Mehmet Ali Birand
 
İSTERSEK, BU GEZİ YENİ BİR SAYFA AÇAR...
 
 

İSTERSEK, BU GEZİ

YENİ BİR SAYFA AÇAR...

 

Vladimir Putin’e dikkat edin. Diğer Rus liderlere hiç benzemiyor. Çok farklı bir insan. Kafasına bir şey koyduğu zaman mutlaka gerçekleştiriyor. Bir  çok açıdan Tayyip Erdoğan’a benziyor.

 

Eğer bu iki lider niyetlilerse... Eğer gerçekten isteklilerse Türk-Rus ilişkileri inanılmaz boyutlara ulaşır. Putin gezisi, lafta kalmaz ve gerçekten tarihi bir dönemece  dönüşebilir. İlişkilerde yepyeni bir sayfa açılabilir.

 

Eğer bu iki liderde gerçek niyet yoksa, zaman içinde Putin’in ziyareti unutulur.  Türkiye’ye gelip gelmediği bile hatırlanmaz.

 

Böylesine iddialı konuşmamın nedeni, koşulların belki de çok uzun süredir ilk defa oluşması ve geriye sadece helvayı yapmanın kalmış olması...

 

  1. Türk-Rus ilişkileri şimdiye kadar görülmediği kadar iyi bir durumda. Eski kuşku ve kaygıların önemli bölümü yok olmuş, her iki tarafın imajı eskiye oranla temelden değişme sürecine girmiş. Artık öylesine  karşılıklı bir anlayış ortamı gelişmiş ki, Çeçen sorunu  dahi gündemin önlerinde yer almıyor. Türkiye Çeçen  eylemlerine karşı tutum alırken, Ruslan PKK’ya tam anlamıyla sırt çevirmiş durumdalar.

 

Türk şirketleri, Türk yatırımları Rus piyasasından yararlanıp para kazanabiliyor; Ruslar doğal gaz ve petrollerini Türkiye’ye rahatça sattıkları gibi, Türkiye üzerinden Avrupaya enerji nakline hazırlanıyorlar. Her yıl milyarlarca Rus Türkiye’de tatil geçiriyor.

 

Özetle, eski kompleksler, ard düşünceler artık kalmamış, değişen dünya  koşulları iki ülkeyi giderek birbirine yakınlaştırmış. Gerçekler, temelsiz ideolojilerin önüne geçmiş. Çıkarlar ve akıllı yaklaşımlar ön plana çıkmış.

 

  1. İlk defa Türk-Rus ilişkilerine bir hedef konmuş: Ortaklık kuralım. İlişkileri derinleştirelim.

 

Bu ilişkiler bunca yıl yeşermediyse, biri iki ayrı kampta (Doğu-Batı) yaşamamız, diğeri de bir hedefi olmamasındandır. İlk defa birileri çıkıp  (1984’te Turgut Özal ilk doğalgaz anlaşmasına imza atarak, 2002’de de Putin bu ilişkileri ileri götürmeyi kararlaştırarak) hedefleri koymuştur.

 

  1. İlk defa Avrasya ve Kafkaslarda, bölgenin biri süper gücü (Rusya) diğeri orta boy gücü (Türkiye) işbirliği yapmaya hazırlanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak olan gücün etkinliğini düşünebiliyor musunuz?

 

GELİN BU FIRSATI

KAÇIRMAYALIM...

 

Romantizmi, eski takıntılarımızı bir yana bırakalım ve gerçeklerle yüzleşelim.

 

Rusya bugün Türkiye’yi her yönden (doğal zenginlik, bilim, teknoloji, askeri güç, sanat...) birkaç defa katlayacak durumdaki bir ülkedir. Müthiş potansiyeli vardır. Zengindir ve giderekte zenginleşecektir. İyi  ilişki kurmak, bu ilişkileri derinleştirmek her iki ülkenin de yararınadır.   

 

Rusya ile yakınlaşmak ne Türkiye’nin ABD ile ilişkilerine, ne de AB’ye tam üyelik perspektifine ters düşer. Bu iki ülke bölgenin güçleridirler ve birbirlerini çok daha iyi anlayacak konumdadırlar. Herhalde bir Rus bir Türk’ü, herhangi bir Avrupalı ve Amerikalıdan daha yakındır. Aynı koku, az çok aynı mentalite, bir yerde aynı kalabalık, hatta hoyratlık (!)

 

Türkiye’nin çıkarları, komşusu konumundaki Rusya’ya artık çok daha farklı bakmasını gerektiriyor.

 

Yine ABD ve Avrupa ile yakın olalım, ancak Rusya’yı artık ön plana çıkaralım.

 

Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı.

 

Önümüzdeki 10-15 yıl içinde dünya bugüne oranla çok daha değişecek. Dengeler çok daha farklılaşacak. İyisi mi, şimdiden bize en yakın gördüğümüz olanağı değerlendirelim.

 

Helvayı yapmaya başlayalım...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…