LÜBNAN’I NEDEN
BU KADAR TARTIŞTIK?
Türk toplumu askeriyle gurur duyar. Türk’ün gücünü gösterdiğine inanır. Hatırlayacaksınız, ne zaman komşu bir ülke ile anlaşmazlık yaşansa, sokaklar dolar ve ordu şuraya, asker buraya diye gösteriler yapılırdı.
Bir başka örnek daha vereyim.
Türk kamuoyu, şimdiye kadar bir başka ülkeye barış gücü yollanmasını, hiçbir zaman bugünkü gibi tartışmamıştır. Aksine, Türk askerinin Afganistan’a veya Bosna’ya gitmesi, bir gurur vesilesi olmuştur. Kimse, BM kararını veya görev tarifini sorgulamamıştır.
Peki ne oldu da, Lübnan’a asker yollanması böylesine bir muhalefetle karşılaştı? Kimler, neden karşı çıktılar?
- MUHALEFET:
Lübnan’a asker yollanmasına karşı çıkılmasının en önemli nedeni, bu kararın AK Parti tarafından alınması. Ak Parti, 4’üncü yılına giriyor. Uzun süredir hiçbir parti, tek başına iktidar olmadı. Tabii bu durum da, ister istemez bir iktidar yorgunluğu getiriyor. AKP’ye karşı muhalefet giderek artıyor. Seçim öncesinde, ne yaparsa, ne kadar doğru yaparsa yapsın muhalefete çarpıyor. Tartışmaların en önemli bölümü, AKP’nin icraatından kaynaklanıyor. Bu muhalefetin içine, ulusalcılar ve laik kesimlerin önemli bir bölümünü de ekleyebiliriz. Eğer bu parti, Lübnan’a asker yollamasa dahi, yine eleştiri alacak ve yerden yere vurulacaktı.
- MİLLİYETÇİLER
Bu grup, kendilerinden başka kimseyi düşünmüyor. Lübnan’ı ve dolaylı olarak ABD ve Avrupa’yı “desteklenmemesi gereken ülkeler” listesinde görüyorlar. “Bu ülkeler Kürt sorununda Türkiye’ye hiç yardım etmedikleri gibi, aksine destek dahi vermişlerdir. Dolayısıyla, Türkiye de onlara sırt dönmelidir” görüşü hakim.
- ULUSALCILAR:
Lübnan’a asker yollanmasını bir ABD-AB komplosu olarak görüyorlar. Türkiye’nin de bu komploya alet olduğunu, AK Parti’nin, seçimler öncesinde Washington’a şirin görünmek için asker yolladığına inanıyorlar.
- İSLAMİ KESİM:
Olaya farklı bakıyorlar. BM gücü yollanmasını, tamamen Hizbullah’ı silahsızlandırmak, yani yok etmek şeklinde görüyorlar. Başbakan istediği kadar, Hizbullah ile çatışmaya girilmesi veya silahsızlandırılmasının söz konusu olmadığını söylesin, inandırıcı olamıyor. Bu grup, BM Barış Gücü’nü İslam’a karşı bir adıma benzettiklerinden dolayı, ateş püskürüyorlar.
- TOPLUMUN TEPKİSİ:
Bu grupların dışında, bir de sokaktaki vatandaşın tepkisi var. Hiçbir art düşüncesi, siyasi takıntısı olmadan Lübnan’a asker gönderilmesine karşı çıkıyor. Son dönemlerde, PKK’ya verilen şehitler ve cenazelerinde yaşananlar, toplumumuzu çok rahatsız ediyor. Askerin bir yerlere yollanması, şehitler verilmesi anlamına geldiği için itirazlar yaygınlaşıyor.
Özetlemek gerekirse, Türkiye’nin kafası çok karışık...
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|