Mehmet Ali Birand
 
KEMALİZM ESKİ GÜCÜNÜ KAYBETME YOLUNDA MI?
 
 

KEMALİZM ESKİ GÜCÜNÜ

KAYBETME YOLUNDA MI?

                                         

* Bugün 10 Kasım. Bugün saat 09.05'te yine sirenler çalacak. İnsanlar arabalarını durduracak ve 1 dakikalık  saygı duruşunda bulunacaklar. Dünyanın hiçbir lideri ölümünden 74 yıl sonra böylesine anılmıyor. İyi de Kemalizmin eski gücü kalmadı galiba.

=======================================================================

 

  KEMALİZM ESKİ GÜCÜNÜ

KAYBETME YOLUNDA MI?

 

 Bugün 10 Kasım 2012.

  

Atatürk'ün ölümünün üzerinden 74 yıl geçti.

  

Sabah 09.05'te ayakta idiyseniz veya arabanızda bir yere gidiyor idiyseniz, sirenleri duyunca büyük olasılıkla diğerleri gibi durup saygı duruşuna geçmişsinizidir. Kiminiz içtenlikle, kiminiz tepki almamak için durmuştur.

  

Dünyanın hiçbir lideri, ölümünden 74 yıl sonra böylesine yaygın şekilde anılmıyordur. Ancak işin garip yönü, hepimizin ayrı bir Atatürk'ü var. Hala ortak bir Atatürk kavramı üzerinde anlaşamadık.

  

Bir bölümümüz için, o Kemal'dir.

  

Kemalizm, reformlarını otoriter şekilde koruyup kollar, tam bağımsızlık peşinde koşar. Ulusalcıdır. Ne Avrupa’yı ne ABD'yi sever. Onun için Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur. Onlar için laiklik ilkesi en katı şekliyle korunmalıdır. Bu ülke dincilere bırakılmamalıdır. Kendi dedikleri olmalı, farklı düşünenler dinlenmemelidir. Onların Türkiyesi, içine kapanık, dünyadan kopmuş, kavruk bir ülkedir.

   

Bir bölümümüz içinse, o Atatürk'tür. Demokrat, insanları seven, içki içen, aşık olabilen, Türkiye'yi batının ayrılmaz bir parçası yapmak isteyen bir politikacı. Dindar olmayan, dinin kişiyle Allah arasındaki bir ilişkiyle sınırlanması gerektiğine inanan bir lider.

  

Atatürk'e en büyük zararı, yıllar içinde Kemalist'ler vermiştir.

  

Toplum mühendisliği adına tepeden inmeci tutumları, baskıcı anlayışlarıyla, Atatürk'ü halka sevdiremediler. İyilik yerine kötülük yaptılar. Şimdilerde de güçlerini ve ikna yeteneklerini giderek kaybettikleri izlenimi yaygınlaşıyor. Eski etkinlikleri kalmıyor. Buna karşılık Atatürkçüler yaygınlaşıyor. Atatürk'ü insan olarak tanımak isteyenler çoğalıyor.

  

74. yılında bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyorum.

  

Ben Kemalistlerin oluşturmaya çalışıp başaramadıkları Türkiye'yi değil, dindarı, Atatürkçüsü, Kürdü ile birlikte hepimizin ortak yaşayacağı bugünkü Türkiye'yi seviyorum.

 

 

 

"KEMALİZMİ ANCAK, AKP'NİN

HATALARI TEKRAR DİRİLTİR"

  

Bu haftaki 32. Gün programında aynı konuyu tartıştık. Mehmet Altan, Onur Öymen ve tarihçi Mustafa Armağan katıldı.

  

Birbirleriyle farklı düşünen kişiler olmalarına rağmen, şu ortak görüşte buluştular:

  "Şu sıralarda belki sesleri fazla çıkmıyor, eskisi gibi etkin değiller, ancak Kemalizm ölmüyor. Konjonktür nedeniyle sesleri fazla çıkmıyor, eskisi kadar etkin değiller. Geri plandalar..."

  

Konuşmacılar Kemalizmin, kendi içinde değişse dahi yaşamını sürdüreceğinde anlaştılar.

  

Bu arada Mehmet Altan, bence önemli bir saptamada bulundu. Kemalizmin ancak tam demokratikleşme durumunda etkisizleşeceğini söyledi ve özetle "... Kemalizm eski gücüne ancak Ak Parti'nin yanlış politikaları sayesinde kavuşabilir. Otoriterleştikçe, dindar gençliği Kemalistlerin yerine getirmeye kalktıkça, kışlanın yerine camiyi getirdikçe, demokrasiden uzaklaştıkça Kemalizm yükselir..."dedi.

  

 

 

HEYKELLERİYLE ONA SAYGISIZLIK ETTİK...

  

Her konuyu nasıl saptırıyorsak, Atatürk konusunu da yıllar boyunca istismar ettik. Onu dokunulmaz bir tanrıya dönüştürdük. Örneğin, kaçak arsanıza bir heykel diktiniz mi, evinizi belediye yıkmaya korkardı. Başkan elini uzatırsa, hemen Atatürk düşmanı olmakla suçlanırdı. Hele o birbirinden garabet heykellere ne demeli? Son dönemlerde işi öylesine ileri götürdük ki, 19 Mayıs'larda Samsun’a büstünü çıkardık! Askerler omuzlarda yürütülen büste selam durdular, halk ağladı. Bu komediyi resmi yetkililer oynattı, bizlere izletti. Neymiş, böylece halkın sevgisi arttırılacakmış. Oysa tam aksi oldu. Atatürk'ü soğuk bir heykele dönüştürdük.

 

 

 

KÜÇÜKKEN ONDAN KORKARDIK...

                                        

Bizim kuşağın çocukluğu Atatürk konusunda farklı hislerle geçti.

  

Babalarımız, annelerimiz ve öğretmenlerimizin müthiş bir hayranlıkları vardı. Olanlar anılarını anlatır veya başkalarından duyduklarını aktarırlardı. Onlar için Gazi, büyük sevgiyle anılan bir insandı. Hayat tarzlarını ona borçluydular. Yıkılan bir imparatorluğun küllerinden, onun sayesinde yeniden doğmuşlardı. Atatürk denince annemin gözlerinin dolduğunu hatırlarım.

  

Onlar Cumhuriyet çocuklarıydılar, ancak bizleri iyi yetiştiremediler. Bizlerle aynı hisleri paylaşamadılar.

  

Ata'yı sevmek bizim için bir görevdi. Okulda, anlaşılması güç nutuklar dinleyerek, "Atam sen kalk da ben yatam" çığlıklarıyla büyüdük.

  

Tartışılmaz bir insan, ideal bir liderdi. Daha doğrusu, bizim kuşağa bu klişeler dayatıldı. Tartışılması, hele hele sorgulanması söz konusu değildi. Tabii yıllar içinde böylesine soğuk bir atmosferde yetiştirilince, Atatürk bizim için çatık kaşlı bir “Devlet büyüğü” konumuna girdi.

  

10 Kasım günlerinde ağlayanları hiç anlayamazdık. Nöbet tutan askerlerin gözyaşlarının suni olduğunu çok sonraları farkettik.

  

Atatürk denince hemen aklımıza asker gelirdi. Daha doğrusu, bize öyle denildi. Askerin sert bakışı, askerin disiplini ve Atatürk bir araya kondu.

 

O’nun insan yanını çok sonraları öğrenmeye başladık. Eğer bunca yıl böylesine yanlış bir yaklaşımla büyütülmemiş olsaydık, bugün eminim Gazi hepimiz için bambaşka bir yerde olurdu.

  

Eğer toplumumuz hala Atatürk'ü tartışıyorsa, bunun sorumluluğu bizim değil, bizi doğru dürüst yetiştiremeyen kuşaklara aittir.

 

 

İNSAN YÖNÜYLE SEVİLEMEZ Mİ?

  

Acaba herkes kendi Atatürk'ünü seveceğine, hepimizin birlikte sevebileceği bir Atatürk imajı üstünde buluşamaz mıyız?

  

Yoksa bu kavgayı hep sürdürecek miyiz?

  

Bizim Atatürk'ümüz seninkini döver, çekişmesini mi yaşayacağız?

  

Kabul etmek gerekir ki Kemalistlerin Atatürk'ü ile Atatürkçülerin Atatürk'ü arasında son derece önemli farklılıklar var. Dünyaya ve Türkiye'ye bakışları birbirinden çok farklı.

  

Peki, O’nu insan yönleriyle sevip bir noktada buluşamaz mıyız?

 

 Ne yazık ki, Kemalistler öylesine katı, belirli bir imaja öylesine bağlılar ki, onları ikna edebilmek imkansız gibi. Bugünden ileriye doğru baktığımda, bu anlaşmazlığın kolay kolay çözülebileceğine inanamıyorum. Zira herkes kendi Atatürk'ü üzerinden siyaset yapıyor.

  

Bundan vaz geçmeye de kimsenin niyeti yok.

   



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…