Mehmet Ali Birand
 
AB, ARTIK MARDİN’DEN GEÇİYOR...
 
 

NEDEN FELAKET

TELLALCILIĞIYAPIYORUZ

 

AB dönem başkanlığını elindetutan Hollanda, 25 üye ülke temsilcilerinden oluşan Coreper’e (Daimi delegelerkomitesi)  17 Aralık’ta Türkiye ve diğeraday ülkeler için (Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan) yapılacak açıklama taslağınıyolladı. Anında da basına sızdı.

 

Sızmasıyla birlikte de Türkbasını üstüne atladı. Çok ilginç şekilde, taslak bir metni en kötü şekildeyorumladı. Tam bir felaket tellalcılığı yapıldı. Hükümet deseniz ne yapacağınıbilemez şekilde hiç müdahele etmedi. Dışişleri ağzını bile açmadı. En abuksobuk konularda görüş verenler susuverdiler.

 

Hep birlikte, AB’nin elinigüçlendirdik. Zira AB, bu tip durumlarda resmi görüşten çok kamuoyuna, medya’ya bakar.  Türk kamuoyu kötüyü benimser ise,tutumunu buna göre ayarlar.

 

Oysa, taslağın bugünkü halinebakacak olursanız (17  Aralığa kadardeğişebilir tabii) durum, basında yansıtıldığı gibi çıkmıyor.

 

Örneğin:

 

  1. Metindeki Kıbrıs maddesinde, Türkiye’nin Güney’i hemen tanıması gerektiği söylenmiyor. Son derece dolaylı şekilde ve hiç süre verilmeden tanınma konusuna üstü kapalı atıfta bulunuyor.  Yani bilinen bir gerçek tekrarlanıyor. Yeni ve somut bir öneri yok.

 

Sorarım size, neden AB’nin deötesine gidip “tanınma” dan söz ediyoruz? Türkiye, çözüm bulunduğu andaKıbrıs’ı tanıyacağını açıklar ve sorun biter. Neden kendimizi cezalandırıyoruz?Zamana  bırakalım ve bekleyelim.

 

  1. Türkiye’nin  reformlara uymaması veya örneğin  askeri darbe gibi olağanüstü durumlarda müzakerelerin askıya alınması konusunda, daha önce müzakerelerin askıya alınması Komisyon tarafından önerilecekti. Şimdi 8 ülke bir araya gelirse, aynı öneriyi yapabilecek. Açıkçası hiçbir önemli yeni bir unsur yok.

 

Biz, hem bunu, hem de tamüyeliğin 2014’ten  önce olamayacağıanlamına çekilen cümleleri ön plana çıkarıp yine felaket haberciliği yapıyoruz.

 

  1. Taslak’taki Serbest dolaşımın tümüyle iptal edilebileceği ile ilgili madde de, Türkiye’nin hiçbir şekilde ciddiye almaması gereken unsur iken ve bu yönde bir karar alınsa dahi Adalet Divanından döneceği (zira AB Anayasasına aykırıdır. Tamamen iç politika nedeniyle ve muhalifleri yatıştırabilmek için ortaya atılmıştır)  kesindir.

 

Üstünde durmamamız gereken bukonuyu da soruna dünüştürüyoruz.

 

  1. En önemlisi, taslak’ta Türkiye’den  tam üyeliğe giden aday ülke olarak söz ediliyor. Buna karşılık, kulislerde konuşulan 3 üncü yıldan (imtiyazlı veya Güçlendirilmiş Ortaklık) söz edilmiyor.

 

Bizler ise bunları görmezden geldik.Memnun olacağımıza, bu konuyu yok saydık. Bundan daha önemli ne olabilirdiki...

 

Özetle, eğer bizler her çıkantaslağı, her gelişmeyi işimize gelmeyecek yönleriyle  ön plana çıkarırsak,  AB’nin yapmak istediğini kolaşlaştırmışoluruz. Baskıyı üstümüze almış oluruz. Kısacası, bu yaklaşımla biz bu işiniçinden çıkamayız.

 

Türkiye’yi eğer kamuoyunda  bizler korumazsak, kim koruyacak? Ülkemizidışlamak isteyenlere yardım ettiğimizin farkında değilmiyiz?



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…