Mehmet Ali Birand
 
CHİRAC-MERKEL’DEN GERİ ADIM…
 
 

CHİRAC-MERKEL’DEN

GERİ ADIM…

 

Avrupa Birliğinin iki büyük patronu, Fransız Devlet Başkanı Chirac ve Alman Başbakanı Merkel, aralarına aldıkları Polonya Başbakanı Kaczyinski yaptıkları ortak toplantıda, Türkiye konusunda geri adım attılar.

  

Bu üçlü toplantıdan beklenen,  Türkiye’nin Rum gemilerine limanlarını açmaması nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun kestiği cezayı az bulmaları ve arttırmalarıydı. Hatta , Komisyon’un önerdiği 8 başlık yerine 10-15 başlığın askıya alınmasını isteyeceklerinden söz ediliyordu.

  

Bu gerçekleşmedi. Tam aksine, yeni başlıklardan söz edilmediği gibi, askıya alınacak 8 başlığın da ucu açık şekilde askıda tutulmamasında görüş birliğine varıldı.

  

Üç liderin vardıkları sonucu şöyle yorumlayabilirim:

 

1)        Fransa-Almanya ve Polonya, Avrupa Komisyonu’nun önerisini temel olarak kabul ettiklerini açıkladılar. Bunun anlamı, Kıbrıs sorununun 2007 yılında global çözümünün BM tarafından başlatılmasıdır ki, Türkiye’nin en başta gelen isteklerinden biridir.

2)        Askıya alınan 8 başlığın ucu açık bırakılmaması ve Türkiye’deki seçimler, ardından da Avrupa Parlamentosundaki seçimlerden sonra, 2007 ile 2008 döneminde – bu konuda da kesin bir tarih ısrarı yok- AB Komisyonu’nun bir rapor hazırlayıp Konseyi bilgilendirmesi ve Konseyin yeni bir tutum saptamasında görüş birliğine vardılar. Bu da Türkiye’yi rahatsız etmemektedir.

3)        Üç lider, Türkiye ile ilişkilerin tümden askıya alındığı izleniminin yaratılmaması için, askıya alınanların dışında kalanların müzakere edilmesi gerektiği konusunda anlaşmışlardır. Bu da, dolayı şekilde Rumların vetolarını kullanmamaları anlamına gelmektedir. Önümüzdeki haftaki dorukta bu yönde bir karar kesinleşirse, Ankara memnun olacaktır.

 

Özetle, önümüzdeki hafta değişmediği taktirde, bugün gelinilen nokta, Türkiye açısından ehven-i-şer’dir ve Ankara’nın AB ile ilşkilerini tahmin edildiği kadar zedelemeyecek cinstendir. Tabii yine de temkinli olmakta yarar vardır. Bugünkü hava yarın yeniden değişebilir.

 

Özetle, 18 ay sonra Komisyon yeniden bir rapor verecek ve duruma göre AB Konseyi askıdaki başlıkları serbest bırakabileceği gibi, ekstra ceza da kesebilecek.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…