Mehmet Ali Birand
 
RTÜK üyeleri öylesine bir baskı altında kaldılar ki büyük bir bölümünün farklı düşünme lüksleri kalmamıştı. Sonunda ifrat ile tefrik arasında bir orta
 
 

 

RTÜK orta yolu tercih etti...

 

RTÜK üyeleri öylesine bir baskı altında kaldılar ki büyük bir bölümünün farklı düşünme lüksleri kalmamıştı. Sonunda ifrat ile tefrik arasında bir orta yol buldular ancak, kavga henüz bitmedi. Peki, bu kavgayı kim kazandı? Muhteşem Yüzyıl bundan sonra ne yapacak?

MUHTEŞEM KAZANDI, RTÜK YARA ALDI...

 

RTÜK üyelerini gayet iyi anlıyorum.

Bir yandan, ülkeye hakim yönetici kesiminden, bir yandan da kamuoyundan öylesine birbaskı altında kaldılar ki bir şeyler yapmak zorundaydılar. Muhteşem Yüzyıl dizisine bir şeyler denmesi  gerektiğini düşünmeye itildiler. İçlerinde, mutlaka ve sert cezakesilmesini isteyenler de vardı. Ancak, orta yolu tercih ettiler.

Muhteşem Yüzyıl, uyarılmakla yetinildi.

Keşke, ilk görüşmede karar alamamış olup, birkaç defa daha tartışsalar ve sonundakerhen “uyarılsaydı”. O kadarcığı dahi yeterli olabilirdi.

Yapamadılar. Tolerans gösteremediler veya baskıya dayanamadılar.

Kamuoyuna ve muhafazakar kesime karşı bir duruş sergileyemediler. Üye  Hülya Alp’in son derece doğru bakış açısını dahi görmezden geldiler.

Ben, daha da sert bir tepki, hatta ceza bekliyordum. Allhatan, daha ilk aşamada onoktaya kadar gitmediler. Orta yolu tercih ettiler.

Dizinin akıbeti bundan sonra yapımcıların tutumuna bağlı.

Aslında, uzun vadede, bu tip dizi yapacak olanlar kaybetti. Ya ellerini yakmamak için dokunmayacaklar ya da nabza göre  şerbet verecekler. Yaratıcı-farklı düşünce artık yasak.

Kısa vadede Muhteşem Yüzyıl kazandı. Eminim, dün akşam reyting rekoru kırmıştır.Bundan sonra, hemen altın makas çalışacak ve yeni bir düzenleme yapılacak. Yine de tümdrikkatler üstünde olacağından dolayı, reyting akışı sürecek. Hani o çok tepki gösterip, binlerce telefonla RTÜK’ün kapısını  zorlayanlar var ya, asıl onlar ekrana yapışıp keyifleizleyecekler.

İşte böylesine garip bir toplumuz vesselam.

*   *   *

 

SİGARAYA GÖZ YUMANA AĞIR CEZA GELİYOR...
 
Sağlık Bakanlığı sonunda patladı.
 
Büyük bir  yapılmış, sigara yasağı TBMM'den geçirebilmiş ve uygulamaya sokulmuştu.Kapalı alanlarda sigara, kesinlikle yasaklanmıştı. Lokantalar, kahveler çok direndiler. Kahveler birleşti ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurdular; ancak kaybettiler. Restoranlarise, kaldırımlara ısıtıcılar koyup müşteri kaçırmamaya çalıştılar.
 
Sigara yasağı ilk aylarda çok sıkı şekilde uygulandı. 
 
Denetlemeleri, Sağlık Bakanlığı Tütün Denetleme yapıyordu. Denetim kadrosu 7.500kişiye çıkarılmış,  ciddiye alınmıştı. Sigara içilmesine izin verenlere hemen zabıt tutuluyorve  cezaya dönüştürülmesi için zabıt, tutulan mekanın bağlı olduğu belediyelerinencümenine yollanıyordu. 
 
Bu durum çok uzun sürmedi. Bir süredir, yine Türk usulü yaklaşımlar ortaya çıktı.
 
Belediyeler garip biçimde ayak sürümeye başladılar.
 
Cezalar yazılmamaya, zabıtlar kaybolmaya başladı. Ya da bazı mekanlar için “farklı”uygulamalar hayata geçti. Örneğin belediye zabıtası yollanıp, aynı mekan denetlemeden geçiriliyor ve temiz kağıdı veriliyordu. Hele bir defasında, 11 kez sigara içildiğine dair zabıttutulmuş olan bir yere tek bir defa dahi ceza yazılmaması dikkatleri çekmişti.
 
Belediyeler esnaf ile araları bozulmasın diye bu gidişe göz yumuyor veya belediyeye gelirsağlamak adına, cezaları rafa kaldırıyorlardı.
 
Şikayetler giderek arttı. 
 
Sorun daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir'den kaynaklanıyordu. İstanbul’un sosyetik zenginleri sigara içmeye başlayınca restoran sahipleri de göz yumar oldu.

Yasağın diğer mecralarından biri olan taksiler özellikle büyük şehirlerde  müşterikaybetmemek için zaten başından beri yasağı göz ardı ediyordu. Arabasında sigara içen ya da içilmesine göz yuman taksici suçu hep bir önceki müşteriye attı ve “içirtmekzorunda kaldım” dedi.  “Cezası neyse öderim kardeşim” diyen müşteriyle kavga eden deoldu ama bunlar da çok az. Taksiciler iki şeyi unutmamalı: Polis arabasında sigara içeni gördüğü taksicinin plakasına ceza yazabiliyor. Tabii daha da önemlisi kışın pencereler de kapalı olduğundan içinde sigara içilmiş bir taksi ahırdan farklı kokmuyor. Hangisi dahafazla müşteri kaybettirir sizce?

Tüm bunlar düşünüldüğünde Sağlık Bakanlığı sonunda, sigara savaşını kaybetme tehlikesinin doğduğunu gördü ve İçişleri Bakanlığı’yla birlikte iki önemli adım attı.

1. Yayınlanan bir genelge ile tutulan zabıtlara rağmen ceza kesmeyen belediyeencümenlerine suç duyurusunda bulunulacağı ve mahkemeye verilecekleri bildirildi.

2.  Bu haftadan itibaren tartışılmaya başlanacak olan Torba Yasa taslağına yeni eklenenbir madde ile cezaların tahakkuk işlemi belediyelerden alınıp valiliklere veriliyor. Yaniotomatiğe, bağlanıyor.

Cezaların da arttırıldığını düşünürsek, bundan sonra sigara içilmesine göz yumanlar yandıdemektir. Belediyelerin laubali tutumuna da bir son verilmiş olacak. Aslına bakacakolursak, anahtar sizin, bizim, elimizde. Sigara içenleri uyarmadığımız, restoran sahiplerinegözdağı vermediğimiz sürece, yani sadece resmi denetlemecileri beklersek, pek ilerigidemeyiz.
 
Kendi sağlımıza kendimiz sahip çıkmalıyız.
 
Bir defalığına, bir işi doğru dürüst uygulayalım.

*   *   *

 

TOPBAŞ' DA KOLLARI SIVADI VE UYARDI...
 
Bu köşeyi izleyenler , sık sık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a yaptığımızçağırıları okumuşlardır.
 
Başkan duruma el koydu. Durumun giderek kontrolden kaçtığına görmüş olacak ki, tüm ilçe belediyelerine bir yazı yazarak uyarıda bulundu.
 
Sigara yasağına uymayan ve içilmesine göz yuman  yerlerinde tutulan zabıtların cezayadönüştürülmesini istedi.
 
Biliyorsunuz , en büyük şikayet , sigara içilen yerler hakkında tutulan zabıtların , belediyeencümenlerinde rafa kaldırılması ve gözmezden gelinmesinden kaynaklanıyor.
 
İstanbul Büyükşehir Başkanlığının bu tepkisine rağmen , ilçe belediyelerinin yine de oralıolmayacaklarından eminim.
 
Esnafla sürtüşmeye girmek istemeyeceklerdir.
 
Neden böyleyiz ?
 
Neden böylesine vurdumduymazlıkla davranıyoruz ?
 
Neden kendimizi ayağımızdan vuruyoruz?



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…