Mehmet Ali Birand
 
KÜRT CEPHESİ BÜYÜYOR
 
 

KÜRT CEPHESİ

BÜYÜYOR


Türkiye’nin Irak’a asker sokmasının diğer bir yan etkisini  Kürt sorununda hissedeceğiz. Şimdiye kadar kendi topraklarımızda yaşadığımız Kürt sorununu, bundan böyle bölge düzeyinde , daha geniş boyutta yaşamaya başlayacağız. Eğer akılcı davranamazsak, bir Türk-Kürt savaşı tehlikesi  dahi doğabilir.


Kürtlerin de Araplar  kadar tepki göstermeleri, onların korkularını da ortaya koyuyor. Türk ordusunun Irak’a girmesinin bölgeye bir güç yansıttığını, ilerde Kuzey Irak’ta “bağımsızlık“ gibi bir adım attıkları taktirde, Türk ordusunun baskısıyla karşılaşabileceklerini hesaplıyorlar.


Türkiye bugüne kadar sadece kendi sınırları dahilindeki Kürt sorunuyla uğraşırken, ABD’nin Irak’a girmesi ve Türk askerinin de harekata katılmasıyla  birlikte, olayın boyutları değişeverdi.


Eskiden, Kuzey Irak Kürtleri  ile PKK farklı düşünürler, hatta savaşırlardı. Barzani ve Talabani  Türkiye’den yana tutum alırlar, Türkiye’deki  militan Kürt harekete destek vermezlerdi.


Dikkat edecek olursanız, Küt cephesindeki gelişmeler,  büyük hızla  “ortak bir davranışın” oluşmaya  başladığını gösteriyor.


Barzani ve Talabani, artık birbirleriyle mücadeleyi tamamen bıraktılar. Hiç değilse, şu sırada ellerine geçirdikleri tarihi bir fırsatı kaçırmamak için, Kuzey Irak’ı paylaşma kavgalarını ertelediler.  Ortak hareket ediyorlar. İlerde kurulacak yeni Irak’ta daha fazla söz sahibi olabilmek veya bölünme durumunda kendi bağımsız bölgelerini kurabilmek için yeni ittifaklar oluşturuyorlar.  En büyük güvenceleri de ABD. Türkiye’yi de bu olasılığı engelleyebilecek tek güç olarak görüyorlar.


KUZEY IRAK KÜRTLERİ

PKK İLE CEPHEYİ GENİŞLETİYOR


Bundan dolayı, bir yandan Türk askeri varlığına tepki gösteriyorlar, ancak o konuda Washington’u ikna edemeyeceklerini bildiklerinden dolayı, öte yandan da Türkiye Kürtleri  ve PKK ile işbirliğine yaygınlaştırıyorlar.


Bu işbirliği PKK terörüne destek vermek şeklinde değil, tam aksine KADEK’e siyasi yaşam alanı oluşturmak, Ankara’nın politikalarına muhalefet cephesini genişletmek şeklinde kendini göstermeye başladı.


İlk defa çok açık şekilde Kuzey Irak Kürtlerin çekim alanına dönüşüyor. Barzani ve Talabani artık bütün Kürtler adına konuşan, bütün Kürtlere  kol  kanat geren bir liderlik görüntüsü vermeye çalışıyorlar.


Dikkat edin, Kandil dağındaki PKK üssüne dokunulmasını istemiyorlar. Irak Kürtleri ile Türk Kürtleri, “Türk askeri Irak’a girmemeli” kampanyasında sistematik bir işbirliği yaptılar.


İşte benim de dikkatleri çekmek istediğim bu değişim süreci. 


Türkiye, şimdiye kadar kendi sınırları içinde çözüm aradığı  ve başarılı olamadığı  Kürt sorunuyla, Irak’a girdikten sonra, bölgesel boyutta karşı karşıya kalacak. Kendi topraklarında çözemediği bu sorunu, bölgesel boyutta nasıl çözecek?


Yarın Irak’ta başlayabilecek bir Kürt-Türk  çatışmasının Türkiye’ye yansıması nasıl önlenebilecek?


Eğer bazı kavramlar, bazı yaklaşımları birlikte (hem Kütler, hem de biz) değiştiremez ve birbirimizi düşman gibi görmeye devam edersek, ilerde bölgesel boyutta gerçek bir  Türk-Kürt savaşıyla  karşı karşıya kalmamız işten bile değildir. Bu tehlikeyi birlikte görmeli ve önlemlerini almalıyız.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…