Mehmet Ali Birand
 
ATATÜRK, İYİ Kİ TERMAL’İ GÖRMÜYOR
 
 

ATATÜRK, İYİ Kİ

TERMAL’İ GÖRMÜYOR


Geçen hafta sonu, bütün aile Yalova-Termal’e gittik. Çok uzun yıllardır görmemiştim. Aklımda hep o yemyeşil  tabiat örtüsü, termalin sempatik oteli kalmıştı. Hele o salkımlı yol...


Bu defa büyük bir hayal kırıklığı ile karşılaştım. 


Yalova depreminden sonra  kendini toparlayamamış. Çevresi bir  pis taş yığını halinde.


Özellikle Termal tesisleri ve onların etrafındaki çarpık yerleşim birimleri ise, birbirinden kötü,  zevksiz  dükkan ve evlerle dolu. O güzelim yeşilliği bile çirkinleştirmişler. 


Termal tesislerinin yanına yeni bir otel yapılmış. Kim çizmişse, kusura bakmasın, eski kominist ülkelerdeki devlet dairelerini andırıyor.


Fransızlardan kalma eski otel, hala harabe halinde (Sağlık Bakanlığı’na bağlıymış) öyle duruyor.


Hala güzelliğini koruyan tek yer, ünlü salkımlı yol. Onu da, hangi ileri görüşlü yaptıysa,  neonlarla ışıklandırmışlar.


Özetle, bakımsız, özensiz bir termal ile karşılaştım. Ne yazık... Yalova’lılar hala  Atatürk’ün bir defalığına  dahi olsa, termalde kalmasıyla gurur duyuyor ve  gecelediği evi gösteriyorlar. Atatürk Yalova Termal’i  yine görse, herhalde  tüm yöneticilerini işter atar, bölgeyi de “insansız alan” ilan edip, hiç değilse tabii güzelliğinin korunmasını sağlardı.







HASAN CEMAL’İN

DEMOKRASİ SAVAŞI



Uzunca bir süredir Hasan Cemal, Milliyet’teki  köşesinde müthiş bir demokrasi savaşı veriyor. Hem de bir zamanlar çok yakın ilişkisi olan kişi ve  nice kurumlarla ters düşme pahasına böyle bir tutum sergiliyor. Bütün şimşekleri üstüne çekiyor. Zaman zaman eski dostlarından dahi eleştiriler aldığı  için yalnız kalıyor. Kimi zaman bunalıyor. Ancak yoluna devam ediyor.


Hasan Cemal’in ruh halini gayet iyi biliyorum.  Ben de zamanında, aynı süreçlerden geçmiştim. Sonra alıştım ve umursamaz oldum. Cemal de artık aldırmıyor.


Genel yaklaşımında, demokrasi çizgisinde Hasan Cemal doğruları yazıyor.  Ne AKP’lidir, ne de AKP’den  bir çıkarı vardır.  Makalelerinin büyük bölümündeki fikirleri paylaşıyorum ve de bu köşede  yazıyorum. 


Bütün bunları yazmamın nedeni de, demokrasi mücadelesinde ve demokratik sistemin nasıl işlemesi konusunda yazan, farklı düşünen Hasan Cemal’leri, lekelemek yerine onlara sahip çıkmamız, insanları AKP’ci, AKP aleyhtarı diye sınıflara ayırmak yerine görüşlerine göre değerlendirmemiz gerektiğine inanmamdır.


Unutmayalım, bu ülkede Hasan Cemal’lerin  sayısı azdır. Fikirlerini benimsemeseniz dahi,  Hasan Cemal’ler korunmalı, kollanmalı ve saygı duyulmalılardır. 






AMAN’LARI KAÇIRDIK...


Gazetelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünyaca ünlü otel zinciri Aman resorts’un boğaziçindeki  Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalılarını otel olarak işletmek için 150 milyon dolarlık  teklifini reddettiği, ancak 25 yıllığına kiralanmak üzere ihaleye çıkarılmasına karar verdiği  yazıyor.


Fehime Sultan yalısı 2002’den beri yanık vaziyette ve otopark olarak kullanılıyor, diğeri ise Yüzme İhtisas’a tahsis edilmiş.  Bu iki eski eser hakkındaki bon bir raporda : “Yalıların harap ve atıl durumları, tarihimize önem vermediğimizin  kanıtı gibidir” diyor. 


Gibidir” lafına çok güldüm. 


Dünya ülkeleri Aman resorts otellerinden birine sahip olmak için yarışırlar. Çünkü Aman’lar başlı başına “destinasyon” otelidir. Yani otele gidilir, şehre değil.  Bir yerde Aman oteli olması, o yere  ancak prestij ve dünyanın çok zengin bir  müşteri kitlesini getirir.


Aman’cılarla konuştum. Onlar da üzülmüşler. “Hadi ihaleye girdiniz ve kazandınız, planları yaptırıp Türk bürokrasisini yendiniz (2-3 yıl), oteli yaptınız (2-3 yıl). Yatırımınızı  geri almak ve de kar etmek için ne kalıyor elinize? En iyimser tahminle 

20 yıl. Değil mi?  Bu hangi iş planına uyar anlamam” diyorlar.


İyisi mi, biri  otopark olarak kalsın.  Öbürü de duvarlarından “sezon açılıyor” diye brandalar sarkan yüzme kulübüne kalsın... Bize daha çok yakışır!







İSHAK ALATON’UN

HAKLI TEPKİSİ


İshak Alaton zaman zaman hepimize ayna tutar ve nasıl bir toplum olduğumuzu hatırlatır. Geçenlerde yine patlamış. Referans gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can’a yazdığı bir not internette dolaşıyor. Benim çok ilgimi çekti:


“Geçenlerde, Tophane'deki Modern Müze'yi gezdim. Yoruldum. Pencere kenarından baktım,  düşündüm gümrük antrepoları ve döküntü binaların sıralandıgı rıhtım boyu, içler acısı bir durumda... Beş altı yıl oluyor, Sami Ofer isimli bir adam,  Mehmet Kutman ile bir olup, buraya milyar dolarlık bir yatırım yapacaktı. Rıhtım canlanacak, yabancı bandıralı gemiler binlerce turist getirecek, Kapalıçarşı pazar günleri bile açık tutulup, ekonomiye katkı sağlayacaktı. Olmadı. 


Medya ile bürokrasi el elele verdiler, bu projeyi önlediler. 


Neden? Ofer yahudi! Olmaz! Yahudi'ye mi yedireceğiz burayı?


Aradan yıllar geçti. Mezbelelik, perişanlık aynen devam ediyor...


Referans'ta Osman Öndeş Londra'daki müzeye Ofer'in yaptığı 45 Milyon Dolarlık bağışı yazıyordu.


Aklıma Gülbenkyan geldi. Petrol zengini. Hani kırklı yıllarda Istanbul'da bir müze yapmaya kalkışmıştı. Türkiye'de doğmuş da, hala memleketini severmiş... Akılsız adam... Ankara'daki ''vatanseverler'' adamı sopa ile kovaladılar...


Ermeni ya... Olmaz... Doğuştan mundar...


O da gitti Lizbon'da müzeyi inşa ettirdi.


Türkiye kaybetti, Portekiz muhteşem bir eser kazandı.


Geçenlerde, basında, arka sayfalarda  tek sütun ufacık bir haber vardı. Anayasa Mahkemesi, yabancılara gayrimenkul satışını durdurmuş, yasaklamış...


Yaşasın! Memleket işgalden kurtuldu... Fakirliğe ve akılsızlığa devam...


Bu paranoya, bu yabancı düşmanlıgı, bu gayrimüslim düşmanlıgı, bu anti-semitizm burada devam ettikçe, bizler bu vasatlıga mahkum insanlar olarak, hayatın kıyısında bir yerlerde kalakalırız.


Arada bir, bu topluma ayna tutup, bu önyargıların bedelini hatırlatmanızda yarar var derim.





Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…