Mehmet Ali Birand
 
AB DE, BİZİM SEÇİMLERİ MERAK EDİYOR
 
 

AB DE, BİZİM

SEÇİMLERİ MERAK EDİYOR

BRÜKSEL

 

Avrupa Komisyonu, Brüksel’in  Schumann meydanındaki iki binaya yapılmıştır. Eskiden Konsey tarafından kullanılan köşe binanın 6 ıncı katına çıkınca, karşınıza ilk gelen insan J.C. Filori oluyor.  Türkçesini epey ilerlettiği için, hemen “Merhaba M.Ali, nasılsın?” diye karşılıyor. Birkaç oda ilerisinde, Türkiye dosyasının patronu Danielsson oturuyor. Tüm koridor, nefis Türkiye afişleriyle süslü.

 

Burası “Güzellik Uykusu”na yatırılan Türkiye’nin yatak odasına açılan koridor. Eskisi gibi değil. Artık Türkiye, yüksek sesle tartışılmıyor. Avrupa cephesinde, Türkiye adeta sipere yatmış gibi. Kendini iyi gizlemiş. Durum böyle olunca da, Türkiye’den söz eden kalmıyor tabii...

 

Hepimiz bundan memnunuzdiyor Danielsson, bir süre için, fazla kızışan  heyecanların yatışmasının yararına dikkat çekiyor.

 

Kimle konuşsam aynı izlenimi yansıttılar :  Türkiye artık gündemde değil...

 

Acaba, gündemde olmamak iyi mi, yoksa kötü mü?

 

Komisyon yetkilileri, hem Fransız seçimlerinde hem de Türkiye’de bir süre için, AB ve Türkiye kelimelerinin az sarfedilmesinin olumlu olduğuna inanıyorlar.

 

İlişkiler gereğinden fazla hırpalandı. Emin olun, tartışmaların durması hepimizi rahatlattı. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa açısından önemi ve stratejik değeri de giderek daha fazla anlaşılmaya başladı. Türk imajının erozyonu azaldı. Derin bir nefes alıyoruz” diyen bir yetkili, Türkiye ile ilişkilerin  artık soğukkanlı biçimde değerlendirilmeye başlandığına dikkat çekti.

 

Madalyonun bir kötü yanı var tabii... O da,  Türkiye’de heyecanların ölmesi. Kamuoyunun AB’yi unutmaya başlaması, hiç hoş değil. Brüksel de, işin bu olumsuz yönünün farkında.

 

Avrupa Komisyonu’nda kiminle karşılaşsam, Türkiye’nin durumunu konuşurken lafın hemen Cumhurbaşkanlığı seçimine ve ardında da genel seçimlere gelmesi ilginçti.

 

Komisyon’da bir seçim yapılsa, AK Parti’nin kazanacağından emin olabilirsiniz. Hiç istemedikleri olasılık, seçimlerden bir koalisyonun çıkması.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, herhangi bir favorileri yok, ancak Erdoğan’in partisinin başında kalmasını tercih ettiklerini saklamıyorlar.

 

Nedenini de “AKP o zaman daha fazla oy alır ve koalisyon olasılığı azalır” diye anlatıyorlar. Bu değerlendirmeleri yapan kişilerin, Türk siyasetini ayrıntılı şekilde bildiklerini ve üye ülkelerin  Ankara’daki sefaretleri ve kendi temsilciliklerinden  gayet sık raporlar aldıklarını unutmayalım.

 

En büyük kaygıları da, AKP’nin seçim sonrasında CHP veya MHP ile bir koalisyona girme zorunluğunda kalması. Bu açıdan da, sık sık “DYP veya Ağar’ın ne yaptığını, durumunu”  soruyorlar.

 

Onlar da, bizim gibi bekliyorlar...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…