Mehmet Ali Birand
 
FRANSA, TÜRKİYE’Yİ FEDA EDEMEDİ …
 
 

FRANSA, TÜRKİYE’Yİ

FEDA EDEMEDİ …

 

Bu tasarının engellenmesinde en ağırlıklı olarak rol oynayan iki unsur ön plana çıktı.Türk- Fransız ilişkilerinin oy hesabından daha önemli olduğu fikri ağır bastı. Ayrıca, böyle bir yasanın kendi içindeki çelişkileri de kamu oyunun bir bölümünü harekete geçirtti.

 

1. Elysee sarayı ve hükümet, yasaya karşı çok net biçimde tutum aldılar. Fransız Dışişleri Bakanı’nın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama, özellikle iktidar partisinin oylarını etkiledi. Fransız Devlet Başkanı ve hükümet kanadı, tarihin tarihçiler tarafından saptanması gerektiğini, böyle bir adım atılması durumunda Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin daha da kötüleşeceğini ve nihayet Türkiye ile Fransa arasındeaki 10 milyar euro’luk ticaretin çökeceğini vurguluyordu.

 

 

2. İkinci önemli unsur, Fransız iş dünyasının harekete geçmesiydi.Türkiye’de büyük yatırımı olan şirketler, ticaret yapanlar, bankalar da kolları sıvadılar.Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Yves Marie Lalouenan’ın lokomotifliğini yaptığı bu grup, DEİK ve Fransız yatırımcılar,  fazla gürültü çıkartmadan Parlamenterlere durumu anlattılar. Yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu gösterdiler.

 

3. Türk Sivil Toplum örgütleri, başta TOBB ve TUSİAD olmak üzere, Fransız Gazetelerine ilanlar verdiler. Heyetlerle Paris’e gidip durumu kendi açılarından ayrıntılı şekilde anlattılar. Aynı şekilde Parlamentodan da, CHP’li, AKP’li milletvekilleri de Fransız meslekdaşlarını ziyaret edip, bu adımı atmamaları gerektiğini söylediler.

 

4) Türk hükümeti de, şimdiye kadarki uygulamaların aksine, kapalı kapılar ardında çalıştı. Ankara ve Fransa’daki Türk Büyükelçiliği çok akıllıca bir yöntem uyguladılar. Onlar da ön plana çıkmadılar. En önemlisi, “böyle yaparsanız, bizde şöyle yanıt veririz” gibilerinden tehditte bulunulmadı. Herşey sessizce, duyarlıklara dikkat edilerek gerçekleştirildi.

 

5) Fransız aydınları da sessiz kalmadılar. Aralarında Abel, Alexandre Adler gibi önemli isimler makaleleriyle tasarının Fransaya vereceği zarara dikkat çektiler. Bu çıkışın etkisiyle olacak, Fransız basını da genelinde, tasarıya pek destek vermedi. Mesafeli durdu.

 

Tasarı aslında ertelendi. Oylamaya sunulmadı ve rafa kaldırıldı. Kasım ayında yeniden gündeme getirilebilir tabii, ancak çok güç görülüyor.

 

Ancak, bir daha böyle bir kötü rüya görmemek için yapılması gerekenler var. İş bitti diye dosyayı kapatırsak, ilerde aynı senaryo ile karşı karşıya kalabiliriz.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…