AB İLK DEFA
TAM DESTEK VERDİ
Rüzgarın Türkiye’den yana estiğinin ve PKK’ya karşı tepkilerin arttığının en açık işareti Brüksel’den geldi.
Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Parlamentosu’ndan çıkan sesler beni emin olun çok şaşırttı.
Şaşırmamın nedeni, Avrupa’nın genelde Kürtler’e ve özellikle Türkiye’deki Kürt meselesine eskiden nasıl baktıklarını çok iyi biliyor olmam.
Avrupalılar Kürtler’i ilk defa Körfez Savaşı’nda, yüz binlerle Türkiye sınırına yürüdükleri, savaştan kaçtıkları zaman keşfettiler. Onların gözünde Kürtler, uzun yıllar boyunca bölgenin Kızılderilileriydi. Hakları alınmış, itilip kakılmış ve üç ayrı ülkeye dağılmış insanlar.
Avrupa Kürtler’e hep sempatiyle baktı. Hoş hala sempati duyuyor. Ancak PKK terörü bu izlenimi yavaş yavaş değiştiriyor.
Avrupa, Türkiye’nin attığı adımları görüyor. İnsan hakları açısından alınan mesafenin farkında. Zira bunun kendi çabalarıyla gerçekleştiğini biliyor. Hele DTP’nin Meclis’e girmesi, Avrupa açısından çok önemliydi, göstergeydi.
İşte bütün bunlara rağmen, PKK’nın hala terörü sürdürmesi, masum insanları öldürmesi, Avrupa’daki havayı değiştiriyor.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamalar o değişimi çok iyi anlatıyor.
Olli Rehn ve Komisyon Başkanı Barasso’nun demeçleri açıkça Türkiye’ye destek veriyor. O demeçlerde Türkiye’nin sınırlı bir süre içinde ve kısıtlı bir operasyonla PKK’yı cezalandırmasına adeta göz yumulacağı belirtiliyor.
Yanlış anlaşılmasın, kimse Türkiye’nin askeri müdahalesini alkışlamıyor. “Haydi yürüyün arslanlar” demiyor. Ancak, böyle bir durumda sert tepki gösterilmeyeceğinin işaretleri veriliyor.
Avrupa Parlamentosu’ndaki değişim çok daha çarpıcı.
Parlamento’nun şimdiye kadar Türkiye’nin karşısındaki görüşlere en çok destek verdiği iki konu vardır. Biri Kürt, diğeri de Ermeni sorunudur.
Parlamento Çarşamba günkü oturumunda Türkiye raporunu onaylarken bakın nasıl bir tutum değişikliği görüldü.
- PKK ilk defa, bu kadar açık şekilde terör örgütü olarak nitelendirildi.
- DTP’ye, PKK ile ilişkilerine mesafe koyması gerektiği söylendi.
- Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili Fransız sosyalistlerinin tüm değişiklik önergeleri, 500 kişilik parlamentoda, 410-490 gibi büyük bir oy farkıyla reddedildi.
Bütün bunlar, Avrupa’daki değişimi gösteriyor.
Ancak yine de aldanmamak gerekir. Bu konjonktür, en ufak hatalı bir adımınızda kaybolur. Hatta aleyhinize döner. Yani, bu havaya fazla bel bağlamamak, bu durumu daha fazla uzatmamak gerekir.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|