Mehmet Ali Birand
 
ERDOĞAN’A GÖRE, KIBRIS’TA ÇÖZÜM KAÇINILMAZ
 
 

ERDOĞAN’A GÖRE, KIBRIS’TA

ÇÖZÜM KAÇINILMAZ

 

Başbakan Tayyip Erdoğan ile  Salı akşamı CNN TÜRK’teki  özel programda bir araya geldik. Hemde her konuda sorular soruldu ve Erdoğan da tutumunu çok net şekilde ortaya koydu. Bu uzun söyleşinin bence en önemli paragraf  başları şunlardı:

 

YEREL SEÇİMLER:

 

Tayyip Erdoğan kendinden ve partisinin oy oranını yükselteceğinden son derece emin. Kesin bir tahmin yapmak istemedi, ancak genel seçimlerdeki yüzde 34.4’lük oranın yüzde 40’ların üstüne çıkacağını da pek saklayamadı.  Böylesine bir artış durumunda, askıya aldığı bazı  konuları gündeme getirip  getirmeyeceği yolundaki soruları da “tutumumuzda hiçbir değişiklik olmayacak” diye yanıtladı. Oy oranının artmasının AKP’nin başını  döndürmeyeceğini, böyle bir durumdan korkmadığını  vurguladı.

 

Özellikle, türban veya kendi deyimiyle başörtüsü konusundan partisinden beklentileri nasıl karşılayacağı ile ilgili  sorulara verdiği yanıtta  –yerel seçime çok az kala- ilginçti. Başbakan başörtüsü veya türban konusunda toplumsal bir uzlaşmaya  varılmadıkça bu kararı zorlamayacaklarını söyledi.

 

YOLSUZLUKLAR:

 

Başbakana göre, Uzan’lar olayı henüz bitmedi. Daha yeni bulguların beklendiğini belirtti ve diğer batık banka sahiplerinin masaya oturmaları için aylarca beklenmeyeceğine ve harekete geçileceğine işaret etti.

 

Başbakan, Uzan’lara müdahelenin daha önceki yıllarda yapılması gerektiğini, BDDK’nın da hareket etmekte geç kaldığını söyledi ve “Biz bu duruma göz yummayacağız” dedi.

 

Başbakan, hem yerel seçimler, hem yolsuzluklar ile ilgili soruları yanıtlarken ne kendi tabanından  ne de kamuoyundan önemli bir muhalefet ile karşılaşılmadığına dikkat çekti.

 

KIBRIS:

 

Tayyip Erdoğan’ın, verdiği yanıtlardan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın her görüşmeden sonraki  basın açıklamalarından rahatsızlık duyduğu anlaşıldı. Başbakan Denktaş’ın açıklama yapmasından çok yaptığı açıklamalarda kullandığı kelimeler ve sanki çözüm Türk tarafının aleyhine olacakmış şeklindeki sözlerinden rahatsız. KKTC Cumhurbaşkanının kamuoyuna olmayacak istekleri yansıtması ve kötümser bir hava vermesinin yararlı olmadığına inanıyor. Hatta çok açık şekilde, medyanın Denktaş’a tahrik edici sorular sormaması ve gelişmeleri abartılı şekilde yansıtmaması için ricada bulunuyor. Bunu hem CNN TÜRK’e yaptığı açıklamalarda, hem de dün bütün basın mensuplarına verdiği demeçlerde tekrarladı.

 

En bilirgin ve karlı tutumu çözümle ilgiliydi. O konuda hiçbir kuşkusu yok. Taraflar anlaşamadıkları taktirde boşlukların Annan tarafından doldurulacağını tekrarladı. “Zaten bu sorun New York’ta bitti” diyerek, çözümün kaçınılmazlaştığını, örnekler vererek anlattı.

 

Varılacak anlaşmanında, referandumdan hemen sonra TBMM tarafından onaylanacağını belirterek bazı belirsizlikleri de ortadan kaldırdı.

 

Kıbrıs konusunda çok kararlı bir tutum sergiledi.

 

Bu iş artık bitmiştir. Boş direnmelere gerek yok” anlamına gelen bir yaklaşım sergiledi.

 

Referandumda Rumların anlaşmayı reddetmeleri durumunda, AB’nin Türk tarafını haklı bulup, yeni bir ilişki kurması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

AVRUPA BİRLİĞİ:

 

Başbakan, AB’nin Kopenhag Kriterlerine uyumu tamamlamak için gereken Anayasa değişiklikleri konusunda da belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Buna göre; Anayasa değişiklikleri yerel seçimlerden sonra Meclis’e yollanacak. Geniş bir değişiklik yerine, AB’ye uyum için gereken 3-4 maddelik bir gündemle yetinilecek.

 

AKP’nin tercihi, CHP ile birlikte bu değişiklikleri çıkartmak. Ancak CHP istemezse, kendi  çoğunlukları ile Meclis’ten geçirmeyi deneyecekler. Dokunulmazlıklar  konusunda ise tutumlarında bir değişiklik yapma niyetleri yok.

 

Başbakan, uygulamalar konusunda, RTÜK’ün Kürtçe ile ilgili olarak ATV’ye verdiği  uyarı da bulunulmasını da “haksız bir tutum” olarak niteledi ve uygulamaların ancak zaman içinde oturabileceğini söyledi.

 

Özetle, Başbakan yelkenlerini dolduran  rüzgara güveniyor ve özellikle AB hedefinden de çok emin görünüyor. Kendinden o kadar emin ki, yerel seçim öncesinde bile gelecek zamlardan söz etmekten hiç çekinmedi...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…