Mehmet Ali Birand
 
KIBRIS’TA SON SÖZ KİMİN OLACAK?
 
 

KIBRIS’TA SON SÖZ

KİMİN OLACAK?

ANKARA

 

Türkiye Kıbrıs konusunda, nihayet bir politika saptadı ve yakında düğmeye basacak. Yapılan açıklamalar ve verilen izlenimin aksine, Çankaya’daki  dünkü  doruk toplantısında, dışarı yansımayan bir anlaşmazlık  yaşanmadıysa, artık son aşamaya gelindiği söylenebilir.

 

Bundan önceki yazılarımda da değindiğim gibi, Kıbrıs tartışmalarının perde arkasında, aslında bir iktidar mücadelesi yaşanıyor. Büyük kararlarda kimlerin söz hakkı olması veya olmaması , Kıbrıs ile ilgili tutum saptaması sırasında biraz daha belirginleşecek.

 

AKP, iktidar olduğunu, siyasi sorumluluğunu yüklenip kararları kendi başına (ancak , tüm kurumlara danışarak)  aldığı izlenimini vermek istiyor.

 

Çankaya ve TSK ise, bu tip  kararların onlara sorulmadan, onayları alınmadan  saptanamayacağı mesajını iletmek istiyorlar.

 

Bundan dolayı ben bu çekişmelere “iktidar mücadelesi” diyorum. Durum böyle  olmasa, TSK hükümete görüşünü bildirmekle yetinir, bazı kuvvet komutanları gazeteci davet edip demeç vererek veya belge sızdırarak ağırlık koymaya çalışmazlardı.

 

TSK içindeki bazı kesimlerin, Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs yaklaşımını “ihanet” olarak gördükleri de bir gerçek. Kurumlar arasındaki bu fikir ayrılıkları artık bir rekabete dönüşmüş durumda.

 

Dışişleri Bakanlığı, Annan planının özünü ve çerçevesini kabul ediyor. Referandum yapma koşulunu da benimsiyor. TSK’nın bir kesimi ise, Denktaş gibi düşünüyor ve Annan planının özünün de, çerçevesinin de değiştirilmesini istiyor.  Örneğin, Türk askerinin  Ada’dan hiçbir zaman ayrılmaması (Türkiye AB üyesi olsa dahi) gerektiğine, yeni bir garanti anlaşması yapılmasının şart olduğuna inanıyor. Başka bir deyişle, çözümsüzlük politikasının devamını savunuyor.

 

Son söz Genelkurmay Başkanında olduğundan, Org. Özkök’de dengeleri  korumasını iyi bildiğinden dolayı, Ankara’daki çevreler ileri sürüldüğü kadar kaygılı değiller.

 

Cumhurbaşkanı Sezer’in tutumu, konuşmalara tanıklık etmiş olanlara göre daha önceki aylara oranla epey farklılaşmış durumda. Önceleri Annan planına  soğuk bakarken, şimdi bu plan üzerinden bir çözüm bulunmasına çalışıyor. Cumhurbaşkanı da Kıbrıs sorununun giderek elden kaçtığına  ve mutlaka yeni bir yaklaşımda bulunulmasına inanıyor.

 

BU KARGAŞADA SON

SÖZÜ KİM SÖYLEYECEK?

 

Tabii şimdi sorulması gereken temel bir soru var.

 

Son kararı kim verecek?

 

Kıbrıs ile ilgili gelişmeler öyle bir noktaya geldi, basına sızan haberlere göre, bazı görüşlerde öylesine farklılıklar var ki, uzlaşı bulmak çok zor. Şimdi hükümetin, tüm tarafları dinledikten sonra, dışişleri bakanlığına ya yeniden bir paket hazırlamasını veAnnan planında değişiklik listesini genişletmesini istemesi veya siyasi sorumluluğu alıp, dışişlerinin son önerisinde ısrar etmesi gerekiyor.

 

Sanıyorum bu süreç, Erdoğan’ın önce 4 parti lideri, ardından da Denktaş görüşmesiyle tamamlanacak. Önümüzdeki hafta Türkiye, ne yapacağını netleştirmiş olacak.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…