Mehmet Ali Birand
 
BU DURUMDAN HEPİMİZ SORUMLUYUZ...
 
 

BU DURUMDAN

HEPİMİZ SORUMLUYUZ...


Önce Kıbrıs, ardından Tezkere ile ilgili olarak yaşananlar, Türkiye’nin yönetimi konusunda ilginç dengeler kurulduğunu göstermiştir. Ülke’nin karar alma mekanizmaları, belki de AKP’nin deneyimsizliğinden veya beceriksizliğinden, adeta el değiştirmiştir.


Kıbrıs-Tezkere konusundaki belirsizlikler ve gecikmelerden,  , 365 Milletvekiliyle  TBMM’ni kontrol altında  tutan bir parti olduğu için, doğal olarak AKP’nin sorumlu tutulması gerekmektedir. Hesaplarını iyi yapamamışlar, partilerinin nabzını  iyi tutamamışlar ve sonunda, kendi dışlarındaki faktörler ve kurumların etkisi altında kalmışlardır. Ancak, bu noktaya gelinmesinde, AKP çok yanlız bırakılmıştır.


İSLAMCILAR :


AKP içindeki İslamcılar hem Tayyip Erdoğan, hem de Abdullah Gül’ün tutumlarını etkilemişlerdir. Kullandıkları oyun ne anlama geldiğini bilmeden, kimi bilinçli olarak, kimi bilinçsiz şekilde hareket etmişler  ve son derece tehlikeli  bir yol kazasına neden olmuşlardır. AKP’li yöneticiler de işin ciddiyetini çok sonra anlayabildiklerinden dolayı, kazayı önleyememişlerdir.


CHP :


Kıbrıs ve Tezkere konularında en tutucu yaklaşımı CHP göstermiştir. “Biz muhalefetiz, itiraz etmemiz doğaldır” diyerek bu yaklaşımlarını haklı çıkaramayacakları kadar  sert bir tutum sergilemişler, ülkenin uzun vadeli çıkarlarını hiç dikkate almamışlardır.


CUMHURBAŞKANI SEZER


Hem Kıbrıs, hem de Tezkere konusunda Cumhurbaşkanı son derece  olumsuz bir tutum takınmış ve hükümete hiçbir destek vermemiştir. TBMM Başkanı Arınç’ın yaklaşımlarıyla güç birliği yapmıştır.


WASHİNGTON :


Müzakerelerde rol almış Türk yetkililerin anlattıklarına göre. “Washington Ankara’yı cepte keklik görmüş, ne istenirse kabul ettireceği varsayımından hareket ederek, Türk tarafının beklenti ve isteklerini çok geç algılamışlardır. Ardından da, müzakerelerde son derece yavaş hareket etmişlerdir... Washington, taleplerinde çok aceleci, yükümlülüklerinde ise son derece yavaştı, tepeden bakan, gereksiz ayrıntılarla zaman harcayan bir tutum sergilemişti. Kısacası, Türk hükümetinde yönetim hatasına Amerika’da büyük katkıda bulunmuştur.”


ASKER


TSK Kıbrıs konusuna olumsuz yaklaşmış, Tezkere konusunda görüşünü açıklamakta geç kalmış, en önemli MGK toplantısında sesini çıkarmamıştır. Birçok çevrede bu yaklaşım, Genelkurmay Başkanı Org. Özök’ün “kimse bizden görüş istemedi” demesine rağmen, genelde “AKP’ye destek veriliyormuş izlenimi yaratmama çabası” olarak nitelenmiştir.



KEMALİSTLER


Medya ve Sivil Toplum Örgütleri içindeki en etkin ve sesini en yüksek tondan duyaran Kemalistler de bugüne gelinmesinde önemli rol oynamışlardır. Atatürk’ün Türkiye’yi Batı’ya yöneltme ilkesini görmezden gelmişler, 1920’lerdeki bağımsızlık politikasını bugünlere uyarlamışlar, Atatürk yaklaşımını yanlış biçimde “herkese sırt çevirmek” diye yorumlamışlar ve belki de farkına varmadan ülkede büyük bir hesaplaşma sürecini de başlatmışlardır.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…