Mehmet Ali Birand
 
TSK’DAN PKK’YA İNCE AYAR
 
 

TSK’DAN PKK’YA

İNCE AYAR

 

Eğirdir

 

Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı nezdindeki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi’ne büyük bir basın gezisi düzenledi. Tam iki gün süreyle, yılda Güneydoğu’ya gönderilecek 35 bin er-erbaş’ın eğitildiği, 200 kilometrekarelik de bir eğitim merkezinde çalışmaları izledik.

 

Açıkça söyleyeyim gözlerime inanamadım.

 

10 hafta süreyle, günde 12 saat korkunç bir eğitim programı uygulanıyor. Üstelik bölge dağlık olduğu için Güneydoğu’nun tüm coğrafi niteliklerini taşıyor. Yapılan eğitimde sürekli gerçek mermi kullanılıyor. Havan topları atılıyor. Mayınlar patlatılıyor.

 

O gencecik insanlar ne kadar tehlikeli bir göreve gittiklerinin farkındalar. Dağların ve yaylaların sessizliğinde “Komandoyum ben. Kimseden korkmam ben” diye haykırışlar duyuluyor. Bizim geldiğimiz gün 9 bin er-erbaş eğitim görüyordu. Burası dünyanın en büyük komando eğitim merkezi. Gerçekten de baktığınız zaman uçsuz bucaksız dağlar ormanlar. Gece saldırısına karşı nasıl savunma yapılacak? Gündüz baskını olursa nasıl yanıt verilecek? Nasıl iz sürülecek?

 

Komutanların en büyük şikayeti PKK ile karşı karşıya gelememeleri, temas kuramamaları.  Zira 1999’la 2006 arasındaki dönemde PKK taktik değiştirmiş. Artık yüzlerce kişilik birliklerle hareket etmiyor. Yol kesmiyor. Köylere saldırıp erzak veya gençleri alıp götürmüyor.

 

PKK şimdi “görünmeyen düşman” konumuna girmiş. En çok 7-8 kişilik gruplar halinde dolaşıyor ve el yapımı uzaktan kumandalı mayın kullanıyor. Kendi görünmüyor, saklanıyor. Bir konvoy veya asker geçerken düğmeye basmakla yetiniyor.  Türk birliklerine  saldırmadığı gibi gördüğü anda da kaçıyor.  Böylece hem propagandasını yapabiliyor hem de can acıtıyor.

 

TSK da buna göre  taktik değiştirmiş. O da artık klasik yüzlerce kişilik birliklerle araziye çıkmıyor. 27 kişilik KOL diye adlandırılan komando grupları ile dolaşıyor. Sürekli kamuflaj altında, gece görüşlü aygıtından yüksek ateş gücüne kadar tam teçhizatlı. Bu KOL’lar pusu kuruyor, gerektiğinde haftalarca bölgede kalıyor. Açıkçası PKK avına çıkıyor.

 

Ancak PKK hayalet gibi.  Bölgedeki işbirlikçileri sayesinde  kolaylıkla halkın arasına karışabiliyor.  Bu nedenle yeterli istihbarat oluşmuyor. Ve tabi iş öldürmeye gelince uzaktan kumandalı mayının düğmesine basıp kaçıyor.

 

İşte dünkü  basın toplantısında Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanı  son derece önemli bir açıklamada bulundu:

 

2008-2009 döneminde Güneydoğu bölgesine  bundan böyle  sadece profesyonel asker yollanacak. Acemi er ve yedek subay gitmeyecek.  Gerekçesi: devamlılık...”

 

Bu gerçekten önemli bir değişim. Artık eğitilen askerin 2 yıl içinde tüm birikimi ile gitmesi ve yerine yenisinin eğitilmesi yükünden kurtulunacak.

 

Peki komutanların şikayet ettikleri “işbirlikçiler” ne olacak? O konuda da Genelkurmay’ın önemli bir çağrısı var. Yeni bir kurum oluşturulması.

 

Terör sadece silahla engellenemez. Biz üstümüze düşen görevi yerine getiriyoruz. Ancak bunun ekonomik, sosyo-kültürel, psikolojik harekat bölümlerini de düşünüp planlayacak bir yapılanma şarttır” diyen Orgeneral Başbuğ, sık sık vurguladı: “Yerleştirilen mayının %70’ini imha ediyoruz... Bölgede dolaşanları baskı altında tutuyoruz... Fakat bunlar yetmez.”

 

Özetlemek gerekirse Genelkurmay Başkanı bu defa tüm sorulara rağmen hükümetle çatışmaya girmek istemedi. Hükümetin sırtını sıvazlamadı ancak, sert eleştirilerden de kaçındı. Kuzey Irak konusunda da daha temkinli konuştu. “Kuzey Irak’a girmekle PKK tümüyle yok edilemez” dedi ve yine de “bir şeyler hazırlandığı” izlenimini vermekten de kaçınmadı.

 

Son derece ilginç, bilgi dolu ve yararlı bir gezi oldu.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…