Mehmet Ali Birand
 
SARKOZY’DEN, İLGİNÇ BİR TÜRKİYE MESAJI
 
 

SARKOZY’DEN, İLGİNÇ

BİR TÜRKİYE MESAJI

 

Geçen hafta öylesine içimize kapandık ki, etrafımızda olup bitenlere dikkat edemedik.

 

Hangi resepsiyona kimin gelip, kimin gelmediği, hangi paşa’nın kime nasıl selam verip vermediğini konuştuk durduk. Vücut dili yorumculuğu yaptık. Oysa, geçen hafta Türk-Fransız ilişkilerinde önemli bir gelişme yaşandı.

 

Fransız Devlet Başkanı Sarkozy, geleneksel toplantısını yaptı ve ülkesini yurtdışında temsil eden 180 büyükelçisini topladı. Elysee Sarayı’nın dış politikası hakkındaki genel çizgileri çizdi. Tabii bu arada, Türkiye-AB ilişkilerini de ele aldı.

 

Önerilerini Türkçe anlamlarını ekleyerek alt alta koyarsak ortaya ilginç bir tablo çıkıyor.

 

1. Türkiye-AB müzakerelerinde, 30 paragraf var ki, bunların tamamlanması,  bu ilişkileri “imtiyazlı ortaklığa” götürecek. Gelin, önceliği bu 30 paragrafa verelim. Böylece, hem Fransız tutumuna aykırı bir durum olmaz, hem de Türkiye’nin tam üyelik umutları zedelenmez. Geri kalan 5 müzakere başlığı ise,   (bu 5 başlığın hangileri olduğunu açıklamadı) Türkiye’yi “tam üyeliğe” götürür. Bu 5 başlığın müzakereye açılmasını bir süre erteleyelim. (NOT: Sarkozy, bu öneriyi Erdoğan’a da anlattığını söyledi, ancak ayrıntıya girmedi).

 

2. Bu arada, 27 AB ülkesi birliğin geleceğini ve sınırlarını saptamak üzere bir çalışma başlatsın. Bu çalışma sonunda, 27 üye ülke Türkiye’ye aramızda yer olduğuna karar verirse, Fransa Türkiye  konusundaki vetosunu geri çekebilir.

 

3. Türkiye ile Fransa, uzun bir ortak ve önemli bir tarihe sahiptirler. İki ülke arasında özel bağlar vardır. Ben de, Erdoğan gibi, bu bağların yenilenmesinden yanayım.

 

ORTA YOL ARAMA

SÜRECİ BAŞLADI

 

Fransız Devlet Başkanı’nın bu yaklaşımı, Fransız basınında “Türkiye konusunda esnekleşme” diye yorumlandı. Oysa, bundan önceki konuşmalarına baktığımız zaman, bu defa “yumuşama ve esnekleşme” den çok bir “orta yol arayışı” göze çarpıyor.

 

Sarkozy, daha önce “Türkiye’nin Avrupalı olmadığını” söylerdi. Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını belirtir ve tam üyeliğine, bu nedenle karşı çıkardı.

 

 Bu defa, Türkiye’nin Avrupalılığını gündeme getirmedi. Farklı bir açıdan yaklaştı.

 

Gelin, önce 27’li AB’nin sınırlarına ve Türkiye gibi büyük bir ülkeye yer olup olmadığına bakalım, ondan sonra karar verelim” dedi.

Eski tutumuna oranla belirli bir gerileme gösterdi. Hala, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı tutumda, ancak 27 ülke “tam üye olmalı” derse, kabul edeceğini açıkladı.

 

Bu süreçte de, 30 başlıkta müzakerelerin devamını engellemeyeceğini söyleyerek, bence bugüne kadar müzakerelerin önünü tıkayabilecek en önemli engeli kaldırmış oldu.

 

Bir diğer önemli farklılık, yine ilk defa Türkiye ile sürtüşme istemediğini açıkça göstermesi, Türk-Fransız ilişkilerinin önemini vurgulamasıydı.

 

Sarkozy bu konuşmasıyla, 12 Aralık’taki AB doruğundan çıkmasını istediği kararı da ortaya koymuş oldu: AB’nin geleceği ve sınırlarını tespit edecek bir çalışma başlasın... Bu arada da, Türkiye ile müzakerelere devam edilsin...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…