Mehmet Ali Birand
 
SARKOZY,AĞAÇTAN İNMEYE ÇALIŞIYOR
 
 

SARKOZY,AĞAÇTAN

İNMEYE ÇALIŞIYOR

 

Türkiye-AB ilişkilerinin yeni starı, Fransız Devlet Başkanı Sarkozy olacak. Önümüzdeki süreçte sürekli şekilde Sarkozy’nin dediklerini, politikalarını izleyeceğiz.Hele bu yılın sonuna kadar önemli bir aşamadan geçeceğiz.

 

Önümüzdeki hafta ilk deneme var.

 

AB liderleri bir araya geliyorlar ve özellikle anayasayı tartışacaklar. Fransa ile Hollanda’nın reddettiği anayasayı tekrar canlandırmaya çalışacaklar. Aralarında önemi görüş ayrılıkları var. Ancak, biz bunları bir yana bırakalım ve kendi durumumuza bakalım. Bu toplantılar dizisinde, Türkiye ile müzakerelerde üç yeni başlığın açılıp açılmaması da tartışılacak. Bu başlıkların ilk ikisi, önem sıralamasında başlarda değil:İstatistik ve Mali Kontrol.Asıl önemlisi, 3 üncü başlık. Yani Türkiye’yi AB ekonomilerine yakınlaştıracak olan, Ekonomik ve Mali Politikalar.

 

Fransa, işte bu 3 üncü başlığın açılmasına itiraz ediyor.

 

Nedeni de basit: Türkiye’yi tam üyeliğe taşıyacak nitelikteki müzakerelere devam edildiği izlenimini vermek istemiyor.Türkiye’ye özel statüyle yetinilmesi görüşünden geri adım atmak istemiyor.

 

Ancak, bunu açıkça ve resmen söyleyemiyor. Büyük olasılıkla, masum bir gerekçenin arkasına saklanacak. Örneğin, henüz kendi aralarında, bu başlıkla ilgili teknik tartışmaları tamamlamadıklarını, söyleyecek. Bu gerekçeyle  kararın bir süre  ertelenmesini, diğer 2 başlıkla yola devam edilmesini isteyecek. Buna da kimse itiraz edemeyecek.

 

Önümüzdeki hafta, Paris’in  bu ilk aşamada ne yapacağı anlaşılacak.

 

Dana’nın kuyruğu ise, önümüzdeki aralık ayı doruğunda kopacak. Fransa, Türkiye ile ilişkiler konusunda genel bir tutum saptanmasını isteyecek. Yapmak isteyeceği, Türkiye ile Tam Üyelik değil de, Özel Statü için müzakere edildiği izlenimini verecek bir formülün bulunması olacak.

 

Aslında Sarkozy için, “ Tarzan güç durumda.”demek en doğru saptama olur.

 

Sarko, Başkanlık yarışında, rakibi Chirac’ı saf dışı edebilmek için, elindeki her silahı kullandı. Bunlardan biri de, Türkiye ‘nin tam üyeliği idi. Chirac’ın en önemli projesi sayılan Türkiye’ye vurdukça prim kazandı. Fransız kamu oyundaki “AB’nin genişlemesine karşı akımları” Türkiye karşıtlığıyle birleştirmesini bildi. Oy kazandığını gördükçe, sesini daha da yükseltti. Konuştukça, söylediklerine de inanır oldu ve bu tırmanma seçim gününe kadar sürdü.

 

Seçimlerin heyecanı bittikten sonra, kırılan bardakların tamiratına sıra geldiğinde ise, durumun çok vahim olduğu anlaşıldı.

 

Türkiye, bu kadar kolay harcanacak bir ülke değildi.Fransa’nın ekonomik ve stratejik çıkarları açısından çok önemliydi. Ayrıca, Ankara’ya verilmiş bir söz vardı. Bir önce Fransız hükümetinin imzası daha kurumamıştı.Şimdi kalkıp “ Bizi ilgilendirmez, onu Chirac’a sorun” denemezdi.AB’nin birçok ülkesi ve AB Komisyonu, Türkiye ile ilişkilerde değişiklik yapılmasına karşı.

 

Yani, Sarkozy tırmandığı ağaçtan aşağıya inemeyen tarzan’a benziyor. Çabalıyor, aşağıdan uzatılan medivenler kısa geliyor. Cılız bir dala bassa, bu defa aşağıdan “Aaa gördünüz mü korktu” diye bağırtılar geliyor.

 

Dedim ya, Tarzan güç durumda…

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…