IRAK, TÜRKİYE’NİN
YERİNE GEÇEMEYECEK
Savaşın başladığından bu yana, gelişmelere göre yorumlar da değişiyor. Özellikle ilk haftalarda, TBMM’nin tezkereyi reddetmesi ardından, Washington’dan kaynaklanan değerlendirmelerde, savaş bittikten ve Saddam rejimi devrildikten sonra Türkiye’nin bölgedeki konumu tartışılmaya başlanmıştı.
Kimi gözlemciler, Amerikanın Irak’ta uzun süre kalacağını ve bu ülkeyi Orta Doğu’daki “en ağırlıklı ileri üs” durumuna sokacağını ileri sürüyorlardı. Şimdiye kadar Türkiye’de tutulan üslerin (başta İncirlik olmak üzere) Irak’a kaydırılacağı ve İsrail’in korunmasının da Irak üzerinden yapılabileceği iddia ediliyordu.
Bugün gelinilen noktada, bu yorumların gerçekleşmesi çok güç görülüyor. Herşey savaşın gidişine göre değişecektir. Daha da önemlisi, Saddam sonrasında kurulacak olan yönetimi ele alacak kadrolara ve halkın bu yeni kadroları ne oranda benimseyeceğine bağlıdır.
Bugünkü manzara –kısa vadeli bir değerlendirmeyle- hiçte iç açıcı değil. Savaş uzadıkça, siviller arasında kayıplar arttıkça, Irak halkında ve devre dışı kalacak Saddam kadrolarındaki Amerikan aleyhtarlığı daha artacaktır.
İşte böyle bir ortamda, Amerika’nın tüm ağırlığını Irak’a yığması son derece güç görülüyor.
Washington’un en büyük hesabı, savaşı çok daha kısa sürede ve mümkün olduğu kadar kansız tamamlamaktır. Bunu gerçekleştiremedi. İlk gece Saddam’a karşı girişilen süpriz saldırı sonuç vermedi. Ardından da Saddam kuvvetlerinin yine süpriz direnişleri geldi.
Böyle bir ortamın aylarca sürmesi, hem Irak halkındaki, hem de Arap dünyasındaki tepkileri daha da arttıracaktır. Irak, böyle bir ortamda Amerikalıların rahat edebileceği bir ülke olamaz.
Hep söyledik, ABD kendini bir bataklığa sokuyor. Sonunda savaşı kazansa dahi, Arap dünyasını hiçbir zaman kazanamayacak.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|