Mehmet Ali Birand
 
Washington zirvesinde gözler Erdoğan'ın üstünde…
 
 

Bu kadar ülke lideri bir araya gelince, hele konu Nükleer  oldu mu, ister istemez gözler İran'a dönüyor.

 

Tahran yönetimi burada değil. Onlar da kendi zirverelerini düzenlediler, ancak dünyanın nabzı Washington'da atıyor.

 

Obama yönetimi bu zirve sırasında, İran'ın nükleer politikalarını durdurmak, hiç değilse yavaşlatabilecek bir koalisyon oluşturmak istiyor.

 

Ne olursa olsun, böylesine bir zirve topladınız mı, hemen her konu tartışılır.  Bu defa da aynı durumla karşı karşıyayız. Washington, kaynayan kazana benziyor.

 

Gelen liderler arasında en çok arananlardan biri de, Türkiye  Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan.

 

Nedeni de basit.

 

-         İran denince, hemen akla Türkiye geliyor. Ankara'nın İran yönetimiyle ilişkisi, Washington açısından hem çok önemli, hem soru işaretleriyle dolu. İşte bundan dolayı, Erdoğan'ın neler söyleyeceği ve nasıl bir tutum takınacağı merak ediliyor.

-         Erdoğan'ın buradaki varlığını en çok ilginçleştiren diğer bir sorun da, Ermenistan  ile imzalanan protokollerin akibeti. Obama yönetimi bu protokollerin  iptal edilmesini istemiyor. Bu belgeleri, tarihi bir anlaşma sürecinin başlangıcı olarak  görüyorlar. Oyunu bozanın da, Türkiye olduğuna inanıyorlar. Washington'da bir çıkış yolu bulunabilecek mi, yoksa atılan adımlar boşluğa mı düşecek, belli olacak. Bu açıdan, Erdoğan'ın temasları çok önemli.

-         Yine burada tartışılacak diğer bir konu, Türkiye'nin İsrail ile giderek keskinleşen demeç savaşı. Erdoğan, hedef olarak Netenyahu-Lieberman koalisyonunu seçmiş durumda. Her fırsatta da vuruyor. Cevap verme görevi de Lieberman'ın omuzlarında. Türk Başbakan'ının, bu konuda iki  avantajı var. Biri Netenyahu hükümetinin uyguladığı Filistin politikasının, Washington dahil, uluslararası camiada destek görmemesi. Hele dışişleri bakanı Lieberman'ı seven ve destekleyen de yok.

 

İki günde bütün bu sorunlar tabii ki çözümlenemeyecek. Ancak ne olursa olsun, Türkiye'nin Başbakanlık düzeyinde temsil edilmesi çok iyi oldu. Erdoğan katılmasaydı, Türkiye burada sadece dışişleri düzeyinde temsil edilseydi, kaybeden biz olacaktık.

                                    *                                  *                                  *

 

CEPHE AÇTIKÇA, OBAMA'YA İHTİYAÇ ARTACAK...

 

Siyasetin en temel ilkelerinden biridir. Fazla cephe açmamaya çalışırsınız. Her cephede bir başka savaş vermemek için, siyasetçiler dikkatli davranırlar. Zira, açılan her cephe, hem liderin, hem de partinin tüm enerjisini alır. Kadroları zorlar, insanları yorar.

 

Başbakan Erdoğan ise, bu yaklaşımı hiç benimsemiyor. Tam aksine, sürekli farklı alanlarda kavga veriyor.

 

Son bir yıldır bakın kaç taşı çevirdi, hangi alanlarda cephe açtı:

 

-         Doğan Yayın Holding'e yönelik sert eleştirilerle başladı ve eleştiri yapan veya farklı görüş veren medyaya meydan okuyan bir Başbakan kimliğiyle karşımıza çıktı.

-         Kürt açılımıyla,  hem muhalefet, hem de milliyetçi kitleleri karşısına aldı. Bir süre sonra, çeşitli nedenlerle açılım durunca, Kürtlerin sempatisini de kaybetti.

-         Ermeni Açılımıyla, yine muhalefet ve milliyetçi kesimleri, ardından da Azerileri karşısına aldı. Washington ile gerilim yaşamaya başladı.

-         Alevi Açılımıyla kimseleri tatmin edemedi.

-         Önce Ergenekon ve Balyoz operasyonları sonra, ordu mensuplarını ve komuta kadrolarını çok yakından ilgilendiren kararlarla TSK'yı tümüyle karşısına aldı.

-         İsrail'in, Netenyahu-Lieberman koalisyonuna karşı sert bir tutum takındı ve şimdiye kadar görülmemiş bir cephe açtı.

-         İran'ın nükleer politikasını eleştiren başta Amerika olmak üzere batı dünyasına katılmadı. Tahran'a anlayış gösterip tepki topladı.

-         Anayasa değişikliği teklifiyle bu defa hem yargıyı karşısına aldı, hem de muhalefetin kenetlenmesini sağladı.

-         Avrupa Birliğini, Türkiye'ye karşı çifte stardart  kullanmak ve tam üyelik sürecini engellemekle suçladı.

 

Bu cephelerin bir bölümünde haklı, diğer bazı bölümlerinde ise haksız görüldü. Kimi yaklaşımı alkış aldı, kimi sert tepkiyle karşılandı.

 

Ancak ne olursa olsun, bütün bu cepheler, iktidar partisini de belirli oranlarda hırpaladı. Kamuoyunu yordu. Kavga ortamı, insanları bıktırdı.

 

İşte Washington'da Türkiye'yi yakından izleyen çevrelerin sordukları soru, şöyle renk değiştirmeye başlamış durumda: AK Parti bu kadar cephe açınca, hiç değilse bazılarında kendini güvenceye almak için, Obama'nın desteğine muhtaç kalacaktır.

 

Başkan Obama'nın gündeminin içinde Türkiye var da, Erdoğan'ın buraya gelişinde cebinde neler getireceği bilinmiyor. Ancak  Ankara'nın rahat bir nefes alabilmek için Washington'a ihtiyacı olduğu ileri sürülüyor.

12 Nisan 2010 Posta



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…