PARA NEDEN KAÇTI?
Okurlardan gelen mesajların büyük bölümü, hep aynı soruyu soruyor: Türkiye’ye gelen para neden kaçtı?
Bu sorunun yanıtını ikiye bölmem gerekiyor.
DIŞ ETKEN: Çok basite indirirsek, herşey ABD Merkez Bankasının faiz oranlarını arttırmasıyla başladı. Bir süre öncesine kadar düşük faiz nedeniyle, Türkiye gibi piyasalardan daha fazla kar etmek için gelen fonlar, tekrar riski az dolara dönmeyi tercih ettiler.
İÇ ETKEN: Amerika ve Avrupa’daki faiz arttırımlarına rağmen, yerli ve yabancı yatırımcılar, eğer Türkiye’de rahatsız olmasalar, bu kadar büyük miktarlarda kaçmazlardı. Birkaç olay, yatırımcıları korkuttu. 2006-2007 dönemini riskli gördüler.
- Cumhurbaşkanlığı seçiminin krizli geçeceği, hatta darbeye kadar gidebilecek tehlikeli bir süreç başlatacağı izlenimi doğdu.
- Avrupa Birliği ile ilişkilerin, Kıbrıs nedeniyle bir tren kazasına uğrayabileceği kuşkusu doğdu.
- Hükümetin IMF’e ters bakışı, Merkez Bankası ataması sırasında yaşanan gerilim, AK Partinin ekonomik ve siyasi reformları ikinci plana attığı ve seçim ekonomisine girip kemerleri gevşeteceği kaygıları arttı.
Yatırımcılar “Riske girmeyelim, kendimizi daha güvenli sulara götürelim” dediler.
Eğer hükümet, yatırımcıyı daha erken ve daha iyi anlayabilse ve bu kuşkuları giderici önlemler alabilmiş olsaydı, dışardan kaynaklanan deprem daha az zararla kapatılabilirdi.
Yine de çok geç değil. Doğru ve hızlı adımlar bizleri düzlüğe çıkarabilir.
Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
|