KUYAŞ’IN “YENİ
BAŞTAN”INI KAÇIRMAYIN...
Nilüfer Kuyaş’a bayılıyorum. Bu kadar üretken insan az bulunur. İlk kitabı “Başka Hayatlar”ın ardından, şimdi YENİ BAŞTAN’ı (Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık ltd. .) çıkardı. Neredeyse 700 sayfalık dev bir roman. 27 Mayıs olayı ile iç içe geçmiş bir aşk hikayesi. Son derece kolay okunan bir eser.
Nilüfer Kuyaş bizi bambaşka bir aleme götürüyor. Akıcılığı yanı sıra ben kendi kendimle yüzleştim. Tavsiye ederim.
BİZ KİMDEN KAÇIYORDUK ANNE?
Perihan Mağden’in Can Yayınları’ndan (02122525675) çıkan kitabının ismi işte bu sorudan ibaret. Kitabın konusu ise bu sorunun masumiyetinden çok ilerde. Travmatik bir anne-çocuk ilişkisinin varabileceği son noktayı anlatıyor Mağden. Bir annenin sadece çocuğunu korumak değil aslında kendilerine iki kişilik arındırılmış bir dünya kurma çabasını gözler önüne seriyor. Kurban olan çocuk mu anne mi? Siz nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama Perihan’a göre çocuk. Cezalandırıcı ise; anne. İnsan psikolojisinin yanılgılarını ve korkutucu derinliğini çok iyi işlemiş. Dil ise, tam da kahramanın dili. Yalın, arınmış, ama hatıraların pusu sözcüklerde kendini gösteriyor. Perihan Mağden, "İnsanlar okuyunca 'Ben de yapardım' diye hissetsinler istiyorum" diyor romandan söz ederken. Bakalım siz öyle hissedecek misiniz?
“ŞU BİZİM BİZANS”
Radi Dikici’nin “ Şu Bizim Bizans” adlı kitabı Remzi Kitabevi’nden çıktı. (02122822080)
Kitap, Roma-Bizans İmparatorluğu’nun 1123 yıllık tarihini anlatıyor. Okul yıllarımızda tarih kitapları kimilerimizin ilgisini çekmez, ancak olgunluk yıllarımızda “Şu Bizim Bizans” türü kitapları nasıl büyük bir iştahla okuduğumuza en başta kendimiz şahitlik ederiz. Bunun nedeni resmi tarihin karşımıza çıkarmadığı ayrıntıları bu tür kitaplarda bulabilmemizdir. İşte bu kitap tam da sizi içine alıp, tarih sayfalarının hiç okunmamış yerlerine götürecek cinsten.
Kitapta dönemin tek imparatorluğu olan Bizans’ın dünyaya nasıl hükmettiğini, bazen bir tek cümlenin bile dünya tarihini nasıl değiştirebileceğini göreceksiniz. İktidar mücadeleleri, kültür mirası ve resmi tarihin karşımıza getirmediği tüm ayrıntılar “Şu Bizim Bizans”ın sayfalarında. Bence ilgi çekici.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|