Mehmet Ali Birand
 
AB KOMİSYONU TÜRKİYE’Yİ KORUYOR
 
 

AB KOMİSYONU

TÜRKİYE’Yİ KORUYOR

 

Avrupa Birliğinin Türkiye’yi bölmek istediği ile ilgili kuyrukla yalana inananlardan iseniz, sizleri ikna edemem. Eğer Avrupa Birliğinin düşman olmadığına, ancak Türkiye’ye haksız muamele yapıldığına inananlardan iseniz, o zaman son haftalarda giderek büyüyen bir gelişmeyi paylaşmak isterim.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri dondurmaya yönelik sözleri, AB Komisyonu tarafından, şimdiye kadar görülmemiş sertlikte eleştiriliyor.

 

Sarkozy, Türkiye’nin peşini bırakmayacağını açıkça söylüyor. Seçim kampanyasında verdiği sözleri tutan bir politikacı olduğunu göstermek için, Türkiye-AB ilişkilerini seçtiği besbelli ortada.

 

Sarkozy’nin önündeki en önemli engel ise, Avrupa Komisyonu. Barroso-Rehn ikilisi, ardı ardına demeçler veriyor ve müzakerelerin askıya alınmasının ahde vefa ilkesinin çiğnenmesi anlamına geleceğini ve AB’nin inandırıcılığını kaybetmesine yol açacağını söylüyorlar.

 

Komisyon Başkanı Barroso’nun, geçen haftaki Le Monde  gazetesine açıklaması, işte bu uyarıyla doluydu:

 

Türkiye ile müzakerelerin açılması Fransa’nın da desteğiyle oy birliğiyle alınmış bir karar. Kararın Fransa’daki siyasi iktidarda bir değişiklik olduğu için sorgulanması doğru değil. Sadık kalmamak AB’nin güvenilirliğini tehlikeye atar.”

 

Olli Rehn, daha da ileri gidiyor. Türkiye’nin katılma sürecinin, AB açısından 21 inci yüzyılın en önemli projesi olduğunu söylemekle  kalmıyor, Fransız Cumhurbaşkanının, Türkiye ile müzakereleri engelleyerek, ne kadar hatalı davranacağını sık sık tekrarlıyor.

 

Avrupa Komisyonu, antlaşmalarının koruyucusu olarak doğrusunu yapıyor. Diğer adaylarda olduğu gibi, Türkiye’yi de kurtlara yedirmiyor.

 

Eğer Komisyonun bu tutumu olmasaydı, Sarkozy 26 Haziran doruğunda bu ilişkiyi paramparça ederdi.  Ancak, bir yandan Komisyon tepkisi, öte yandan Türkiye’deki seçimler Paris’in tutumunu değiştirmesine yol açtı.

 

Fransa şimdi, Türkiye dosyasının Aralık doruğunda ele alınacağını söylüyor. Buna rağmen, Komisyonun açmak istediği üç yeni başlıktan en önemlilerini engellemektende geri kalmıyor. Türkiye ile  müzakerelerin “istatistik” gibi sudan konularda yürütülmesini ve Aralık’ta kararın verilmesini dayatıyor.

 

Seçim sürecindeki Türkiye’nin gözü birşey görmediğinden dolayı, Sarkozy’e “hayır” diyecek  bir tek Komisyon var. Doğrusu onlar da, kahramanca mücadele ediyorlar.

 

Türkiye, 22 Temmuz’dan sonra kendine gelip, AB ile ilgilenmeye başlamazsa, bu ilişkilerin cenazesi 2007 Aralık doruğunda  kılınabilir... AB’nin Türkiye’yi bölmeye çalıştığı komiklikleriyle zaman harcayacağımıza, ülke çıkarlarını kendimiz koruyalım.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…