Mehmet Ali Birand
 
HEDEF, BARAJIN İNDİRİLMESİ...
 
 

HEDEF, BARAJIN

İNDİRİLMESİ...


Herkes kara kara düşünüyor.


Ak partisi aldı başını gidiyor.


Felaket senaryosu şimdiden yazıldı.


Erken seçimin ertesi sabahı karşımıza çıkacak olan manzara büyük olasılıkla şöyle olacak: AKP  birinci parti, CHP 2 inci parti ve belki de MHP Meclis’e girebilmiş ve AKP-MHP koalisyonu ile karşı karşıya kalınmış.


Bu olasılık yabana atılır cinsten değil. O zaman, Avrupa Birliğinden tarih beklemek bir rüya, Kıbrıs’ta çözüm imkansız; ekonomide IMF ile ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesi söz konusu dahi değil.


Durum böyle olunca, gerisini siz düşünün.


İçine kapanık AB’den uzaklaşmış, ekonomik krizi derinleşmiş bir  Türkiye.


Böylesine karanlık bir resimle karşılaşmaktan kurtulmanın yolları aranıyor. Bundan dolayı da, seçimin hiç değilse Nisan ayına kadar ertelenmesine çalışılıyor.


SEÇİMİ ERTELEMEK

BÜYÜK TEPKİ ALIR


Bu toplum ile biraz olsun temas eden, nabız yoklayan herkes görüyor. Türk halkı son derece kızgın ve kızdığı insanları da bir an önce cezalandırmak istiyor. Bundan dolayı da seçim kaçınılmaz. Kendilerini kurtarmak için seçim erteleme manevralarına girenler veya böyle bir görüntü verenler büyük tepki alacaklardır.


Türkiye artık seçime kilitlenmiştir ve bu gidişi  kimse değiştiremez. Hele küskünler hiç değiştiremezler. Niyetleri ne kadar samimi olsa dahi, toplum bu hareketi “tekrar milletvekili seçilme”  manevrası olarak görüyor. “Akılları neredeydi?” diye sorguluyor.


Dolayısıyla, ülkeyi felaket senaryolarından kurtarmanın tek yolu, böylesine anormal bir baraj oranını bırakmak ve daha normal bir düzeye indirmektir.


BARAJ NEDEN

KONMUŞTU?


Barajın, hiçbir batılı demokraside görülmeyecek derecede (yüzde 10) yüksek tutulmasının bir açık, bir de gizli nedeni vardı.


Açık gerekçesi, parlamentoya küçük partilerin girişini engellemek, 7-8 partili parlamento yerine 4-5 partili bir parlamento yaratmak . Böylece, koalisyon olasılığının azalması, olacaksa da iki partili koalisyon ile yetinebilmekti.


Gizli gerekçesi, Kürt partisinin ve kökten dinci küçük partilerin meclis’e girmelerini önlemekti.


Gizli  gerekçenin   artık geçerliği yok.


Kökten dinci küçük parti kalmadığı gibi, Kürtlerin  meclise girmelerini engellemekte artık imkansız. İster bağımsız, ister ittifaklarla meclise girebilecekler ve onları durdurmak imkansız.


Açık gerekçe ise, özellikle bu seçimde ters bir sonuç verecekmiş gibi görünüyor. Yani, çok partili koalisyonlardan kurtulalım derken, bu defa seçmen oylarının yüzde 40-45’inin temsil edilememesi, meclis dışında kalması gibi bir durumla karşılaşılabilecek, böyle bir olasılıkta da, TBMM’nin meşrutiyeti sorgulanmaya başlanacak.


Bütün bu veriler karşısında şimdi barajın indirilmesinden başka çare görülmüyor. TBMM’ne sadece 3-4 partinin girmesi, geri kalanların saf dışı olmaları çok kişiyi ürkütüyor.


Aslında Türk toplumu büyük bir değişim yaşıyor. Kimse tam anlamıyla farkına varabilmiş değil, ancak toplu halde değişiyoruz.


Ekonomik sistemdeki düzenleme şimdi de siyaset dünyasına yayılıyor.  Toplumun öfkesi nereye kadar gidecek belli değil. Baraj indirilerek bu öfkenin etkisi azaltılmaya çalışılıyor.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…