Mehmet Ali Birand
 
MÜBAREK: AB’DE DİN TARTIŞMASI OLMAZ
 
 

MÜBAREK: AB’DE DİN

TARTIŞMASI OLMAZ


KAHİRE


Dünkü yazımda Mısır Devlet Başkanı Mübarek ile görüşmemin geçmişe yönelik bölümünü yazmıştım. Biraz magazin-belgesel karışımı bölümünü sizlerle paylaşmıştım.


Bugün işin yarına yönelik yanına bakalım. 


Mısır Devlet Başkanı için Türkiye ile ilişkiler artık şekil değiştirmiş durumda.  Daha öncelerde bol bol siyaset konuşulur ve sırt sıvazlamalarıyla noktalanırdı. Şimdi, yıllık ticaret hacmi 1,5 milyar dolara varmış, dev bir işbirliğinden söz ediliyor. Türk işadamlarının faaliyet alanları giderek artıyor. 6 Ekim Şehrinin hemen yanında 2 milyon metrekarelik  dev sanayi serbest bölgesi inşa ediliyor ve ekonomik ilişkilerin 5 milyar dolara çıkması için önlemler alınıyor. Anlayacağınız, artık lafla yetinilmiyor para konuşuluyor.  O zaman da işler daha ciddileşiyor. 


Mısır Devlet Başkanı ile söyleşimde, belki de özel merakımdan olacak,  Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri nasıl gördüğünü, Türkiye’nin farklı nedenlerle tam üyeliğe kabul edilmemesi durumunu nasıl yorumlayacağını sordum.


Mübarek çok deneyimli bir lider.  Arap dünyasının kaygan zemininde öylesine dans etmiş ve ülkesindeki dinci unsurları öylesine iyi tanıyor ki, kelimelerini tartarak kullanıyor. 


Mübarek için, Türkiye’nin AB’ye  üyeliği son derece önemli. Ancak üzerinde ısrarla durduğu nokta, din konusunun  bu müzakerelerin için sokulmaması. “ Bunlar birbirinden ayrı şeylerdir” demekle yetiniyor ve “müzakereler için başarılar diliyoruz” diye noktalıyor.  Fazla yoruma girmiyor. Anlaşılan AB ile ilişkilerini de gözetmek istiyor.


Diğer merak ettiğim konu da, hangi Türk hükümeti ile daha rahat çalıştığı idi. Özal-Demirel ikilisi mi  yoksa, örneğin Erdoğan mı? Zira birçok çevreden gelen haberler, AK Parti’nin Mısır ile daha bir rahat ilişki kurabildiği şeklinde idi.


Aldığım yanıt hiç de böyle bir resim çizmiyor.


Biz bütün Türk hükümetleri ile yakından ilişki kurduk. Hepsi ile çok iyi diyalog oluşturduk. Bizim  için biri ile diğeri arasında fark yok.”  diyerek  AKP’ye özel bir yakınlık hissetmediği mesajını veriyor.  Erdoğan ile kolay çalışabildiğini,  Gül ile de  uzun süredir görüştüğünden dolayı, gayet iyi tanıdığını ve hiçbir sorun olmadığını söylüyor.


Cumhurbaşkanı Gül ile buradaki görüşmeleri de, bu sözleri doğrular şekilde geçti.


Son derece candan, son derece anlayışlı ve dostluk esprileriyle doluydu. 


Ancak bir tek fark vardı.


O da, laiklik konusunda Mübarek’in  daha farklı düşünmesiydi. Mısır Devlet Başkanı ülkesinde  önemli bir İslamcı dinci baskı altında. Bundan dolayı da laiklik konusunda son derece duyarlı. İki liderin yaklaşımları değişik. Ancak her şeye rağmen son derece iyi anlaşıyorlar. 


Gül’ün Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği Kahire ziyaretine  asıl damgasını vuran olay ekonomik ilişkiler oldu.


Salı günü yapılan Türkiye-Mısır  işadamları toplantısına rekor düzeyde, 2000’e  yakın katılım oldu.  Bu 2000 işadamının yaptığı görüşmelerden 200’ü gerçekleşse, resmi yetkililere göre karşılıklı ticaret bir milyar dolar daha artabilecek.  Türk işadamları burada  artık eller üstünde taşınan bir konumdalar. 


TAV İLE GURUR

DUYMALIYIZ...


TAV  Kahire havaalanını inşa etti.  Fırsat bulup dolaştım. Nasıl gururlandım, nasıl keyiflendim bilemezsiniz.  Hamdi Akın da heyetin içindeydi.  Yaptıklarını anlatıyor da hayretim daha da artıyor. 


TAV bugün tek başına (tabii diğer büyük şirketlerimiz de aynı konumda)  Türkiye’yi dışarıda inanılmaz bir prestij kaynağı olarak temsil ediyor. Hangi yatırıma girse övgü alıyor.  Yaptığı her iş alkış topluyor.  Kahire Havaalanı da tamamlandığında “işte burayı bir  Türk  firması yapmıştı” diyecekler. 


TAV’cılar, bir Alman veya  bir İngiliz firmasından farklı değil. İş yaptığı ülkede eller üzerinde taşınıyor. 


Gelin de bununla gurur duymayın...


6 Ekim Şehri Serbest Bölgesi inşaatının temel atma töreni de yapıldı.  Orası da bir başka alem. Daha şimdiden müthiş rağbet gören bir bölge. 


Diyorum ya, Türkiye’nin konumu da, görünümü de hızla değişiyor. 





Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…