Mehmet Ali Birand
 
DERVİŞ, VİTRİN SÜSÜ MÜ OLACAK?
 
 

DERVİŞ, VİTRİN

SÜSÜ MÜ OLACAK?


Deniz Baykal şu sıralarda gündemin başına geçti. Bir kaç hafta öncesine kadar, anketlerde yükselen bir partinin lideriydi. Şimdi, seçimleri 1 inci veya 2 inci bitirip bitiremeyeceği tartışılıyor. Medya’nın projektörleri onun üzerine döndü. TV’lerin aranan star’ı durumuna  girdi. Siyasi yaşamının sonbaharında, birden bire yıldızı  parladı. Bu da Kemal Derviş’in CHP’ye yönelmesi, YTP ile iplerini tamamen koparmasından kaynaklandı.


Kamuoyunda yapılan tartışmanın da yönü değişti.


Şimdi sorulan soru şu: “Deniz Baykal’ın , Kemal Derviş’e yaklaşımı nasıl olacak? Derviş’i seçimlerde  bir vitrin süsü gibi kullanıp, getireceği oyları aldıktan sonra, kemikleriyle  birlikte yiyip  yok mu edecek? Yoksa Kemal Derviş ve beraberinde getireceği isimlerle CHP’yi daha da değiştirerek farklı bir platforma mı taşıyacak? 


Derviş siyasetten hiç anlamayan,  son derece saf bir insan değil. Kendini kolay kolay yedirtmeyecek kadar da zekidir. Ancak politika öyle bir oyundur ki,  hiç farkına  varmazsınız ve bir gün kendinizi yıpranmış bir  noktada bulabilirsiniz. Üstelik  unutmamak gerekir ki, Kemal Derviş’in elindeki kartlar bir oranda değer kaybetti. YTP ile ipleri koparınca, şimdi sadece CHP ile karşı karşıya kaldı. Seçenekleri 2’den 1’e indi. Deniz Baykal, Derviş’in bu zayıflayan eline bakıp ona göre hareket  etmeye hazırlanıyormuş, pazarlığını  daha üstten başlatmak, Derviş’i kendine  mahkum etmek  istiyormuş  izlenimi veriyor. “İttifak değil, iltihak isteriz” sözü bunu çağırıştırıyor.


İşte en büyük hatası da bu olur. 


Zira, Kemal Derviş’in rüyası, ne olursa olsun politikaya girmek değildir. İstediği ortamı bulamadığı taktirde tümüyle çekilip, “başınızın çaresine bakın” diyebilir. Böyle bir olasılıkta da en çok Deniz Baykal kaybeder.


BAYKAL, TOPLUMDA

BARIŞ YAPABİLİR 


Deniz Baykal kabul etmiyor. Hatta sinirleniyor. Geriliyor ve karşısındakini düşman gibi görüyor. Oysa CHP liderinin hala önemli bir imaj sorunu var.


Toplumun etkin bir kesimi için Baykal hala hırçın, bölücü ve kafasının bir kenarında devletçilik yatan bir liderdir. Baykal değişmiş olabilir, ancak toplumun algılaması hala tümüyle değişmemiştir. Baykal 1975’ten beri siyaset sahnesindedir ve genel izlenim çok parlak değildir. Bu kesim için, CHP hala kendini tam anlamıyla reforme edememiş, Deniz Baykal’da gergin bir liderdir.


Kemal Derviş, işte bu algılamayı değiştirebilir.


Sırf Kemal Derviş’e inancından dolayı, hiç düşünmemelerine rağmen Deniz Baykal’a oy vermeye hazırlanmakta olanların sayısı hiç az değil. Baykal’ın “eski” imajını “yenilemesinin” en kestirme yolu olarak Derviş ile sıkı işbirliği görülüyor.


Peki, Baykal CHP’yi Derviş ile paylaşacak mı? Partinin bazı politikalarını değiştirecek mi? Parti vitrinine yeni suratların konmasını içine sindirebilecek mi?


Şu günlerde, işte bunların pazarlığı yapılıyor.


Deniz Baykal, gerçekten değişip değişmediğini,  CHP’yi farklı kesimlere açmak isteyip istemediğini de gösterecek.


Baykal, kısır parti çekişmelerine boğulursa, hem Derviş’i, hem de Türkiye’yi yeniden yönetebilme şansını kaybedecek.


Deniz Baykal, gerçekçi bir politikacıdır. Onun dar bir açıdan bakmayacağına, hem CHP’ye eski gücünü sağlamak, hem de Türk siyasetinde  iz bırakmak isteyeceğine inanıyorum. Daha doğrusu, inanmak istiyorum.


Önümüzdeki günler (11 Eylül’e kadar) son derece önemli. Bu süre içinde kararlar  alınacak ve ardından sandıklara gidilecek. Akıllı olanlar kazanacak, taşra politikacıları kaybedecekler.




Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…