Ekonomik kriz Türkiye'nin her yerini vurduğu gibi, TSK'yı da aynı oranda etkileyecek. Bundan böyle herkesin gözü TSK harcamalarının üstünde olacak. Koşullara uyum sağlayabilmek için, önemli yaklaşım değişiklikleri gerekiyor.
Türkiye fakirleşti ve daha da fakirleşecek. Bizi yönetenlerin hataları sonucu düştüğümüz ekonomik kriz herkesin kemerlerini sıkmasını gerektiriyor.
Öğretmenler, bilim adamları, Üniversiteler, Hasteneler gibi, ülkenin en önemli insanları ve kurumları dahi sıkıntı içine düşüyorlar. Bütçeleri kısılıyor. Harcamaları törpüneliyor. Maaşlar istendiği gibi arttırılamıyor.
Bütçe'den en büyük payı Milli Güvenlik alır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, krizin ilk aylarında kamuoyunun nabzını çok iyi tuttuğu için, ileriye dönük projelerinden bazılarını hemen iptal etmişti. Kemer sıkma konusunda ön almıştı.
Ancak Telekom başta olmak üzere, yaşanan gelişmeler krizin boyutlarını, özellikle derinliğini arttırdı.
Kriz önümüzdeki –en az- iki yıllık süreç içinde, herkesi etkileyecek.
İster istemez TSK'yı da etkileyecektir.
İşin güç yanı, koşullar da değişmiştir.
Artık kamuoyunun gözünde Doğu-Batı çatışması, Kominizm tehlikesi yoktur.
PKK terörü –yüzde yüz olmasa dahi- günlük yaşamımızdan çıkmıştır.
Köktendincilik gerilimi bitmiştir.
Dış tehditlerde büyük oranda küçülmüştür.
Arık Ege'de bir savaştan sez etmek son derece güçtür. Türk-Yunan yakınlaşması, artık eski yıllara geri dönülemez bir süreç başlatmıştır.
Kıbrıs bir savaş tehditi yaratamaz.
Irak- Suriye- İran üçlüsünün kanatları kırılmış ve Türkiye için “alt düzey tehdit” noktasına gerilemiştir.
Böyle bir manzarada, kamuoyu, TSK harcamalarını çok daha dikkatli şekilde incelemeye alacaktır.
Milli Eğitim, Sağlık veya İçişleri bakanlıklarının harcamalarıyla karşılaştırılacaktır. Bu alanlarda hizmet veren personel de kendi durumlarının, güvenlik hizmetlerine göre dengelenmesini isteyeceklerdir.
TSK gücünden birşey kaybetmeden kemer sıkma baskısı altına girecektir. Giderek azalan 2002 bütçesindeki payları düşürülmek zorunda kalınacaktır. Bu da, vizyon, askeri bilgi ve daha pragmatik hesaplamalar getirecektir.
Genelkurmay kamuoyundaki bu duyarlıklara çok dikkat eden bir kurumdur. Bundan sonraki yaklaşımları çok büyük önem taşıyacaktır. Zira TSK'nın tutumu, ekonomik programın başarısı açısından anahtar konumdadır. Diğer devlet kuruluşlarına örnek teşkil edeceklerdir.
Biz, Genelkurmay'ın bu zorlu işlevin altında da başarıyla kalkacağından eminiz.