Amerikan yönetimi, Ankara'nın Irak politikasının değişmesinden son derece memnun. Bugün İsmail Cem'in temaslarında Irak önemli bir yer tutacak. Zira sıra Irak'a gelecek ve Türkiye en önemli halkayı oluşturuyor.
Siz bu yazıyı okuduğunuz sırada, Türk Dışışleri Bakanı İsmail Cem Bush yönetiminin üst düzey yetkilileriyle görüşüyor olacak.
Dışişleri Bakanı Powell'ın yanısıra, Savunma Bakanı Rumsfeld ve Milli Güvenlik Konseyi patronu Rice'ı görecek. Eğer zaman ayarlanabilirse Başkan Bush, bir ara kapıyı açıp (Rice ile görüşme sırasında) İsmail Cem'in yanına gelecek, elini sıkacak, sırtını sıvazlayacak ve kameralara poz verecekler.
İsmail Cem buraya Türk bayrağını sallamaya geliyor. Bazılarının beklediğinin aksine, buradaki görüşmelerde ne Türkiye “satılacak” ne de ülkenin bağımsızlığı yok olacak.
Türkiye'ye buradan bakanları dinledim ve şöyle bir saptamayla karşılaştım:
“Amerikan kamuoyunda, yani medyasında Türkiye'nin görüntüsü çok kötü. Midnight Express filmi hala canlı. Ancak resmi yetkililerle konuştuğunuz taktirde durum çok farklı. ABD yönetimi için, Türkiye verdiği sözde duran ve İngiltere ile İsrail'den sonra somut şekilde Amerika'nın ihtiyaçlarına yanıt veren bir ülkedir.”
Son saldırı, tüm dengeleri değiştiriyor.
Türkiye en sağlam müttefiklerden biri olarak görülüyor.
IRAK KONUSU EN ÖNEMLİ UNSUR
Washington'da politikaları yapanlar için, Irak Afganistan'dan sonra devreye girecek. Saddam Hüseyin şu veya bu şekilde yok edilecek. Bush yönetimi bu konuda son derece kararlı.
O zaman Türkiye ne yapacak?
Washington'daki izlenim, Ankara'nın temel politikasını değiştirdiği şeklinde. Özellikle Başbakan Ecevit'in CNN International'a verdiği demeç örnek olarak gösteriliyor. ABD'nin Saddam'a karşı girişimi durumunda, Türkiye'nin tam destek vereceğine inanılıyor.
Türkiye bir süre öncesine kadar (özellikle Başbakan Ecevit) Irak'a bir saldırı veya Saddam Hüseyin'in yok edilmesine ters bakıyordu. Son saldırıdan sonra, Ankara'nın çekincelerini kaldırdığının mesajı Washington'da çok memnuniyetle karşılandı.
Eğer bu yaklaşım devam ederse ve Saddam'a karşı bir hareket başlarsa, Kuzey Irak'ın tamamen Türkiye'nin gözetimine bırakılabileceği belirtiliyor.
Bush yönetiminin Saddam Hüseyin'i rahat bırakmayacağına mutlak gözüyle bakılıyor. Afganistan'daki Taliban yönetiminden sonra, sıranın Irak'a geleceğine mutlak gözüyle bakılıyor.
İran ve Suriye ise, ABD ile barış yapma ve bir uzlaşıya girmeye niyetli ülkeler listesine alındılar.
Özellikle İran'ın önümüzdeki dönemde yanlızlıktan kurtulacağı ve Uluslararası camia'ya katılacağına inanılıyor.
Türkiye'nin konumu çok değişiyor.
Ankara kendini iyi organize edebildiği taktirde, uzun vadeli çıkarlarını koruyabilecek.
İsmail Cem'in Washington gezisi, bu açıdan son derece önemli…