Mehmet Ali Birand
 
”SİNSİ TUZAĞA” DÜŞMEMEK İÇİN...
 
 

”SİNSİ TUZAĞA”

DÜŞMEMEK İÇİN...

 

Son günlerde ilginç bir gelişme yaşıyoruz.

 

Şehit cenazelerindeki sloganlar ve şehit ailelerinin tepkileri değişmeye başladı. Eskiden ”oğlumuz vatan için öldü” diyen ana ve babalar, artık başkaldırıyorlar. ”Vatan sağolsun demeyeceğiz” diye haykıran anneler, ”Yeter artık, durdurun şu kanı” diye seslenen babalar, açıkça devleti suçluyorlar.

 

Hükümete ve açıkça söylememekle birlikte güvenlik güçlerine tepki veriyorlar: Hadi artık, PKK’yı bitirin de çocuklarımız ölmekten kurtulsun.

 

Kamuoyundaki bu  tutum değişikliği, ister istemez Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni (siyasi iktidarı, askeri ve polisiyle) baskı altına alıyor. Sanki çözüm çok kolaymış, asker ve sivil otorite ne yapılacağını biliyormuş da, yapmıyor ve yapamıyorlarmış gibi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Ateş düştüğü yeri yaktığından dolayı, evladını kaybedenler, PKK’yı yok etmenin sanıldığı gibi kolay olmadığını bilemezler. Onlardan, böylesine ince düşünmelerini de isteyemeyiz.

 

PKK’yı, Kandil Dağı’nı bombalayarak veya Kuzey Irak’a binlerce asker sokup PKK avına çıkarak veya Güneydoğu’da yeniden olağanüstü hal ilan edip, binlerce asker yığarak  silemeyiz. Olay, artık Türkiye’yi aştı. Bambaşka boyutlara çıktı. Hem Türkiye içinde, hem bölgedeki gelişmelere bağlı... Hem siyasi, kültürel hem ekonomik ve sosyal reformlar gerekiyor...

 

Bazı yazarlarımız, cenazelerdeki bu farklı yaklaşımları, bağrı yanmış anaların çığlıklarını ve tepkilerini, PKK’nın sinsi bir oyunu olarak niteliyorlar. PKK’nın böylece, kamuoyu ile devletin arasını açmak ve devleti uzlaşıya zorlamak istediğine dikkat çekiyorlar. Bunu ispatlamak için de, PKK yanlısı bir gazetedeki makaleleri örnek gösteriyorlar.

 

PKK bu fırsattan yararlanmak isteyebilir. Ancak, şehit anneleri ve babalarını  sinsi bir tuzağa düşürebileceklerini ileri sürmek, bana çok abartılı geliyor.

 

Bence, bu tuzağı yıllar içinde asıl bizler kendi kendimize hazırladık.

 

Olaya sadece güvenlik açısından baktık. Asker dahi ”güvenlik önlemleri bir yere kadar etkili olur, bölge halkını kazanmanın yolunu bulmalıyız” derken, kimse hareketlenmedi. Ne siyasi iktidarlar, ne sivil toplum örgütleri, ne medya... Aksine, hep birbirimizi korkuttuk. En basit adımlar dahi ”vatana ihanet” diye nitelendi. Kendimizi, milliyetçiliğin ucuz popülaritesine teslim ettik. İşin kolayını seçtik. Cenazelerimizi parti alanına dönüştürdük. Bizi bekleyen zorlukları toplumumuzla paylaşmadık. Suçu,  hep dış güçlere  yükledik.

 

Bu tehlikeli tırmanış, bizi işte bugünkü noktalara kadar getirdi.

 

Sempatik görünmek için kıştırttığımız toplumun, ”daha fazlasını” istemesini artık tatmin edemeyecek bir noktaya ulaştık.

 

Bu kısır döngüden kurtulabilmenin tek yolu var. O da, devletin tüm kurumlarının bir araya gelip, sorunun gerçekçi şekilde analizini yapmaları ve ortak ve uzun vadeli bir politika geliştirmeleridir. Aksi halde bu tuzaktan kurtulmamız daha da zorlaşacaktır.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…