Mehmet Ali Birand
 
GENÇ SUBAYLAR KENDİ İŞLERİNE BAKMALI
 
 

GENÇ SUBAYLAR

KENDİ İŞLERİNE BAKMALI


Bu yazıyı, Genelkurmay Başkanı Org. Özkök’ün dünkü basın açıklamalarından  önce yazdım. Zira  yaşananlara farklı bir açıdan, işin ilkesi açısından bakmak istiyorum. 


Başbakan, net bir şekilde yalanladı. Büyük bir olasılıkla “Org. Özkök’te, “Genç Subayların AKP ve AB konularında rahatsız oldukları” şeklinde yayılan haberleri yalanlamıştır. Ancak  istedikleri kadar yalanlasınlar, kamuoyunda böyle bir izlenim doğdu. Toplumun algılaması da özetle şöyle:


TSK içinde birşeyler oluyor. Genç Subaylar ve Komutanlar arasında, neden ve nereden kaynaklandığı tam olarak anlaşılamayan bir rahatsızlık var.

TSK’nın, AK Partiye giderek artan bir tepkisi olduğu inancı giderek yaygınlaşıyor.

TSK, Avrupa Birliğine, söylem olarak karşı durmamakla birlikte, uyum yasalarından kaygılanıyor. Kopenhag kriterleri ve Kıbrıs konularında acele edilmesine karşı çıkıyor.


Yukarda saydığım  üç nokta doğru veya külleyen yanlış olabilir, ancak hiç önemli değil. Zira toplumda haklı veya haksız böyle bir izlenim var.


GERÇEKTEN BİR TEHLİKE VAR MI?


Bu izlenimin bir parçası da “Genç Subaylar” diye adlandırılan bu kişilerin , AKP’yi gösterip aslında AB’ye karşı durmak istedikleri şeklinde.


Sanki kılıçlar çekilmiş ve AB konusunda son meydan muharebeleri yapılıyor. Toplumun tepkisinden çekinildiği, AB’yi engelleyen taraf gibi görünmek istenmediği için laiklik ortaya atılıyor, ülkenin bölünebileceği korkusu körükleniyor, AKP’nin din devleti istediği ile ilişkin kuşkular yayılıyor. Gerekçe olarak da, 19 Mayıs kutlamaları, emeklilik yaşının indirilmesi, şura kararlarına şerh koymak ve türban krizleri gösteriliyor.


AKP laik sisteme gerçekten karşı “yakın ve net bir tehlike”  oluşturuyor mu sorusuna, şu aşamada EVET demek zordur. Kuşku ve kaygılar olabilir, ancak AKP’nin söylemi ve tutumuyla ülkede bir din devleti hazırlığında olduğu bu aşamada söylenemez.


Bundan dolayı da, laiklik ötesinde asıl kavganın AB’ye uyumdan kaynaklandığı izlenimi giderek artıyor.


ASKERE RAĞMEN AB ÜYELİĞİ OLMAZ


Bu köşeyi izleyenler geçen haftaki yazımı anımsayacaklardır. Çok açık şekilde, AKP’nin Türkiye’yi  Avrupa Birliğine, askere rağmen veya askeri yenerek taşıyamayacağını yazmıştım.


AKP’nin, ülkenin en önemli  son 18 ayında her zamandan daha dikkatli, daha duyarlı  olması gerektiğini, Askeri ikna  ederek, diyaloğa daha fazla önem vererek hareket etmesi gerektiğini defalarca tekrarlamıştım.


Avrupa kapısını birbirimizi yenerek değil, birbirimizi ikna ederek açabileceğimize inanıyorum. Önümüzde öylesine kısa bir süre var ve bu süre içinde yapılacak öylesine çok iş var ki, boş yere zaman harcama lüksümüz yok.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin  toplumdaki yeri ve prestiji ona önemli bir etkinlik ve ağırlık sağlıyor. Ancak, sanıyorum bazı askerler ellerindeki kartları gerçek değerlerinden daha fazla kullanma eğilimindeler. Hala 1900’lu yılların kavramları ile hareket ediyorlar. İşte en büyük tehlike de bu...


BİZLER GERİ ZEKALI DEĞİLİZ

 

Türk toplumu, laik-demokratik sistemini korurken, aynı zamanda eski sloganlardan, eski kavramlardan kurtulmak istiyor. Yeni bir dünya kurmak, yeni bir vizyona sahip olmak istiyor. 


Türk toplumunun büyük bir bölümü, Sevr korkusundan artık bıktı. Türkiye’nin din devletine  dönüşme veya Kürtler tarafından bölünme olasılığını dinlemekten de bıktı. 


Bu çerçevede artık Genç Subay’lar da rahat etmeli ve Cumhuriyeti koruma-kollama iç güdülerini sivillerle paylaşmaya alışmalılardır.


Laik-Demokratik sistemimize artık bizler sahip çıkmak istiyoruz. Üstelik, geri zekalı, temel çıkarlarını bilmeyen insanlar da değiliz.  Türkiye’nin bir din devletine dönüştürülmesine göz yummamız da beklenemez. Laik-Demokratik  düzeni korumanın hepimizin görevi olduğunun da bilinci içindeyiz.


Üstelik, AB trenini kaçırmak istemiyoruz.


GENÇ SUBAYLAR DA GELECEĞİ DAHA İYİ DEĞERLENDİRMELİ


Türk toplumunun tümü için konuşamam. Ancak benim gibi düşünen, sayıları çok ve etkin çevreler, AB tam üyeliğine gidildiği 2000’li yıllara girilmişken sık sık gündeme getirilen Askerin duyarlıkları veya tepkilerini  anlamakta zorluk  çekiyor.


Türkiye’yi –eğer gerekiyorsa- bizler  de korumak ve kollamak istiyoruz. Sivil toplum örgütlerinin sokakları dökülmesi, Laik- Demokratik sistemi savunmaları dönemine girildi.


Artık 27 Mayıs-22 Şubat- 12 Mart- 12 Eylül ihtilal veya ayaklanmaları yaşamak istemiyoruz. 


Eski defterleri kapatalım.


Artık yeni bir dönem başlatalım.


Genç subayların da gerçek  işi olan, ülkenin savunmasına, gelişen teknolojiye öncelik  vermeleri gerekmektedir. Eğer birgün ülke zor duruma düşer, Silahlı Kuvvetlerimizin müdahelesine gerek olursa, bırakın bizler onları davet edelim. Ancak o güne kadar herkes artık gerçek işini yapsın.


Bir defa da bunu deneyelim.


Türkiye’nin AB yolunu kimse kapatmamalı. Bunu çocuklarımıza borçluyuz.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…