GÜNLÜK YAŞAMI KİMLER
İSLAMİLEŞTİRİYOR ?
Sizlere kısaca dünkü yazımı hatırlatayım.
Günlük yaşamımızın giderek islamileştiğini ileri sürmüş ve bazı gözlemlerimi paylaşmıştım.
Giderek yaygınlaşan konuşma dili, hafızlarda görülen ses ve vurgulama merakı. Giderek artan Arapça kelimeler, daha ağdalı dil. Kurandan örneklemelerle görüş açıklama merakı. İslamcıların sevdikleri atasözlerinin artması….Giyim kuşamımızın değişmesi...Yemek şekli, alkol yerine ayran ve portakal suyunun yaygınlaşması... Kadınların elinin sıkılmaması, elin kalp üstüne konularak selamlaşılması, ..harem-selamlık düzeninin sık sık görülmeye başlanması vs...vs...
Bugün sizlere, bu gelişmeyi kimlerin kamçıladığını anlatmaya çalışacağım.
Gayet tabii işin başında, Ak Parti’nin 22 Temmuz seçimlerinden sonra gerçek iktidar olduğunu hissetmesi ve iktidar gücünü kullanması var. İktidarı oluşturan kadroları gözleyen toplum, yavaş yavaş kendini ona göre ayarlama sürecine giriyor. Sadece ülkeyi yöneten kadrolar değil, bu etkileme dalgasına Belediyeleri de eklediniz mi, tepeden aşağıya inen yeni yaşam biçiminin daha da geniş bir alana yayıldığını görebilirsiniz.
Ama dikkat edin, iktidar emirlerle veya gizli direktiflerle bir etkileme kampanyası sürdürmüyor. Ancak, örnek olması yetiyor. Emine Erdoğan’ın giyim şeklini görenler onu taklit etmeye, Başbakanın konuşmasını dinleyenler onun gibi konuşmaya başlıyorlar.
Bir de bu değişimi hızlandıran kesimler var.
Bakın onlar kimlerden oluşuyor:
-MİSYONERLER: Bizde misyonerlik, Hıristiyanlığı yayma olarak bilinir. Ben, İslamı günlük yaşamımıza daha fazla sokmak için çaba harcayanlara da misyoner diyorum. Bu kesimler azınlıkta olmalarına rağmen, çok etkindirler. Militan bir yaklaşımla hareket ederler. Türkiye’nin şeriat hukukunu benimsemesini isterler.Buna güçleri yetmese dahi, kadrolar kurarlar, kapıları çalarlar, gösterilerde kelime-i-şahadet getirerek yeşil bayraklarını sallarlar. Şu sıralarda, kendilerine güvenleri çok arttı ve eskiye oranla daha fazla ortalarda dolaşıyorlar. Alkol kullananlara baskı yapıyor, ramazanda oruç tutmayanlara kafa tutuyor ve mahalle baskısını yoğunlaştırıyorlar.
-ESKİDEN MAĞDUR OLANLAR: Daha geniş bir kesim ise, dini inançlarından dolayı eskiden kendilerini mağdur olmuş görenlerden oluşmaktadır. Aralarında mütedeyyin kesimlerde vardır. Geçmiş yıllarda, laiklik adına itilip kakıldıklarına, istedikleri gibi hareket edemediklerine inanırlar. AKP iktidar olduktan sonra özgüvenlerinin artması sonucu ortaya çıktılar. Ne otellere giderler, ne denize girerlerdi. Alış veriş merkezlerinde çok az görünürlerdi. AKP iktidarı nedeniyle daha cesaretlendiler. Artık gizlenmeye ihtiyaç duymuyorlar. Her yerde mevcutlar. Aynı sayıdalar, ancak bizim daha fazla gözümüze çarpıyorlar. Bu kesim, günlük yaşamın İslamileşmesinde çok etkililer. Zaman zaman, eskinin intikamını alırcasına davranabiliyorlar.
- ÇIKARCI KESİM: Bence en geniş kesim, günün modasına ayak uyduranlardan, iktidara sempatik görünmek isteyenlerden, özetle AKP kadrolarından nemalanmak isteyenlerden oluşuyor. Bunun başına bürokrasi geliyor. Evlerinde içki içen, ancak AKP’lilerin bulunduğu yemekte bardaklarına portakal suyu dolduran diplomatlardan tutun, bakanlıkların tüm kadroları ve belediye çalışanlarına kadar, geniş bir kesim kendini iktidardaki genel havaya uyduruyor. İlerde, iktidar değişince tekrar eskiye döneceklerini düşünüyor olabilirler. Ancak, ailelerini moda icabı türbana sokanlar, ilerde o türbanı çıkaramayacaklarının farkında değiller. Tabii bir de, sırf ihale veya iş bulabilmek için iktidara göz kırpan, çıkar peşinde koşan işadamları ve onların çevrelerini de unutmamak gerekir.
SONUÇ...
İki gündür sizlerle bir dizi gözlemimi paylaştım.
Başta da söylediğim gibi, bu gözlemlerimde hata payı olabilir. Ancak ortada bir de gözle görünen gerçekler var.
Türk toplumu değişiyor.
Bu değişimi kimi, şeriata gidiş olarak görüyor. Kimi şarklılaşma veya Orta Doğu’lulaşma olarak niteliyor.
Ne isim verirsek verelim, bu gelişmeleri görelim ve ona göre hareket edelim.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|