticareti arttırabilmek için Basra’da bir merkez açılacak. Bu ülkenin tüm dış ekonomik ilişkisini, Amerika’ya bırakmamak ve komşuluk payını alabilmek için bir dizi proje hazırlanıyor.
HER GRUP İLE TEMAS:
Türkiye’nin bu yeni yaklaşımının bir diğer yanı da Irak’taki her kesimle teması kapsıyor.
Irak’taki durum eskisi gibi değil.
İlk başlarda katı bir Sunni, Şii çatışması vardı. Sunniler Şii hükümetini protesto için seçime girmediler. Kürtler de siyasi boşluktan yararlanarak, Bağdat yönetiminde ağırlıklı bir konuma geldiler. Başbakan yardımcılığı, Dışşileri bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığını elde ettiler. Sunni kesim, seçim boykotunun bir işe yaramadığını gördü ve ekim ayındaki yerel seçimlere gireceklerini belirttiler. Böylece, ilerde merkezi hükümette ağırlıklarını arttıracaklar.
Türk heyeti, Bağdat gezisinde, sadece resmi hükümetle değil, tüm Sunni ve Şii gruplarla da konuşacak. Zaten en çok dikkat çeken, hem Sunni, hem de Şii’lerle iyi ilişki sürdüren ve sözünü dinleten tarafın Türkiye olması.
Bu ziyaret işte bu açılardan büyük önem taşıyor.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|