Mehmet Ali Birand
 
AKP, SUSTUKÇA KAZANIYOR...
 
 

AKP, SUSTUKÇA

KAZANIYOR...


Cumhuriyet’in 80 inci yaşgünü  gerçekten coşkuyla kutlandı. Ancak, ani çıkan bir tutum değişikliği nedeniyle ağızlarda buruk bir tad bıraktı. Sanki toplumda ayrımcılık yapılıyormuş, inatlaşmaya gidiliyormuş  gibi bir izlenim doğdu.


Çankaya köşkünün bu aşamada  türban’lılara kapatılması, kamuoyunda da tasvip görmedi.


Cumhurbaşkanı Sezer’in, bunca yıl sonra Köşk’e türbanlı sokmama kararı anlaşılamadı. Suskunluğunu sürdürdükçe de, “ Ben böyle tasvip ettim, uymakta sizin göreviniz”  demek istiyormuş gibi hava yayıldı.  Tepeden bakan bir  Cumhurbaşkanı resmi çizdi. Oysa kamuoyuna gerekçelerini anlatsa, doğrusu veya yanlışı ile tartışılırdı.


Sezer’in bu kararını Anayasa mahkemesinin, türbanın kapalı kamu alanlarında kullanılamayacağı yolundaki kararına  dayandırdığı söyleniyor. O zaman da insanlar “çok kısa süre öncesine kadar kabul ediyorlardı da, şimdi ne oldu da bu tutum değişti?”sorusunu  sorar oldular.


Bende, Türkiye’nin laik ve demokratik Cumhuriyetinin üstüne toz  kondurulmasını istemeyenlerdenim. Bu konuda hiçbir ödün verilmemesini de savunuyorum. Avrupa Birliğine giden bir Türkiye’nin, zaten başka türlü yönetilmesi de söz konusu olamaz.


Ancak, bir de toplumun inançları var. Bu insanlarımızı tümüyle görmezlik edemeyiz. Türban’ı siyasi bir simge haline getirenlerin oyununa gelmemeliyiz. Bir azınlığı susturmak adına, türban’ı tamamen inançları için  kullananları da cezandırmamalıyız.


Cumhurbaşkanımız yaklaşım hatası yapmıştır. Üstelik Köşk’ü kapatarak geri dönülmesi son derece güç bir süreç başlatmıştır. Cumhurbaşkanlığı Köşkü, bir kesimin kalesi konumuna girmiştir. Dışarda kalanların dışlanacağı  mesajı verilmiştir.  Bu kararın ilerde değiştirebilmesi de son derece güçtür. Kapalı kalsa soğukluk sürecek, yeni bir Cumhurbaşkanı tarafından açılsa, tekrar gerilimi beraberinde getirecektir.


AKP’NİN TUTUMU

ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ


AKP ise Köşk krizinde olgun davrandı.


Hele oylarının hiç değilse bir bölümünü, muhafazakar-dindar vatandaşlardan almış, geçmişte türban’ı savunmuş bir parti olarak, çok daha büyük tepki göstermeleri  doğal sayılabilirdi. Ancak Tayyip Erdoğan krizi tırmandırmadı. Tepkilerini sınırlı oranda göstermekle  yetindi.


Bu yaklaşımı “Devletten korktular” diye nitelendirilemez. AKP’yi kışkırtmak isteyenler bunu söyleyebilirler, hükümet olduklarını  ancak iktidar olamadıklarını da iddia edebilirler. Oysa AKP, güç gösterisine  girmedikçe toplumda  hem prestij, hem de oy  kazandı. Açıklanmayan anketlere bakılacak olursa, toplumun büyük bölümünün son krizde  AKP’nin yaklaşımını tercih ettiği  anlaşılıyor. 


Türkiye, son derece gereksiz bir krizi konuşarak boş yere zaman harcadı. Oysa, yapılacak o kadar çok iş vardı ki...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- Hadi bir defa başladık...
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…