SAKIP AĞA’YI
MADRİD’TE ANDIK
MADRİD
Hafta sonunu, bir açık hava müzesini andıran bu şehirde geçirdim. Üstelik yaş günüme de rastladığı için, Güler Sabancı’nın daveti geldiğinde, büyük bir keyifle kabul ettim. Cemre ile birlikte yollara düştük.
Madrid’e çok geldim ve her defasında hayranlıkla dolaştım. Avrupa başkentleri içinde böylesine derli toplu ve aynı zamanda bu kadar güzeli çok azdır. Şahane bir geçmişin izlerini öylesine güzel taşıyor ki, insanın aklına İstanbul geliyor ve içi sızlıyor.
Noel ve yılbaşının yaklaşmasının da etkisiyle, Madrid’in tüm tarihi binaları, sokakları ışıl ışıl. İnsanlar, her gece yüzbinlerle sokakları dolduruyor.
Buraya gelmemin nedeni, Sakıp Sabancı Müzesinin Osmanlı Hat Sanatı sergisinin, İspanya’nın en prestijli müzelerinden biri sayılan Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’daki açılışı.
Madrid’in kalbindeki bu müzede, İspanya’nın en büyüklerinin koleksiyonları var. Goya, Ribena, Murillo, Valquez, Rubens ve Van Dyck’ların yanında mart ayına kadar şimdi de Sakıp Ağa’nın hatları bize göz kırpacak. 96 ayrı parça, Osmanlı döneminin en güzel örneklerini içeriyor.
Aslında, Sakıp Sabancı Müzesinin koleksiyonu 400 parçadan oluşuyor. Kuran’lar, sultanların imzaları, 500 yıllık bir dönemi kapsayan hat sanatı örnekleriyle müthiş bir koleksiyon Topkapı Sarayı eski müdürü Dr. Filiz Çağman’ın denetiminde.
Daha önceleri, New York’un Metropolitan Müzesi, Paris’in Louvre’u, Berlin-Frankfurt ve Moskova’nın en prestijli müzeleri Sakıp Ağa’ya kapılarını açmıştı.
Şimdi sıra İspanya’da.
Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ‘nin Türkiye’ye katkısını şimdiye kadar tek yanlı görürdüm.
Başka müzelerimizde olmayan bir uygulama başlatmış ve büyük ressamlara kapılarını açıp, kamuoyundaki resim sanatına ilgiyi yaygınlaştırdıkları için alkış almıştı.
Türkiye’deki en büyük eksikliği doldurduğu için SSM haklı bir ün kazandı. Dr. Nazan Ölçer’in müdürlüğünü yaptığı bu merkez kısa sürede Türkiye’nin gururu oldu. Allahtan Dr. Filiz Çağman ve Dr. Nazan Ölçer, 65 yaş sınırı nedeniyle devletten emekliye ayrılmışlar da, SSM’yi kısa sürede yüceltmişler. Devlet kendi müzelerine üvey evlat muamelesi yaptığı için böylesine değerli insanlarımız hiç değilse özel müzeleri ayağa kaldırıyorlar.
Bu defa SSM’nin ülke dışındaki performansını gördüm ve hayranlığım bir misli arttı.
Kültür ile bizi bir araya getiremeyen batı dünyasının gözünü, SSM adeta zorluyor. Osmanlının büyüklüğünü gösteriyor.
Burada yaşananları gördüm. SSM ile ne kadar gurur duysak azdır.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|