Mehmet Ali Birand
 
TSK’DA ROTASYON DÖNEMİ...
 
 

TSK’DA ROTASYON

DÖNEMİ...


Önce, dünkü köşe yazımın özetiyle başlayalım:


1991’deki 1 inci Körfez savaşı, Bosna, Kosova, Afganistan ve nihayet Irak’ın istilası çok şeyi  değiştirdi... Savaş anlayışı farklılaştı. İnsan kaybını en alt düzeye indirmek ağırlık kazandı. Konvansiyonel savaşın yapılması tümüyle değişti. Eskiden Kara Kuvvetlerinin tank-top-mekanize ve piyadeye dayanan ağırlığı, büyük hızla teknoloji ağırlıklı Hava gücüne kaydı. 21 inci asırda Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı tehditler ve genel olarak Ordu’larda görülen bu değişimi TSK nasıl omuzlayacak? Küçük, teknoloji yoğun Hava’ya dayanan caydırıcılığını gerçekleştirebilecek mi?


Aslında TSK, 21 inci asırda karşı karşıya kaldığı bu büyük değişimin farkında,  görmemiş olsa, son derece  önemli bir vizyon gerektiren “saldırı helikopteri ihalesini” geciktirirdi.


Neresinden bakarsak bakalım, Türk Silahlı Kuvvetlerini büyük bir reform gerekliliği zorluyor.


TSK’nın bugünkü yapısını ve genel yaklaşımını değiştirmeden, önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağı tehditleri caydırması imkansızdır. Oysa 21 inci yüzyılda, etrafımızdaki tehditler birçok yönden daha da artacaktır.


Ben burada sadece bir kaç noktaya dikkat çekmek, daha doğrusu üzerinde düşünülmesi ve tartışılabilinmesi için değinmek istiyorum.


GENELKURMAY  BAŞKANLIĞI

ROTASYONA GİREBİLİR...


Eğer TSK değişen dünya koşullarına uyum sağlamak istiyorsa, uzun yıllardan beri sürdürülen bir uygulamayı artık değiştirmeyi düşünmelidir.


Batı ordularının hiçbirinde, Genelkurmay Başkanlığı mevkii Kara Kuvvetlerinin tekelinde değildir. Kara-Hava-Deniz arasında  rotasyonla değişir. Bizdeki uygulama çok eskiye dayanır ve gerekçesi “Kara Kuvvetlerimiz,  Hava ve Deniz’i sayısal olarak birkaç defa katlar. Sorumluluğu da aynı oranda çok büyüktür. Bundan dolayı  1 inci Başkanlığın Kara Kuvvetlerinde bulunması doğal” şeklindedir.


Bu mantık eskiden doğruydu. Zira savaşlarda Tank-Top-Mekanize-Piyade unsurları çok ağırlıklıydı. Ülkenin  savunması, özellikle soğuk savaş döneminde ağırlıklı olarak  Kara Kuvvetlerinin omuzlarındaydı. NATO’nun Sovyetlere karşı  planlarında da ağırlık Kara Kuvvetlerindeydi. Hava ve Deniz’in rolü kısıtlıydı. Varlıkları da cılızdı.


Ancak bu durum artık değişti.


Bugün Tank-Top-Piyade değil, Hava’nın ağırlığı ön plana çıkıyor. Helikopterleriyle, akıllı bombaları, uçakları ile HAVA  üstünlüğü olan ülkelerin caydırıcılığı artıyor. Tank-top-piyade sayısı değil, teknolojisi  yoğun  ordular güçlü olarak niteleniyor.


Genelkurmay Başkanlığını Hava Kuvvetleriyle paylaşmak, yüksek teknolojiye dayanan  hava üstünlüğüne dayanan  bir vizyonun düşünce yapısının ön plana çıkarılmasıdır.


Bu yazdıklarımı Kara-Hava-Deniz çekişmesi gibi algılamamak gerekir. Benim üstünde durduğum, temel bir yaklaşım farklılığıdır. O kadar.


ORDUYU KÜÇÜLTMEK

ZORUNDAYIZ...


Üstünde uzun yıllardır  tartışılan diğer bir temel sorun da, Ordunun yapısıdır.


Türkiye bugünkü koşullarda, Silahlı Kuvvetlerine daha fazla kaynak ayırabilecek durumda değildir. Aksine, kısıntılara gidilmesi gündeme gelmektedir. Oysa, 21 inci yüzyılın gerektirdiği Hava üstünlüğü (yüksek teknoloji) yeni harcamalar gerektirmektedir.


Kaynak, ancak bir yerlerden  kısıtlama ile elde edilebilecektir. Bu da, 600 binlik Orduyu örneğin 400 bine indirmekle sağlanabilir.


Eğer herbir erin maliyeti (yiyecek, giyecek, ulaşımı, eğitimi) 200 dolar ise (300 milyon TL), 200 bin kişilik bir indirim Milli Savunma Bakanlığına yılda 4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlar. Bu da üstün teknoloji donanımını büyük oranda karşılar.


TSK’nın bugünkü  dünya koşullarında 600 bin askere ihtiyacı abartılı olduğu kadar, bu sayının hiçbir caydırıcılığı da yoktur.


BU KARARLAR, HÜKÜMET

İLE BİRLİKTE ALINABİLİR


Bu yazdıklarım bazıları tarafından garip şekillerde yorumlanacak, kimileri tarafından da Ordular arasına  nifak sokmak diye nitelendirilecek. Oysa TSK ile sadece siyasi konular  (Türban, Kıbrıs, Kürt sorunu, YÖK gibi) çerçevesinde  tartışmak yerine, artık ordumuzun esas görevine ilişkin en önemli sorunlarını konuşmalıyız.


Ben TSK içinde bunların ciddi şekilde düşünülüp tartışıldığına eminim. Yapmak istediğim, bu önemli konuya herkesin dikkatini çekebilmek...


O kadar...



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…