Mehmet Ali Birand
 
ERDOĞAN’IN ÖNCELİĞİ SEÇİM VE EKONOMİ
 
 

ERDOĞAN’IN ÖNCELİĞİ

SEÇİM VE EKONOMİ

 

Başbakan’ın, sınır ötesi operasyona çok net şekilde karşı çıkması, Habur kapısının kapatılıp Kuzey Irak’ın ekonomik ambargoya alınmasını reddetmesi, hele böyle bir seçim döneminde, cesaret gerektirir.

 

Düşünün, PKK tuzak kurup insanları öldürüyor... Toplum, son derece tepkili... Asker, “bırakın bizi, gidip Kuzey Irak’ı temizleyelim ve bu işi bitirelim” diyor... Halk ayakta, iktidardan askere izin vermesini istiyor. Bir harekat ile her şeyin hallolacağı sanılıyor... Muhalefet, bu ortamı yakalamış AKP’yi damardan girip hırpalıyor: “Korkak iktidar... AB ve ABD esiri... PKK’ya göz yumma pahasına, Kuzey Irak’ı kolluyor...” Bu kampanya işe de yarıyor. AKP, kamuoyu gözünde yara alıyor. Adeta bir kısır döngü kurulmuş durumda. PKK öldürdükçe, AKP’ye muhalefet kabarıyor.

 

İşte böyle bir aşamada, Erdoğan’ın çıkıp “Harekat yok. Kuzey Irak’a ambargo yok” demesi, ne oranda büyük bir siyasi risk aldığını gösteriyor. Başka biri, “mış” gibi yapar, orduların sınır bölgesine yığılmasını yoğunlaştırabilir, kamuoyuna “müdahaleye yeşil ışık yakmış, kararlı bir iktidar” görüntüsü verebilirdi.

 

Başbakan’ın tutumu, partisine belki bir oranda oy kaybettirecektir. Ancak bu yaklaşım, iki önceliğini açık şekilde ortaya çıkarmaktadır.

 

  1. SEÇİM

 

Başbakan için her şeyden önemlisi, seçimlerin zamanında ve dikkatlerin başka bir yöne çevrilmediği, riskli büyük kararların alınmadığı bir ortamda yapılmasıdır. AK Parti, çembere alındığını ve bu kuşatmadan kurtulmanın tek yolunun seçimden zaferle çıkmak olduğunu bilmektedir. Her önemli kararını seçim sonrasına bırakmaktadır. Bir harekat yapılacaksa da, bunun dört hafta sonraya ertelenmesinin önemli bir sakınca yaratmayacağına inanmaktadır.

 

  1. EKONOMİ

 

Başbakan, ne kadar kısıtlı olursa olsun,  Kuzey Irak’a yönelik bir askeri harekatın, kısa sürede ülke ekonomisine büyük zarar vereceğinden, sıcak para kaçışıyla karşı karşıya kalınacağından emindir. Ekonominin çökme sürecine girdiği izleniminin yaygınlaşacağı bir ortamda da seçime gitmek istememektedir.

 

Erdoğan bu çıkışıyla, hükümetin üzerindeki “Kuzey Irak’a askeri müdahale baskısını” önemli oranda azaltmıştır. Gerilimi düşürmüş ve gözlerin seçim meydanlarına dönmesi için yeri bir ortam hazırlamıştır.

 

Yeter ki, PKK yeni suikastlarla ülkeyi sarsmasın. Cinayetler sürerse, AKP’nin kan kaybı artar. Zaten PKK’nın istediği de bu... Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak ve içerdeki kavgayı körüklemek. Ne yazık ki, bizler de bu oyuna düşüyoruz.

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…