TÜRKİYE KUZEY IRAK’A
GİREBİLİR Mİ?
Şimdi bizlerin bakışları Kuzey Irak’a döndü.
Güney ve Bağdat büyük oranda koalisyon ortakları tarafından kontrol ediliyor, ancak Kerkük-Musul’da direnme olduğu belirtiliyor.
Şimdiye kadar Türkiye durmadan “gerek görürsek gireriz” diyordu. İlk defa dün müdahele koşullarını netleştirdi:
Kürtler, Türkmenlere karşı bir saldırı girişiminde bulunurlar ve Kerkük-Musul bölgesinde nüfus kaydırmasına giderlerse, TSK müdahele eder.
Kürtler, Kerkük ve Musul’da bir yönetim kurup bu kentleri denetimlerine alırlarsa, bu durum da müdahele gerekçesi sayılır.
Ancak gelinilen bu noktada, artık herşey Amerikalıların elinde.
Kuzey Irak’ta artık bir göç olmayacağı açıkça anlaşıldı. Dolayısıyla bu konudaki eski kaygılar dağıldı.
Geriye Kürtlerin genel yaklaşımı kalıyor.
Kürtlerin tutumları ise, ABD’ye bağlı. Eğer Washington yeşil ışık yakarsa Kürtler Kerkük’ü de alabilirler, istediklerini de yapabilirler. Nitekim dünkü manzara Kürtlerin pek kontrol altında olmadıklarını gösteriyor. Ankara’yı rahatsız eden görüntüler yaşanıyor.
Acaba Türkiye bu manzara askeri bir müdahelede bulunabilir mi?
Ben, imkansız dememek için, bunu çok zor gördüğümü söylemeliyim.
Kuzey Irak’a girecek olan Türk askeri, Amerikan ordusuyla karşı karşıya kalacak. ABD ile çarpışma pahasına, Kürtleri Kerkük’ten çıkartmaya çalışmak, bu ülkeyi son derece büyük risklere atmak demektir.
Ancak, Washingtonda, Türkiye ile uzun vadeli ilişki sürdürmek istiyorsa, Ankara’nın bu sıkışık durumundan yararlanmak yerine, duyarlılıklarına azami dikkat harcamalıdır.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|