Mehmet Ali Birand
 
ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN FATURASI ÇOK AĞIR
 
 

ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN

FATURASI ÇOK AĞIR


Birleşmiş  Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın masaya  koyduğu Kıbrıs çözüm  paketinin geleceği giderek şekilleniyor. Şimdi müzakereler açılacak ve Annan planına son rötuşlar yapılacak.


KKTC ve Türk kamuoyunun önemli bir bölümü, Kıbrıs sorununun çözümünden yana. Toprak ve Göçmen konularında, müzakere yoluyla iyileştirmeler sağlanması ve Annan paketinin kabul edilmesi isteniyor. KKTC’nin Avrupa Birliğine girmesi memnuniyet yaratıyor. Türkiye’nin Kopenhag’dan müzakere tarihi alması olasılığının bu şekilde daha da kolaylaşacağı düşünülüyor.


KKTC ve Türkiye’nin  azınlıkta kalan bir bölümü ise, çözümsüzlüğü sürdürmeyi hedefliyor.


Tartışmayı daha sağlam verilere dayandırabilmek için, bu olasılığın, KKTC ve Türkiye’ye nasıl bir fatura çıkaracağına bakalım...


1. KKTC DAHA DA

FAKİRLEŞECEK


KKTC’ye uygulanan ambargo sürecek, Avrupa Birliğinden hiçbir parasal destek alamayacak, özetle fakirleşme  sürecektir. KKTC, tümüyle Türkiye’den gelecek yardımlarla yaşamak zorunda kalacaktır. Sorun, Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle zaten az olan kaynakların daha da azalmasından  çıkacaktır. Hem Türkiye, hem de KKTC çok zorlanacaktır.


2. RUMLAR AB’YE

KOLAYLIKLA GİRECEK


Çözümsüzlüğün Türk tarafından çıktığı izlenimi yaygınlaştıkça, bundan Rumlar yararlanacaklardır. Avrupa Birliğine tam üye olarak kabul edilecekler ve KKTC’nin aksine, bugünkünden  daha fazla zenginleşme imkanına kavuşacaklardır. Zaten dikkat edilecek olursa, şu sıralarda dahi, Annan  planını hiç sevmemelerine rağmen suskunluklarını sürdürmekte ve oyun bozanlığı durmadan konuşan Türk yetkililerine bırakmaya çalışmaktadırlar.


3. BİRKAÇ YIL İÇİNDE

DAVALAR  BAŞLAYACAK


Çözümsüzlüğün sürmesi ve Adanın Güney bölümünün AB’ye tam üye olmasının üstünden birkaç yıl dahi geçmeden Rumlar, Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde  dava açmaya  başlayacak ve 74 öncesindeki evlerini, topraklarını geri isteyeceklerdir. Mahkeme de, büyük olasılıkla daha önceki Loizidu davasındaki gibi, Rumların lehine karar verecektir. Türkiye’nin üzerinde hem Avrupa Konseyi, hem de Avrupa Birliği’nin baskıları başlayacaktır.


4. KKTC BOŞALABİLİR


Rum yönetimi, AB’ye tam üye olduktan sonra, KKTC vatandaşlarına “serbest dolaşım ve işbulma” hakkı ve  pasaport vermeyi planlamaktadır. Bu durum, ekonomik güçlük içine düşecek KKTC vatandaşları arasında kan kaybına neden olabilecek, önemli bölümü AB ülkelerine  göçebilecekleri gibi, diğer bir bölümü de Güney’de iş aramaya başlayacaktır. Bu durum da, Türk tarafını rahatsız edecektir.


5. AB İLE İLİŞKİLER DONACAK


Türkiye’nin AB’den tarih alması imkansızlaşacağı gibi, ilişkiler gerginleşeceğinden dolayı AB dosyası bir süre askıya alınacaktır, bu durumda, AB içindeki Türk aleyhtarlarını memnun edecektir. Amaçlarına kolaylıkla ve Türkiye sayesinde ulaşmış olacaklardır.


KIBRIS YİNE  GÜNDEME GETİRİLECEK


İşin en can alıcı noktası, Kıbrıs sorununun ilerde yeniden ortaya çıkacağının unutulmaması gereğidir. Türkiye AB’ye tam üye olma aşamasına geldiği zaman, Kıbrıs yeniden masaya konacak ve çözülmesi istenecektir.  O zaman da Rumlar, bugün  kabul edebileceklerinden çok daha ileri giden isteklerde bulunacaklardır. Türk tarafı çok daha ağır bir bedel ödemek zorunda bırakılacaktır.


GERİLİM VE KRİZ

EKONOMİYİ ETKİLEYECEK


Çözüm bulunamaması, bunun sorumluluğunun Türk tarafından görülmesi ve Rumların tek başlarına AB’ye tam üye olmaları hem Kıbrıs’ta, hem de Ege’de Yunanistan ile  gerilim yaratacaktır.  Bu durum da , hem turizmi olumsuz etkileyecek, hem savunma masraflarının artmasına yol açacaktır. Dolayısıyla, dolar ve faizlerin yükselmesi, borsanın düşmesi beklenmelidir.


Sonuçta, Kıbrıs’ın  çözümü Türkiye’nin önünü açacak, çözümsüzlük Türkiye’nin gelişmesini büyük oranda tıkayacaktır.



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…