TASARI İÇİN, PENTAGON
VE CIA HAREKETLENDİ...
Önümüzdeki haftalarda gündemimizi en çok Ermeni Soykırım tasarısı meşgul edecek.
Gül, temaslarını tamamladı, şimdi de Org. Büyükanıt Washington’da. Dışişleri Bakanı, Bush yönetiminin sivil kanadını “yarı ikna-yarı tehdit” ile uyardı. Org. Büyükanıt ise, ağırlıklı olarak Askeri kanadı hareketlendirecek. Ayrıca, talep karşı taraftan geldiği için, Başkan Yardımcısı Cheney ve Temsilciler Meclisinin önemli isimlerinden Tom Lantos ile de görüşecek.
Türkiye, Ermeni tasarısına karşı “Güvenlik” kartını oynuyor.
- Türkiye, Afganistan’dami NATO gücüne asker veriyor...
- Kosova’daki güce de takviye de buluyor...
- Kafkaslarda (özellikle, Ermeni-Azeri-Gürcü üçgeninde) ABD ile birlikte önmeli rol oynuyor...
- İsrail’in güvenliği ve Filistinliler ile diyalogda, yine ABD ile hareket ediyor...
- İran anlaşmazlığında, ABD ve AB ile Tahran arasındaki temaslara fiilen katılıyor ve resmi olmayan bir moderatörlük yapıyor....
- Batı Avrupa’nın petrol ihtiyacını karşılayacak en önemli “ara istasyon” rolünü oynuyor...
- Irak’ta ABD’ye, son derece önemli bir destek sağlıyor.
Abdullah Gül ve Org. Büyükanıt, işte bu listeyi Amerikalıların önüne koyuyorlar ve şu soruyu soruyorlar:
“...Böylesine hayati bir işbirliğini, böylesine derin bir ilişkiyi, birkaçyüz bin Ermeni vatandaşınızı soykırım tasarısıyla manen tatmin edebilmek için tehlikeye atmaya ne gerek var?”
Gerçekten de zor bir seçim.
Amerikan kamuoyu vicdanında, Ermenilerin soykırıma uğradıkları ve asıl sorumlular her ne kadar Osmanlılar sayılsa dahi, varis durumundaki Türkiye’nin hiç değilse özür dilemesi yer etmiş. Tasarı, hem vicdani bir görev, hem de siyaset açısından yararlı bir oy potansiyeli olarak görülüyor.
Ancak öte yandan da, Türkiye ile ilişkileri zedeleme kaygısı duyuluyor.
Bush yönetimi de, güvenlik çıkarına aykırı gördüğü bu tasarıyı, güvenlikçilerini Kongre önüne çıkararık engellemeyi planlıyor. Dışişleri Bakanı Rice’ın “Komutanları alıp Kongre’ye gideceğim” demesi, Başkan yardımcısı Cheney’in Org. Büyükanıt ile görüşmek istemesi, bu çabaların önemli birer parçası olarak niteleniyor.
Geçen haftaki bir diğer gelişme de CIA ve Pentagon’dan tasarının reddedilmesi yönünde, uyarı dolu birer raporun kongre üyelerine gönderilmesi. Bu, “düğmeye basıldı” diye yorumlanıyor.
Org. Büyükanıt’ın bu hafta Washington’daki temasları, bu çerçevede son derece önemli sayılıyor.
Tasarının geçmesi durumunda, Ankara’nın nasıl bir tepki vereceği, Askeri ilişkileri nasıl etkileyeceği, en fazla merak edilen soruların arasında.
Acaba, bütün bu kampanya tasarıyı engelleyebilecek mi?
Bu sorunun halen kesin bir yanıtı yok.
Bush yönetiminden çok, Pentagon’un ne oranda ağırlık koyacağına dikkat çeken yetkililer, “Türkiye’nin lobisini Pentagon ile CIA yapıyor” demekle yetiniyorlar.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|