Mehmet Ali Birand
 
KİM NE KAZANDI KİM NE KAYBETTİ?
 
 

KİM NE KAZANDI

KİM NE KAYBETTİ?


Aşağıda bulacağınız tespitler, hem benim değerlendirmelerine, hemde çeşitli medya mensupları,  sözüne değer verdiğim politikacı, gözlemci ve sokaktaki vatandaşın tepkilerine dayandırılmıştır.


BÜLENT ECEVİT, başından sonuna kadar aynı çizgiyi sürdürdü. Seçime karşı çıktı, ancak karar alındıktan sonra küskünleri katiyyen kışkırtmadı. Partisinin aleyhine sonuç vereceğini bilmesine rağmen, sonuna kadar sözünde durdu. Büyük bir özveride bulundu. Oy kaybetti ancak saygınlık kazandı. Bu tutumu ne oranda seçim sandığına yansır bilinemez, ancak Büent Bey “Karaoğlanlığını” gösterdi.


TAYYİP ERDOĞAN hem sözünde durdu, hem de partisine fire verdirtmedi. Kamuoyuna, kişisel çıkarları için seçim erteletmeyen, bir lider görünümüyle yansıdı. Ayrıca, seçimlerin 3 Kasım’da yapılmasını güvenceye alarak, partisinin yakaladığı rüzgarı da kaybetmemiş oldu.


MESUT YILMAZ  çok iyi başlattı, ancak ardından çok zigzag’lar yaptı. Seçimi hem istedi, hem istemiyormuş izlenimi verdi. Siyasi manevraları  kamuoyuna inişli çıkışlı yansıdı. AB’ye sahip çıkmasıyla kazandığı prestijini zedeledi. Ne istediğini iyi anlatamadı.


DEVLET BAHÇELİ, belki de ilk defa parti disiplinini oturtamadı. Seçim isteyen, 3 Kasım tarihini ortaya atan lider olmasına rağmen, kamuoyuna partisinin kararlılığını tam anlamıyla yansıtamadı. Böylesine tartışma yaratan, tepki yaratan bir seçimi neden istediği, 3 Kasım tarihinde neden ısrar ettiği de bir türlü anlaşılamadı. Sandıktan çıkacak oylar, Bahçeli’nin doğru mu, yoksa yanlış mı hareket ettiğini ortaya koyacak.


TANSU ÇİLLER , çok yüksek sesle ve büyük sözler söyledi. Ancak, grubunun nabzı farklı atıyordu. Bu da oylamada ortaya çıktı. DYP’nin seçim tarihini ertelettirmemekle iyi edip etmediği 4 Kasım sabahı belli olacak.


İSMAİL CEM’in YTP’si doğrusu onlardan beklenen tutumu sergileyemedi. ANAP gibi, inişli çıkışlı, zigzaglarla dolu bir tutum sergiledi. Önce, sözünde duracakmış izlenimi verdi, sonra aksi çıktı. Ayrıca seçimlerin ertelenememesi, YTP’nin  kendini toparlayıp örgütleyecek vakti kalmayacağından dolayı aleyhinde oldu.


RECAİ KUTAN, başından itibaren karşı çıktı, ancak başaramadı. Gereken Hayırcı koalisyonu kuramadı. Seçimleri erteletememesi, kendi oylarının AKP’ye akmasını hızlandırabileceği için aleyhinde oldu.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- CEMAAT, AK PARTİ'DEN DESTEĞİNİ ÇEKEMEZ...
- Alper Görmüş koskoca iki cilt kitap yazmış. Okudukça yüzüm kızardı...
- PKK İLE SERT BİR SAVAŞ DÖNEMİNE GİRİLİYOR...
- CUMHURBAŞKANI İLE BAŞBAKAN ARASINDA NE FARK VAR?
- Öcalan...
- ÖCALAN SIRADAN BİR MAHKUM DEĞİL Kİ...
- Rüya görmeyelim. PKK böyle tasfiye edilmez
- Davutoğlu efsanesi gerçek mi, yoksa balon mu?
- PKK İKİYE BÖLÜNÜYOR
- RUSYA GÜNDEMİNDE, PKK-ÇEÇEN VE GAZ VAR
- Türkiye artık kararını vermeli…
- TÜRKİYE’DEKİ, 70 BİN ERMENİYİ VATANDAŞ YAPIN...
- Referandumda neden “Evet” oyu kullanacağım?
- MEDYA TERÖRE HİZMET Mİ EDİYOR?
- Hadi bir defa başladık...
- Kürt kökenli olsanız, ne dersiniz?
- BAŞBAKAN BM'DE "DİZEL MOTORU" GİBİYDİ...
- PKK VURUYOR, ANCAK KIŞKIRTAMIYOR...
- Siyaset karşı saldırıya geçti
- BİZE BAKIŞLAR DEĞİŞİYOR...
- Önceki günkü “darbecilik genlerimizde vardı” başlıklı yazım çok yankı yaptı. Aslında...
- Başbuğ, Kozmik odayı açarak doğrusunu yaptı…
- Başbakan için hepimizin farklı görüşü var. Kimimiz için bir devrimci...
- İRAN REJİMİ, KENDİNİ KURTARACAK MI?
- ÖCALAN DAVASINDA, DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER…