Mehmet Ali Birand
 
BAŞMÜZAKERECİ HAZİRANA KALDI...
 
 

BAŞMÜZAKERECİ

HAZİRANA KALDI...

 

Başbakan her ne kadar “Başmüzakereci benim” diyorsa da, Türkiye ile AB arasında 3 Ekim’de başlayacak katılma müzakerelerini yönetecek “Başmüzakereci” sorunu halledilmiş değil. Neden bir türlü atanamadı, bunu da pek bilen yok. Başbakan ve Dışişleri  Bakanı dışında, kimselerin de sağlıklı bir bilgisi bulunmuyor.

 

Son haftalarda hem Dışişleri Bakanı, hem de Başbakan birkaç defa “Fransız referandumu öncesinde fazla ön plana çıkmamamız, fazla adımızdan bahsettirmememiz istendi” deyince, Başmüzakereci atanması kendiliğinden Haziran ayına kalmış oldu.

 

Fransa’daki AB anayasası referandumu 29 Mayıs günü yapılacak. Referandumun içine, Türkiye’ye HAYIR diyenler de katıldıklarından dolayı,  Ankara’nın  ortalarda fazla dolaşmaması tercih ediliyor.

 

Herşey iyi hoş, ancak bunca gecikmenin bir de faturası var. Kimse Başmüzakerecinin kara gözlerini merak etmiyor. Gecikme, yapılması gereken tüm yasal hazırlıkları da aksatıyor. Çıkması gereken yasalar bekliyor, atamalar yapılamıyor. Başta tarım bakanlığı olmak üzere, birkaçının dışında kimseler planlamayla uğraşamıyor.

 

Başbakan istediği kadar “Başmüzakereci benim” desin.

 

İş Başmüzakereciyle bitmiyor ki...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUAT’I BİZLER

İNFAZ ETTİK

 

Dört yıl önce Üzeyr Garih’in Eyüp mezarlığında öldürülmesinden sonra gözaltına alınan, ancak 48 saat sonra suçsuz  olduğu anlaşılıp serbest bırakılan 13 yaşındaki ayakkabı boyacısı Fuat Nalkıran, hem polis hem de basın tarafından yargısız infaza tabi tutulmuştu.

 

Polis, Fuat’ı yakalayınca, hemen “deli ve tiner bağımlısı katil” damgasını vurmuş, dönemin içişleri bakanı Yücelen’de “fail yakalandı”  açıklamasını yapmıştı.

 

Polis’in bu damgalaması hemen basına yansımış ve 13 yaşındaki çocuk yerden yere vurulmuştu. İşin garip yanı, Fuat bu açıklamalardan 48 saat sonra serbest bırakılınca, basın susmuş ve içişleri bakanlığından hesap sormamıştı.

 

Ancak Fuat’ın ailesi unutmamış. Açtıkları davayı kazandılar. 25 milyar TL tazminatı  dört yıllık faiziyle  alacaklar.

 

Basın da suçlu. Bakıyorum, medya’da hala yeterli  tepki yok. Yargısız infazın ne olduğunu, başına gelen bilir. Eli kelepçeli polis karakoluna getirilen, yüzü  saklanıp koşar adım TV kameraları önünde  defile yaptırılıp arabalara tıkılanlar, sonradan masum olsalar dahi damga yiyorlar.

 

Ancak dikkat , yeni TCK bu muameleye sert cezalar getiriyor...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EĞİTİM İÇİN

7 ÇOK GEÇ

 

Eğitim için 7 çok geç… Bu, Anne Çocuk Eğitim Vakfı AÇEV’in önderliğinde başlatılan son kampanyanın adı. Bu slogan, tam 22 yıl süren bir araştırma sonucu belirlendi.  İlk adım 1982 yılında atıldı. İstanbul’un gecekondu bölgelerinden seçilen anne ve çocukları belirli bir eğitimden geçirildikten sonra belirli dönemlerde diğer çocuklarla aralarındaki farklar araştırıldı. Bu çocukların diğer çocuklardan daha başarılı oldukları, daha uzun okudukları ve daha iyi statülü işlerde çalıştıkları görüldü.

 

7 çok geç, çünkü beyin gelişiminin üçte ikilik bölümü 4 yaşına kadar tamamlanıyor. 7 çok geç ama, Türkiye’deki çocukların yüzde 89’u okul öncesi eğitimden yoksun. Nüfusunun yarısından fazlası 25 yaşın altında olan Türkiye’de 6 yaş grubundaki 7 milyon çocuğun sadece yüzde 11’i okul öncesi eğitim alabiliyor. Bu oran Ürdün’de yüzde 27, Fast’ta yüzde 34, Meksika’ta yüzde 70, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüz de 100’e yakın… AÇEV ile birlikte 7 sivil toplum kuruluşu şimdi herkesi “Eğitim İçin 7 Çok  Geç” kampanyasına destek olmaya çağırıyor. (açev tel: 0 212 213 42 20/ [email protected])

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NE OLACAK ŞİMDİ?

 

23 yaşında bir okurumdan e-mail aldım. Hem kendi derdini anlatıyor, hem de kendisiyle aynı kaderi paylaşan yüzbinleri. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni bitirmiş. Öyle başkaları gibi bir üniversiteye kapağı atayım diye yazmamış eğitim fakültesini. Öğretmen olmak istemiş. Bu yüzden de tercihlerini sıralarken ilk sıralara eğitim fakültelerini yerleştirmiş. Ama kamu personeli sınavı engeline takılmış. Şimdi baba ocağında bekliyor. 40 yıl kölelik değil, sadece hakkını arıyor... Bu gençleri alıyoruz okutuyoruz, sonra da evlerine geri gönderiyoruz. Hem onlara hem de bize yazık. Öğretmen açığı ortada. Hala okuma yazma bilmeyen yüzbinlerce insanımız var. Ve mesleğini yapmak isteyen ama evlerinde oturan binlerce genç fidanımız...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

SAMSUN’DA NELER OLUYOR?

 

Samsun’dan, Ünal Kılıç isimli bir okurumdan e-mail aldım. Samsun’da sayıları 80’i bulan araştırma görevlileri adına bir yazı yazmış. “Samsun’da araştırma görevlileri 4-5 yıldır yardımcı doçent doktor kadrosu verilmemesi bir yana üniversiteden atılıp işsizliğe terk ediliyor” diyor.

 

Ve devam ediliyor; “Biz güzel üniversitemizden sebepsiz yere atılarak işsiz kalmak istemiyoruz. Zaten Sayın Rektörümüzde bizleri tanımlarken ‘bilimsel yönden kendilerini çok iyi geliştirmiş, pırlanta gibi genç adamlar’ tabiri kullanmaktadır.”

 

Ünal Kılıç, “Lütfen bu uygulamaya sessiz kalmayınız” diye de hepimize  sesleniyor.

 

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…