Mehmet Ali Birand
 
SON İKİ HAFTANIN PERDE ARKASI...
 
 

SON İKİ HAFTANIN

PERDE ARKASI...

 

Bayram dahil, son iki hafta  Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinde ilginç bir yol ayrımı yaşandı. Bazı şeyler farklılaştı. Bakışlar ve konuşmalar değiyti. Özellikle, Fransız parlamentosundaki oylamadan sonra yaklaşımlar epey ilginçleşti.

 

RADİKAL ile birlikte dün dağıtılan KRİTER dergisi için, bu konuda geniş bir araştırma yaptım. Bambaşka bir manzarayla karşılaştım. Bulgularımı sizlerle de paylaşmak istiyorum:

  

Ekim ayı, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri açısından son derece hareketli geçti ve tahminlerin ötesinde, ilginç ve olumlu sonuçlar doğurdu. Belki hayret edeceksiniz ancak, Fransız Parlamentosundaki Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili     oylama, birçok üye ülkede ve AB medyasında farklı yansıdı. Şimdiye kadar hissettiğimiz soğuk rüzgarların dinmesine, aksine ılıman bir bakışın yaygınlaşmasına yol açtı.

 

Türkiye’ye haksızlık edildiği, gereksiz şekilde baskı yapıldığı, üstüne gidildiği sözleri birden bire artar oldu. Medya’yı taradığınız zaman, yine ilk defa Türkiye’ nin bu şekilde hırpalanmasının ters tepeceğinin altını çizenler yaygınlaştı.

 

Kısacası, az dahi olsa, Türkiye’nin lehine bir hava doğdu. Fransız Parlamentosu Türkiye’yi cezalandırmak isterken, kendini yaraladı. Tepkiler öylesine yaygınlaştı ki, sonunda Türkiye daha haklı bir platforma oturdu.

 

Bu ortam, Avrupa Komisyonu ve Dönem Başkanlığına da yansıdı.

 

Fransadaki oylamanın yarattığı fırtına sürerken, Türkiye’yi,  bir de 8 Kasım’da yayınlanacak olan AB Komisyonu İlerleme Raporu ile tartaklamanın doğru olmayacağı sonucuna varıldı. Türk kamuoyunun baskısıyla, zaten seçim sürecine girmiş olan AKP iktidarının ters tepkisinden çekinildi.Sonuçta, dönem Başkanlığını elinde tutan Finlandiya’ nın önerisi, AB Komisyonu tarafından kabul edildi.

 

Buna göre, Komisyon 8 Kasım’da yayınlanacak olan İlerleme Raporunda, Kıbrıs ile ilgili bölümünde sert bir tavsiyede bulunmayacak.  Zaten, basına sızan bölümlerde de bu gerçek anlaşıldı.

 

Komisyon raporunda, AB Konseyinin 21 Eylül 2005 tarihli kararını tekrarlamakla yetinecek ve “…Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, müzakere sürecini etkileyebilir..” diyecek.

 

Bu şekilde,Dönem Başkanı Finlandiya,tren kazasını önleyecek bir çözüm üretebilmek için, Aralık doruğu , hatta 2007 sonuna kadar süre kazanabilecek. Bu şekilde, Kıbrıs gemilerine Türk limanlarının açılması sorunu, Türkiye’deki genel seçimlerin ertesine bırakılabilinecek.

 

Bu anlaşma, Brüksel’de derin bir nefes alınmasına yol açtı. Nedeni de, üye ülkelerin büyük çoğunluğunun, Türkiye ile müzakereleri askıya alınmasını istememesi. Bu yaklaşıma Fransa’nın dolaylı katkısı da eklenince, tren kazasının ertelenmesi imkanı doğmuş oldu.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…