Ecevit, ABD ile ilişkilerde mükemmel bir hava yakaladı. Ancak, asıl bundan sonrası önemli. Eğer, arkası getirilmez ve alınan sözlerin üstüne gidilmezse, Washington ziyareti boşa gider ve yazık olur.
Bizlerin alışkanlığımızdır.
Bir işe heyecanla başlar ve açılışı parlak şekilde yaptıktan sonra, gerisini getirmeyi unuturuz. O konudaki heyecan söner ve ilgimiz başka konulara kayar. Nefis bir başlangıçla yola çıkılan güzel bir proje bir süre sonra yok olur. O zamana kadar harcanan paralar ve emekler de boşa gider.
İşte ben bu alışkanlığımızın tekrarlanmasından korkuyorum.
Başbakan Ecevit, hem koalisyonun yaşamını uzatan, hem de Türkiye'ye Uluslararası alanda soluk aldıran, finans dünyasından destek sağlayan bir gezi yaptı. Amerikan yönetiminden önemli sözler aldı. Belki somut bir paketle geri dönmedi, ancak işin siyasi yönünde beklentilein ötesine gidildi.
Bazıları açıkça, bazıları da satır arasında veya kapalı kapılar ardında önemli mesajlar verildi.
Örneğin, Türkiye'nin ekonomik beklentilerinin karşılanabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulması kararlaştırıldı, ABD Dışişleri'nin en üst düzey kişisi görevlendirildi ve ilk toplantının 26 Şubat'ta Ankara'da yapılması kesinleştirildi.
Türk bürokrasisi olsun, Türk iş çevreleri olsun, hala Amerika'dan ne beklediklerini tam anlamıyla bilemiyorlar. Bilemedikleri için de herşeyi isteyerek kendilerini güvenceye almaya açıklarını kapatmaya çalışıyorlar. Oysa, herşeyi isterken, önemli birşeyi elde edememek veya kozmetik getirisi az olanla yetinme durumunda kalınacağını düşünen yok.
26 Şubat'a kadar günlük politikaya dalınır ve gereken hazırlıklar yapılmaz, özel sektör ile birlikte en çok önem verilmesi gereken 1-2 konu saptanamazsa, geçen haftaki geziye yazık olur.
EMİNİM , BÜROKRASİYE KİMSE BİLGİ VERMEDİ
Eminim, Washington ziyaretinde ele alınan konular, oradaki konuşmalar, değerlendirmeleri ve bundan sonra neler yapılması gerektiği ile ilgili olarak, devlet bürokrasisinin ilgili kuruluşlarına veya koalisyonun diğer ortaklarına yoğun bir bilgi akışı olmamıştır. Bu kuruluşlar, gazetelerden ve televizyonlardaki canlı yayınlarda Başbakan veya kendi bakanlarının söylediklerini dinleyerek bir fikir sahibi olmaya çalışmışlardır. Bundan dolayı da, Washington'un fikri takibini yapamayacaklardır. Kim hangi yazara inanıyorsa, onun dediklerini benimseyecek, kim televizyonda kimi izlediyse onunla yetinecektir.
Oysa, ABD yönetimi Türkiye'ye önemli mesajlar vermiştir. Bunların bilinmesinde ve ona göre (olumlu veya olumsuz) bir pozisyon almak, yani Washington gezisinin arkasını getirmek şarttır.
Bazı örnekler vermek istiyorum.
- Çok doğru işler yapıyorsunuz. Çok gerçekçisiniz.”Aman işler iyi gidiyor” diyerek rehavete kapılmayın. Hem yaptığınız reformların uygulamasına girin, hem de gereken diğer reformlara devam edin. Durursanız, düşersiniz. Bunca çaba ve para da boşa gider. Aman, bu şekilde devam edin.
- Irak konusunda olduğu gibi, ortaya resmen çıkarılmamış konuları sorun haline dönüştürmeyin, dillendirmeyin. Başkan Bush'un ağzından duymadan hiçbir demeç veya yazıya inanmayın. Yönetim bir karar verirken sizinle danışacak ve hiç merak etmeyin Türkiye'nin duyarlıklarına (kürt konusunda) dikkat edecektir. Durum böyleyken, kendi kendinize sorun yaratmayın.
- Kıbrıs'ta çözüm şarttır ve aman desteğinizi sürdürün. Ege'de artık yepyeni bir dönem başlamıştır. Aman bu oluşumu bozmayın, aksine cesaretlendirin.
- Yabancı yatırım isterken, hem bürokratik engelleri kaldırmalı, hem de şeffaf olmalısınız.
SONUÇ : AMAN, VERDİĞİNİZ SÖZLERİ UNUTMAYIN
Türkiye bugüne kadar ne çektiyse, hep verdiği sözlere, imzaladığı anlaşmalara uymamaktan çekti.
Ecevit işte bu eski alışkanlıkları tekrarlatmamalı. Koalisyon ortaklarını ve bürokrasiyi bu açıdan uyarmalı.
Aksi halde böylesine güzel bir gidiş ve harika bir gezi harcanır gider.